29.11.2010. / 10:58

Autor: Deutsche Welle

Nova saznanja: Malo seksa u vezi (nije) loš znak?

Na nedavnom simpoziju održanom u Münchenu stručnjaci su bili prilično složni u iznenađujućem odgovoruu: nimalo, a često je izrazita potreba za strastima znak da s vezom zapravo nešto nije u redu

Simpozij pod naslovom "Veze - parovi, seksualnost i djeca" održan u Münchenu privukao je golem broj znanstvenika iz Njemačke i svijeta. Tamo su se čule mnoge iznenađujuće teze ponuđene kao odgovori na vječita pitanja: škodi li premalo intimnosti vezi i što je jamstvo da će neka veza potrajati?

Na primjer, malo intimnosti u vezi koja već dugo traje ne mora značiti da je to nešto loše. Osobito ako nije nestalo zanimanje partnera jednog za drugo. Rijetki trenuci intime mogu značiti i da se oba partnera osjećaju sigurno u vezi i ne boje se da će jedan od njih uskoro napustiti zajednicu. Tko nasuprot tome stalno traži izljeve strasti, može biti upleten u neki sukob ili kronično nesiguran u opstanak veze.

Kirsten von Sydow s Hamburškog sveučilišta zato konstatira: "Trajna sigurnost i čest i dobar seks se međusobno isključuju." Sudionici simpozija su se složili i da seks nije nikakav instinktivni poriv kojem se ljudi - manje ili više - ne mogu oduprijeti. Seksualno ponašanje je mnogo više odraz iskustava iz ranijih veza.

"Dugo" znači i nesposobnost odluke

I na pitanje: što je garancija za dugu vezu čule su se zanimljive tvrdnje. Tako iskustvo okupljenih stručnjaka svjedoči kako bojažljive žene češće mijenjaju seksualne partnere, dok su samouvjerene osobe manje sklone aferama i u pravilu kasnije počinju biti seksualno aktivne.

Psihoterapeutica Kate White iz Bowlby Centrea u Londonu se osvrnula na "melankoličan seks" - neuobičajen izraz kojim ona opisuje intimnost koja više nije vezana ni sa kakvim strastima. Navela je i primjer jednog nesigurnog pacijenta koji se žali kako može "ići u krevet s mnogima, ali mu teško pada pogledati ih u oči."

Znanstvenici su se uvjerili i da neke slabosti jamče dugu vezu. Bojažljive ili neodlučne žene se rijetko odlučuju prekinuti vezu, baš kao što se na to ne mogu odlučiti ni muškarci koji izbjegavaju sukobe i koji teško donose odluke.

"Stabilno nesretna veza"

Julie Berkic s Bavarskog državnog isnstituta je proučavala parove u ruralnim područjima Bavarske koji su u prosjeku u braku oko 28 godina. No ova znanstvenica podsjeća da to što su veze potrajale nipošto ne znači su sretne. Trećina parova se pokazala kao "stabilno nesretna" ili "nesigurna i rezignirana u vezi". Zajednička djeca, projekti poput gradnje kuće ili profesionalni uspjesi održavaju parove zajedno i kada među njima više nema sreće.

Znanstvenici ukazuju i na staro iskustvo da osobe koje dolaze iz stabilnih obitelji time dobivaju svojevrsni "zaštitni faktor" za dug brak. Tko se osjeća sigurno i vezan za svoju obitelj, moći će i partneru pružiti taj osjećaj - što opet povećava stabilnost veze.

U Münchenu je bilo riječi i o šoku što ga ponekad doživljavaju muškarci kada postanu očevi. Egon Garstick drži savjetovalište za nemirne i depresivne muškarce koji se ne mogu pomiriti da, nakon što je dijete rođeno, više nisu najvažnija osoba za njihove žene, nego dolaze tek na drugo - ili peto mjesto. Citira i jednog oca koji je morao rezignirati: "Začeo sam dijete i izgubio".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika