30.11.2010. / 08:44

Autor: Hina

Talijanski redatelj Mario Monicelli počinio samoubojstvo

Monicelli, kojeg se smatralo ocem komedije na talijanski način (Comedia all'italiana), skočio s prozora bolnice San Giovanni u kojoj se liječio od raka prostate

Mario MonicelliMario MonicelliTalijanski filmski redatelj Mario Monicelli (95) počinio je u ponedjeljak samoubojstvo skočivši s prozora rimske bolnice u kojoj se liječio, objavila je agencija Ansa.

Monicelli, kojeg se smatralo ocem komedije na talijanski način (Comedia all'italiana), skočio s prozora bolnice San Giovanni u kojoj se liječio od raka prostate, javila je Ansa.

Filmom "Obično nepoznati lopovi" (I soliti ignoti) s Marcellom Mastroiannijem i Vittoriom Gassmanom osvojio je svoju prvu nominaciju za Oscara 1958. godine. Godinu kasnije osvojio je Zlatnog lava u Veneciji filmom "Veliki rat" (La Grande Guerra) i drugu nominaciju za Oscara. Treću nominaciju osvojio je za najbolji originalni scenarij za film "Drugovi" (I compagni).

U karijeri je snimio ukupno 66 filmova, a posljednji, kratkometražni "Pustinjske ruže" prije četiri godine. Poznati su mu još filmovi "Casanova '70", "Brancaleoneova vojska", "Prijatelji moji". U karijeri je osvojio i tri berlinska Srebrna medvjeda za najbolju režiju.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika