30.11.2010. / 17:59

Autor: Hina

Prosvjedi studenata u Rimu i Londonu

Talijanski studenti koji se protive mjerama štednje prosvjedovali su u utorak u Rimu i policija ih je blokirala nedaleko od parlamenta, gdje su zastupnici glasovali o obrazovnoj reformi koja je izazvala jedne od najvećih prosvjeda u posljednjih nekoliko desetljeća, dok su u Londonu prosvjedovali britanski studenti protiv povećanja školarina, javljaju svjetske novinske agencije.

Studenti su prosvjedovali u središtu Rima (Reuters)Studenti su prosvjedovali u središtu Rima (Reuters)Talijanski studenti koji se protive mjerama štednje prosvjedovali su u utorak u Rimu i policija ih je blokirala nedaleko od parlamenta, gdje su zastupnici glasovali o obrazovnoj reformi koja je izazvala jedne od najvećih prosvjeda u posljednjih nekoliko desetljeća, dok su u Londonu prosvjedovali britanski studenti protiv povećanja školarina, javljaju svjetske novinske agencije.

Talijanski studenti, koji su se prošloga tjedna okupljali na ključnim turističkim lokacijama širom zemlje, uključujući Kosi toranj u Pisi i Koloseum, kažu da će blokirati promjene koje je predložila ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini.

Tisuće studenata uputile su se kroz središte Rima prema parlamentu uzvikujući parole i mašući plakatima na kojima je pisalo "obrazovanje je na koljenima". Također su bacali jaja, povrće, boce i petarde prema parlamentu.

Studenti su se nakratko sukobili s policijom dok su se pokušavali približiti zgradi parlamenta.

Slični prosvjedi održali su se i u drugim talijanskim gradovima.

Prosvjedi talijanskih studenata posljednji su u valu demonstracija protiv mjera štednje širom Europe.

Ministrica Gelmini tvrdi da će reforme, čija je svrha uštedjeti nekoliko milijardi eura do kraja 2012. godine, stvoriti sustav koji će se više temeljiti na zaslugama.

Međutim, protivnici reformi kažu da sveučilišta već imaju nedostatak novaca te da im za sljedeću godinu nedostaje 1,35 milijardi eura. Oni smatraju da će planirana smanjenja još više oslabiti talijanski sustav višeg obrazovanja.

U međuvremenu su se u središtu Londonu tisuće britanskih studenata igrali mačke i miša s policijom. Britanski studenti prosvjeduju protiv planiranih povećanja školarina.

Policija je čuvala vladine zgrade strahujući da bi prosvjed mogao završiti nasiljem kao dva ranija ovoga mjeseca.

Prosvjednici su se razbili na skupine koje su se raširile po gradu. Zabilježeni su i manji sukobi prosvjednika s policijom.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika