30.11.2010. / 20:28

Autor: Hina

Pahor ponovio: Moj susret s Obamom nije bio uvjetovan primanjem zatvorenika

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i u utorak je, nakon objave sadržaja njegova razgovora s bivšim otpravnikom poslova američkog veleposlanstva u Ljubljani od prije godinu dana, ustvrdio da njegov mogući susret s američkim predsjednikom Obamom nije bio uvjetovan primanjem zatvorenika iz Guantanama.

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor i u utorak je, nakon objave sadržaja njegova razgovora s bivšim otpravnikom poslova američkog veleposlanstva u Ljubljani od prije godinu dana, ustvrdio da njegov mogući susret s američkim predsjednikom Obamom nije bio uvjetovan primanjem zatvorenika iz Guantanama.

Iz njegova ureda priopćeno je popodne da Pahor i dalje ustraje na objašnjenju koje je dao u ponedjeljak, to jest da nije bilo vezivanja tih dviju stvari.

"Pitanje posjeta premijera Pahora predsjedniku SAD-a Baracku Obami nikad se nije povezivalo s prihvaćanjem zatvorenika iz zatvora u Guantanamu", naveo je Pahorov ured u priopćenju za javnost.

Slovenski mediji prenijeli su u utorak sadržaj diplomatske bilješke koju je početkom godine nakon razgovora s Pahorom poslao bivši otpravnik poslova Freden, i u kojoj stoji da mu je Pahor u četiri oka dao do znanja da bi za Sloveniju moguće prihvaćanje zatvorenika iz Guantanama bilo prihvatljivije ako Obama primi Pahora.

"Dojam koji je Friden sažeo nakon razgovora s premijerom njegova je stvar, a ocjene koje daju američki diplomati u svojoj internoj komunikaciji stvar američke diplomacije", navedeno je u priopćenju u kojemu se dodaje da ocjene iz diplomatske bilješke Pahor neće komentirati, u želji da odnosi Ljubljane i Washingtona budu na najvišoj razini.

Pahor se u utorak sastao i s novim američkim veleposlanikom u Ljubljani Josephom A. Mussomelijem, koji mu je isto tako ponovio da nikakvo uvjetovanje Pahorova posjeta SAD-u ne postoji.

U svezi s nagađanjima koje je u javnosti izazvao dio bilješke koji se odnosi na Pahorovu ponudu da u novi blok nuklarake Krško investira tvrtka iz SAD-a, Pahorov ured ističe da je Pahor u više navrata isticao osobno stajalište kako razinu stranih ulaganja u Sloveniji treba povećati te proširiti njihov izvor. Pahor je u razgovoru rekao da treba dati prednost "ulaganjima iz zapadnog svijeta kojemu Slovenija pripada u političkom, gospodarskom i vojnom smislu". No i u toj kao i drugim takvim prilikama kad se govori o političkoj i gospodarskoj suradnji, Pahor nije mogao niti htio ići iznad svojih nadležnosti jer se o njima odlučuje u skladu s valjanim slovenskim zakonima, naveo je njegov ured u priopćenju za javnost.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika