01.12.2010. / 08:07

Autor: Deutsche Welle

Rusija favorit za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018

Međunarodna nogometna organizacija FIFA će 2. prosinca odlučiti gdje će se održati svjetska prvenstva u nogometu 2018. i 2022. Kao favoriti za organizaciju nameću se Engleska, Španjolska, te posebno Rusija.

I Abramovič će uložiti novac u izgradnju stadionaI Abramovič će uložiti novac u izgradnju stadionaModerni stadioni u Sankt Petersburgu, Nižni Novgorodu ili Kazanu izgledaju prelijepo na reklamnim spotovima. Ipak, ovi stadioni još ne postoje u stvarnosti, nego samo u računalnoj verziji. Od ukupno 16 stadiona koje Rusija prezentira u svojoj kampanji, izgrađen je samo jedan. Za Alekseja Sorokina, koji vodi ovu kampanju za Ruski nogometni savez, to i nije neki problem: „Vjerujemo da ispunjavamo sve preduvjete za organizaciju dobrog Svjetskog prvenstva. Imamo podršku vlade i građana u Rusiji. Imati ćemo izgrađenu svu neophodnu infrastrukturu, vlada je dala garancije za to. Nikad nismo organizirali ovo natjecanje i bilo bi dobro da ga FIFA organizira u državama koje do sada nisu dobile tu priliku," kaže Sorokin.

Ruski nogometni savez se nada da će FIFA biti pod dojmom pozitivnog iskustva s Južnoafričkom Republikom, koja također nije imala izgrađene stadione, ali je organizirala dobro Svjetsko prvenstvo. Nogomet je doduše najpopularniji sport u Rusiji, ali zbog loših uvjeta za igru na stadionima, malo gledatelja uživa u utakmicama, tvrdi sportski novinar Dmitrij Simonov: „U Njemačkoj ljudi na utakmice idu kao na festival. To ima veze s dobrom organizacijom. Oni na stadionu mogu jesti i piti, sigurnost je na visokom nivou, njihova djeca mogu kupiti navijačke artikle. To je atmosfera kao iz bajke. Nama to nije pošlo za rukom, ali Svjetsko prvenstvo je šansa da to učinimo."

Potrebna velika ulaganja

Rusija vjeruje kako su potrebna ulaganja od 300 do 400 milijuna eura da bi se izgradili stadioni, pomoćni tereni, ali i hoteli, aerodromi i ceste. Premijer Vladimir Putin je osobno potvrdio da se FIFA ne upušta u rizik ukoliko organizaciju prvenstva povjeri savezu njegove zemlje.

Novac za organizaciju prvenstva neće dati samo država, nego će se i od bogatih oligarha Rusije tražiti da i oni daju svoj doprinos, kaže Dmitrij Simonov. On na umu prvenstveno ima vlasnika londonskog kluba Chelsea, Romana Abramoviča. "Abramovič je veliki donator ruskog nogometa i igrati će aktivnu ulogu u organizaciji prvenstva. Koliko je meni poznato, on će biti dio delegacije koja će pratiti ceremoniju dodjele kandidature koja se odvija u Zuerichu. I to pokazuje da financije nisu problem."

U četvrtak će u Zuerich vjerovatno otputovati i premijer Vladimir Putin. Ruski savez se nada da će se ponoviti priča iz Guatemale iz 2007. Tada je Putin takođe osobno otputovao na ceremoniju dodjele Zimskih olimpijskih igara za 2014. godinu. Mnogi smatraju kako je taj angažman doprinio da kandidatura zimovališta Soči bude okrunjena uspjehom.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika