02.12.2010. / 14:51

Autor: Nacional.hr

MVPEI: U odnosu na lipanj podrška ulasku u EU porasla za 10 do 12 posto

Ukoliko se u obzir uzmu i oni ispitanici koji ne bi u ovom trenutku izašli na referendum, njih 52 posto poduprlo bi članstvo u EU

Raste podrška ulasku u EURaste podrška ulasku u EUMinistarstvo vanjskih poslova i europskih integracija naručilo je od agencije Ipsos Puls istraživanje javnog mijenja usmjereno na podršku ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Kako su pregovori s Europskom unijom ušli u završnu fazu, među ispitanicima je zabilježen znatan skok potpore ulasku u europsku obitelj.

Da se referendum održava sada, na njemu bi sudjelovalo 76 posto građana. Od toga bi njih 64 posto glasalo ZA pristupanje, a 29 posto PROTIV pristupanja EU. U odnosu na lipanj ove godine to je povećanje od 12 posto za ulazak.

Ukoliko se u obzir uzmu i oni ispitanici koji ne bi u ovom trenutku izašli na referendum, njih 52 posto poduprlo bi članstvo u EU. U odnosu na lipanj to je povećanje od deset posto.

Članstvo podjednkao podržavaju i muškarci i žene, no izraženija je podrška među građanima srednje dobi dok je zabilježen lagani rast podrške među mlađim ispitanicima. Značajniju podršku ulasku u EU daju visokoobrazovani građani dok se među građanima s završenom osnovnom školom bilježi lagani pad podrške.

Najveća podrška ulasku, više od 60 posto zabilježena je u Zagrebu i okolici te Hrvatskom primorju i Istri (56 posto).

Zanimljivo je da je sredinom studenog Gallup objavio svoje istraživanje koje se uvelike razlikuje od ovoga. Prema njemu samo 25 posto hrvatskih građana smatra da je članstvo Hrvatske u EU dobra stvar. Većina, njih 43 posto na referendumu bi glasala protiv, a za članstvo bi bilo njih 38 posto.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika