03.12.2010. / 18:53

Autor: Nacional.hr

Nove depeše WikiLeaksa: Amerikanci se bavili i bavarskim medvjedom Brunom

U analizi slučaja od 30. lipnja iste godine piše kako je ono što se moglo naučiti iz afere Bruno to da iako se njemačko društvo trudi prikazati kao prijatelj okoliša, moderna Njemačka još uvijek ima problema povezivanja s nepripitomljenom prirodom

Među WikiLeaksovim dokumentima nalazi se i izvješće američkih diplomata iz Münchena i Berlina koji pišu u Washington o divljem medvjedu Bruni, prvom u Bavarskoj nakon 170 godina, dolutalom iz talijanskih Alpa iz pokrajine Trentino, koji je neko vrijeme sijao strah u Bavarskoj ubijajući stoku, ljubimce i druge životinje, izvještava portal spiegel.de.

Bavarska vlada izdala je hitan nalog za lov na podivljalog medvjeda, koji je ubijen 26. lipnja 2006. godine u području iznad Spitzingseea u bavarskim Alpama.

Diplomati u prepisci s prikrivenim zadovoljstvom primjećuju kako je Bruno barem nakratko zasjenio Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se tada održavalo u Njemačkoj. Opisuju lov na medvjeda i propalu potragu finskih lovaca unajmljenih za taj zadatak. Nadalje se navodi kako mu je oduzeto pravo na bavarsko gostoprimstvo, jer se nije htio priviknuti na njemačku kulturu i tradiciju, što je bila aluzija na izjave bivšeg bavarskog ministra unutarnjih poslova Günthera Becksteina.

U analizi slučaja od 30. lipnja iste godine piše kako je ono što se moglo naučiti iz afere Bruno to da iako se njemačko društvo trudi prikazati kao prijatelj okoliša, moderna Njemačka još uvijek ima problema povezivanja s nepripitomljenom prirodom. U alpskom području Bavarske nije generacijama bilo pravog životinjskog svijeta, priroda je dobra dok god je pod kontrolom, kanalizirana i pokorena, zaključuje se.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 21:14

da nisu htjeli sari palin da odvezu medjeda da je natrci?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika