06.12.2010. / 08:02

Autor: Nacional.hr

Brammertzova blamaža: Glavni haaški tužitelj pred otkazom jer je izgubio dokumente

Istraga o Brammertzovu djelovanju u slučaju Hariri traži se i jer je otkiveno da nije bio primjeren ni njegov odnos prema svjedocima, a mogao bi i krivično odgovarati za smrt policijskog kapetana Wissama Eidua

Serge BrammertzSerge BrammertzPredsjednik i glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY), Patrick Robinson i Serge Brammertz u ponedjeljak će Vijeću sigurnosti UN podnijeti redovita polugodišnja izvješća o provedbi strategije dovršetka rada suda, u kojima će ocijeniti i suradnju država regije sa sudom.

Brammertz je 17. studenoga Vijeću sigurnosti podnio pisano izvješće, u kojem je pozdravio napore hrvatskih vlasti u provedbi istrage o nestalim Topničkim dnevnicima iz operacije Oluja, posebno ističući "važne nove smjerove istrage".

Ujedno je ocijenio da u istrazi ima "nedosljednosti i neriješenih pitanja", te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo ni jedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se dokumenti mogli nalaziti.

No, prema pisanju Večernjeg lista Brammertz ima puno većih problema nego što je potraga za 'topničkim dnevnicima'. Glavni je haaški tužitelj, naime, izgubio vrlo biten dokumente vezane uz slučaj ubojstva libanonskog premijera Rafika Haririja koje se dogodilo u veljači 2005. godine.

Gotovo dvije godine Serge Brammertz radio je na slučaju Hariri dok u studenome 2007. godine nije naslijedio Carlu del Ponte i postao glavnim tužiteljem Tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Večernji piše kako su televizijska postaja CBS i arapski novinski izvjestitelji iz New Yorka otkrili da je izgubio važne dokumente koji potvrđuju umiješanost Hezbollaha u smaknuće libijskog premijera Rafika Haririja koji je ubijen u eksploziji bombe 2005. godine, a njegovi su sljedbenici tada optužili Siriju da stoji iza ubojstva što je Damask odlučno nijekao.

Istraga o Brammertzovu djelovanju u slučaju Hariri traži se i jer je otkiveno da nije bio primjeren ni njegov odnos prema svjedocima, a mogao bi i krivično odgovarati za smrt policijskog kapetana Wissama Eidua.

Utjecajna novinarka libanonskog podrijetla Raghida Dergham, koja redovito gostuje na CBS-u i CNN-u, poručuje Ban Ki-moonu da pripazi gdje će sve završiti ili se izgubiti i Brammertzovi haaški dokumenti.

"Nevjerojatno je da Serge Brammertz, otkrivši upletenost Hezbolaha, izgubi dokazne dokumente nakon što ih je dostavio libanonskom istražnom policajcu Wissamu Eidu koji je nakon predaje ubijen", napisala je poznata američka novinarka libanonskog podrijetla Raghida Dergham, prenosi Večernji list.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika