06.12.2010. / 15:30

Autor: Nacional.hr

GDi-jev informacijski sustav za upravljanje vodama BiH i Republike Srpske

Korištenjem novog GDi-jevog sustava agencije za upravljanje vodama u Sarajevu, Bijeljini i Mostaru automatizirat će procese planiranja, razvoja, kontrole, zaštite i obrane od potencijalnog štetnog djelovanja površinskih i podzemnih voda.

Boran LončarićBoran LončarićGDi Gisdata uspješno je završila treću fazu projekta te potpisala ugovor za izradu četvrte faze uspostave integriranog informacijskog sustava za upravljanje vodama na sveukupnom području Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Uz to što obuhvaća sve vodne resurse - površinske i podzemne - te uključuje elemente za njihovu kontrolu, zaštitu i obranu od potencijalnog štetnog djelovanja (poplava), sustav uključuje i niz naprednih modula za automatizaciju planiranja, istraživanja, projektiranja, izgradnje, održavanja te praćenja i informiranja javnosti o trenutačnom stanju u vodnom gospodarstvu zemlje. Treća faza projekta provela se inicijativom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Sredstva su osigurale sve tri agencije za vode u Bosni i Hercegovini: Agencija za vode oblasnog riječnog sliva Save iz Bijeljine (koja je ujedno bila nositelj projekta) te Agencija za vodno područje sliva Save u Sarajevu i Agencija za vodno područje Jadranskog mora iz Mostara. U četvrtoj fazi razrađuje se tematska cjelina vodno dobro čije je definiranje pretpostavka za određivanje odgovornosti u smislu zaštite te davanja prava na korištenje vodnih resursa određenog područja. Ukupna vrijednost projekta nakon završetka trenutačno započete četvrte faze procjenjuje se na više milijuna kuna.

Ističući kako uvođenjem integriranih sustava za upravljanje vodnim gospodarstvom zemlje povećavaju svoju operativnu učinkovitost te uz smanjenje izdataka dobivaju alate za planiranje i daljnji razvoj vodne infrastrukture, Boran Lončarić, predsjednik Uprave GDi Gisdata grupe, ujedno je naglasio važnost kvalitetnih sustava vodne zaštite.

„Neprekidnim praćenjem situacije u cjelokupnom vodnom fondu, a što omogućuje novi GDi-jev sustav, osiguravaju se pretpostavke za brzu reakciju i promptno djelovanje u slučaju poplava. GDi Gisdata je prema pitanju ekspertize u implementaciji takvih rješenja apsolutno vodeća kompanija u cijeloj regiji te jedna od vodećih tvrtki u Europi. To, među ostalim, potvrđuju i naši dosadašnji projekti, primjerice sustav AKIR kojeg smo ove godine isporučili u Mađarskoj", naglasio je Lončarić.

Prije uvođenja GDi-jevog integriranog sustava agencije su se koristile lokalnim rješenjima nekadašnjih vodoprivrednih poduzeća. Uglavnom se radilo o manjim i nestandardiziranim bazama podataka razvijenim na osobnim računalima i prilagođenim rješavanju određenih, trenutačnih zadataka. Prostorni podaci su se pohranjivali u jednostavnom slikovnom digitalnom ili analognom formatu. Temelj novog sustava čini vodeća svjetska geoinformacijska programska oprema - ESRI ArcGIS poslužiteljska platforma i pripadajući softver za radne stanice - te GDi-jeve aplikacije za unos i korištenje podataka (vodni katastri, vodna knjiga), kao i GDi-jev internetski GIS preglednik za osiguravanje jednostavnijeg pristupa podacima za interne korisnike, ali i sve zainteresirane građane. Na provedbi projekta sudjeluje niz GDi-jevih stručnjaka iz ureda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući stručnog konzultanta za vodne resurse, inženjere baza podataka, softverske inženjere te stručnjake za kontrolu kvalitete.

Projekt Informacijski sustav voda (ISV) Bosne i Hercegovine pokrenut je 2005. godine. Uz izradu plana upravljanja geoinformacijskim projektom te nabavku neophodne strojne i programske opreme u toj su fazi obrađeni i osnovni hidrološki podaci te izrađeni modeli GIS baze podataka i digitalnog reljefa za cijelo područje Bosne i Hercegovine. Inicijalno je projekt naručila i financirala Delegacija EU komisije u BiH dok su sredstva realizirana kroz EU - CARDS 2003 program. Druga faza je započela 2008. godine pod vodstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH i sredstvima osiguranim putem Global Environmental Facility (GEF) programa i Svjetske banke. Četvrta faza, koja je upravo započela, zajednički je projekt svih triju agencija za vode s područja Federacije BiH i Republike Srpske.

Vezane vijesti

Kako stojimo s vodom?

Kako stojimo s vodom?

Hrvatska raspolaže kvalitetnim i dostatnim vodnim resursima, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić u povodu Svjetskog dana voda,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika