06.12.2010. / 18:17

Autor: Martina Čizmić

Brammertz pred UN-om: Hrvatska dobro surađuje, ali još uvijek nismo dobili sve dokumente iz Oluje

Naglasio je kako su upravo topnički dnevnici iz Oluje i dalje otvorena tema u odnosu Hrvatske s Haaškim sudom

Serge Brammertz (Reuters)Serge Brammertz (Reuters)Glavni Haaški tužitelj Serge Brammertz iznio je danas redovito izvješće o suradnji država s Međunarodnim sudom u Haagu. Brammertz je u svom govoru pred Vijećem Sigurnosti UN-a istaknuo kako je Hrvatska osnovala posebnu radnu skupinu koja se bavi pronalaskom dokumenata koje potražuje Tužiteljstvo.

Istaknuo je kako je Radna skupina identificirala cijeli niz problematičnih područja na koje je skrenulo pozornost Tužiteljstvo. Vladi je poručio kako bi se trebala posebno pozabaviti tim pitanjima i dokumentima koji nedostaju.

Naglasio je kako su upravo topnički dnevnici iz Oluje i dalje otvorena tema u odnosu Hrvatske s Haaškim sudom.

Osvrnuo se i na činjenicu da još uvijek nisu uhićeni haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.

"I dok na Srbiji leži odgovornost za uhićenje Mladića i Hadžića, ključna ostaje pomoć međunarodne zajednice. Na višoj razini, odgađanje njihovog uhićenja otežava pomirenje u regiji i uništava kredibilitet međunarodnog pravnog sistema u cjelini. Uz dodatni napor svih relevantnih strana, možemo otkriti bjegunce i njihovu mrežu pomagača", rekao je u svom govoru Brammertz.

Od Srbije je zatražio da usvoji proaktivniji pristup uhićenju bjegunaca, dok je što se tiče opće suradnje Srbije sa Sudom zadovoljan.

Brammertz je također upozorio na važnost "koordiniranih strategija" za procesuiranje ratnih zločina među državama bivše Jugoslavije te na uklanjanje zapreka za izručenje optuženika i prijenos dokaza preko državnih granica. Pozvao je i na nastavak suradnje nacionalnih državnih odvjetništava s tužiteljstvom preko programa "tužitelja za vezu", pokrovitelj kojega je Europska unija.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.12.10. 16:15

Majmune politički.Uvijek i svugdje nešto nečemu mora biti parametar.Ako je Knin prekomjerno granatiran,šta je onda Vukovar.Ili nisi čuo za taj egzodus?I gdje si ti u toj priči,pravedniče nad pravednicima?.Tako se barem želiš prikazati.Ti i oni koji stoje iza(ili ispred)tebe.NEMOŽEŠ se praviti lud i izvlačiti iz konteksta ono što tvojoj prljavoj kampanji(i kampanji onih koji imaju tu svoje niske interese) odgovara a zanemarujući široki kontekst uzroka rata kao i širinu ratnih zbivanja.Kretenčino,sjaši više svojim tendencioznostima sa našeg vrata i idi gdje ćeš zaista biti koristan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika