08.12.2010. / 07:17

Autor: Hina

EU pristao podržati ulazak Rusije u WTO

Europska unija službeno je u utorak podržala ruski zahtjev za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i tako oslobodila put Moskvi da 2011. postane članica te organizacije nakon 17 godina nastojanja.

Dmitrij Medvedev i Herman Van Rompuy (Reuters)Dmitrij Medvedev i Herman Van Rompuy (Reuters)Europska unija službeno je u utorak podržala ruski zahtjev za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i tako oslobodila put Moskvi da 2011. postane članica te organizacije nakon 17 godina nastojanja.

Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht i ruska ministrica za gospodarski razvoj Elvira Nabiulina potpisali su sporazum na marginama summita EU-a i Rusije nakon što je riješen spor vezan uz carine koji je blokirao pristanak EU-a.

"Europska unija i Rusija zaključile su svoje bilateralne pregovore o WTO-u i slažemo se da se sada trebamo usredotočiti na multilateralne pregovore kako bi Rusija što prije postala članica WTO-a", rekao je novinarima nakon summita predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

"Ovo je korak naprijed od najveće važnosti i korak koji svijet pozorno prati", rekao je.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da je perspektiva članstva u WTO-u iduće godine realistična, što je procjena koju je potvrdio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Nakon potpisivanja sporazuma ruski pristup WTO-u postaje stvarnost", rekao je na konferenciji za tisak.

EU, najveća svjetska trgovinska zona, glavni je ruski trgovinski partner. Odluka EU-a da ukine svoj veto na članstvo Rusije u WTO-u, veliki dijelom zbog toga što je Rusija prihvatila obvezu smanjivanja izvoznih carina na drvo i pristojbi na željeznički transport, uklanja glavnu prepreku ruskom pristupanju WTO-u.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika