09.12.2010. / 10:51

Autor: Deutsche Welle

Lov na plavuše: Žene s istoka se protiv krize bore prodajom kose

Zašto čekati da kosa poraste kada već za par sati možete imati predivno dugu kosu. Zbog sve većeg booma za prirodno plavom kosom na zapadu, žene s istoka (iz nužde) prodaju svoju kosu za sitni novac

Julija TimošenkoJulija TimošenkoPrirodno plava, duga i sjajna - potražnja za slavenskom kosom postaje u Ukrajini i Rusiji sve intenzivnija. Samo u Ukrajini preko trideset "agenata za kosu" obilaze provincije u potrazi za ženama koje bi bile voljne, odnosno koje moraju, prodati svoju kosu. Mnogi tzv. "agenti za kosu" zapravo su suradnici Amerikanca Davida Elmana, koji u Kijevu vodi veletrgovinu s kosom. Nekada je Elman, koji ima istočnoeuropske korjene, prodavao perike iz Ukrajine u Ameriku, no zadnjih je godina došlo do booma s plavom prirodnom kosom.

Primjer lijepe kose - Julija Timošenko

Posebno saloni za ljepotu u Njemačkoj, drugim europskim zemljama i u SAD-u nude svojim mušterijama produljivanje kose i to isključivo pomoću prirodne kose. "Potražnja je velika, no u tjednu ne mogu dostaviti više od 150 kilograma prirodne plave kose", riječi su šefa Raw Virgin Haira Davida Elmana. Slavenska kosa je popularna, jer je zbog svoje strukture i boje vrlo slična kosama zapadnih žena. Za razliku od Indije ili Kine, kose s istoka nije potrebno prethodno izbjeljivati. Ekstenzije ili produžeci posebnim se načinom spajaju za vlastitu kosu. U salonima za ljepotu na zapadu mušterije su spremne izdvojiti i više od tisuću eura za "novu kosu".

I unatoč porastu cijena i u Njemačkoj raste potražnja za ekstenzijama. "Svake godine imamo sve više mušterija koji žele nešto ekskluzivno", kaže šef lanca frizerskih salona 'Cuttingclub' u Berlinu Volker Wolf-Strahm. Posebno luksuzne frizure, kaže on, zahtijevaju kosu iz Ukrajine. A kao primjer kvalitetne kose iz Ukrajine često se navodi ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

I bakice prodaju svoju kosu

Trgovaca poput Davida Elmana ima i u Rusiji - na primjer Aleksej Kuznecov. Njegova tvrtka Belli Capelli (u prijevodu 'Lijepa kosa') u 2009. godini ostvarila je dobit od 16 milijuna dolara (oko 12 milijuna eura). U bezbroj kutija u jednoj hali u gradu Mossalsku, jugozapadno od Moskve, nalazi se "rusko zlato", kako tu kosu zove Kuznecov. Rusija je najveći izvoznik ove vrste kose. Natalija Vinokurova samo je jedna od žena koje svoju kosu prodaju Kuznecovu. U svom poslu u poljoprivredi 26-godišnja Natalija zaradi oko 300 dolara, no za svoj 40 centimetara dugi plavi rep dobila je svega 50 dolara, kaže Natalija.

Posebno siromaštvo žene tjera na prodaju svoje kose. Na mnogim zidovima niz ukrajinske ulice nalijepljeni su oglasi "agenata za kosu": traži se plava ili smeđa kosa, najmanje 30 centimetara dugačka. A nakon što se nađe potencijalna djevojka ili žena, onda se u frizerskim salonima raspravlja o cijeni, nakon čega se odsiječe kosa. No nisu samo mlade djevojke te koje svoju kosu prodaju. Često u frizerske salone dolaze i bakice, koje iz ormara ili podruma izvuku kosu koju su nekada odsijekle i sačuvale kao uspomenu. "Kosa nema rok trajanja", kaže jedan frizer. Ovaj način zarade u Bjelorusiji je nezamisliv, jer, u ovoj autoritativnoj zemlji je zabranjeno prodavanje kose.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Oak Investment Management Group jedini zainteresiran za "Vjesnik"

Oak Investment Management Group jedini zainteresiran za "Vjesnik"

Britanski investicijski fond "Oak Investment Management Group" Nikole de Frankopana jedini je dao ponudu za kupnju dnevnog lista "Vjesnik", a o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika