10.12.2010. / 19:04

Autor: Hina

EU: Hrvatska je nadomak zaključenju pregovora

Zemlje članice Europske unije razgovorat će sljedeći tjedan o proširenju i prihvatiti zaključke u kojima će istaknuti da je Hrvatska nadomak zaključenju pristupnih pregovora, da je dobro napredovala u ispunjavanju kriterija za članstvo te zatražiti daljnje napore u dvama najtežim poglavljima.

Hrvatska bi sredinom sljedeće godine trebala završiti pregovoreHrvatska bi sredinom sljedeće godine trebala završiti pregovoreZemlje članice Europske unije razgovorat će sljedeći tjedan o proširenju i prihvatiti zaključke u kojima će istaknuti da je Hrvatska nadomak zaključenju pristupnih pregovora, da je dobro napredovala u ispunjavanju kriterija za članstvo te zatražiti daljnje napore u dvama najtežim poglavljima.

U ponedjeljak i utorak se održava redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Pitanjem proširenja ministri će se baviti u utorak kad je na dnevnom redu rasprava o dokumentima koje je EK objavio u početku studenoga - strategiji proširenja i izvješćima o napretku zemalja kandidata i mogućih kandidata.

"Vijeće pozdravlja dobar napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo. Pristupni pregovori su u završnici, a pripreme na nacrtu pristupnog ugovora postojano su napredovale. Zaključenje pregovora je na dohvatu", kaže se u nacrtu zaključaka u koje je Hina imala uvid. Nacrt zaključaka se još radi i oni se mogu promijeniti prije ministarskog sastanka i u tijeku njega.

"Napredak koji ohrabruje postignut je u mnogim područjima, uključivo i područje vladavine prava. Istodobno, traže se daljnji napori, među inim, glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, u području reforme javne uprave, pravima manjina, povratku izbjeglica i suđenjima za ratne zločine. Vijeće ohrabruje Hrvatsku da ubrza ispunjavanje preostalih mjerila, uključivo i stvaranje uvjerljive evidencije rezultata, posebice glede tržišnog natjecanja i pravosuđa i temeljnih prava", dodaje se u nacrtu zaključaka.

Zemlje članice također ističu da je važna puna suradnja s Haaškim sudom i poziva na nastavak administrativne istrage o nestalim vojnim dokumentima. Također se "navodi da je međuresorna radna skupina počela istraživati važne nove smjerove".

Pohvaljuje se hrvatska aktivna uloga u regionalnoj suradnji i poboljšanje odnosa sa susjedima te pozdravlja stupanje na snagu arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Zemlje članice pozivaju Hrvatsku da nastavi rješavati sva "otvorena bilateralna i regionalna pitanja, posebice glede graničnih pitanja, te da nastavi napore usmjerene na pomirenje među građanima u regiji", kaže se u nacrtu zaključaka.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika