12.12.2010. / 13:47

Autor: Hina

Čelnik HDZ-a BiH: 'Dvoentitetska Bosna i Hercegovina nije održiva'

Ono što se, po njegovim riječima, ne smije nikada zanemariti kad je u pitanju BiH, to je činjenica da je ona država triju konstitutivnih i suverenih naroda

Dragan ČovićDragan ČovićPredsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je za srbijanski dnevnik “Politika“ od nedjelje kako dvoentitetska BiH nije održiva a kao rješenje on vidi četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila s hrvatkom većinom.

Čović ističe da je dvoentitetska BiH neupravljiva i neodrživa, ukazujući kako ustav mora osigurati potpunu jednakost Hrvata, Srba i Bošnjaka.

“Rješenje koje mi nudimo podrazumjeva uspostavljanje vlasti na tri razine, kroz četiri federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru bila bi s hrvatskom nacionalnom većinom”, objasnio je Čović.

Upitan koliko je realno očekivati da će se Hrvati u predstojećim ustavnim promjenama izboriti za svoju federalnu jedinicu, Čović je rekao kako je siguran da će u tome uspjeti jer ova BiH, upozorava on, neće preživjeti bez istinske ustavne reforme.

“Ustavna jednakost naroda u BiH može se ostvariti i na drugim modelima ustrojstva ove zemlje, ali to teško može dobiti dvotrećinsku potporu u državnom parlamentu”, smatra Čović.

Ono što se, po njegovim riječima, ne smije nikada zanemariti kad je u pitanju BiH, to je činjenica da je ona država triju konstitutivnih i suverenih naroda.

“To je duh BiH i ako to zanemarite i podcijenite čitav projekat izložen je opasnosti”, zaključio je Čović.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
17/10/07

Radmila, 12.12.10. 16:49

Bili su i Srbi konstitutivni narod u Hrvatskoj pa su sada manjina. U politici je kako se kome cefne.Mozda je to trampa sila iz vana koje prkomponuju Balkan?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika