13.12.2010. / 10:58

Autor: Deutsche Welle

Izbori na Kosovu: Hashim Thaci se proglasio pobjednikom

Aktualni premijer Hashim Thaci i njegova stranka po prvim su prognozama osvojili najviše glasova na prvim parlamentarnim, izvanrednim izborima na Kosovu od proglašenja neovisnosti od Srbije. Oporba negira njegove navode.

Hashim Thaci (Reuters)Hashim Thaci (Reuters)"Pobjeda je naša", izjavio je Thaci u noći s nedjelje na ponedjeljak pred okupljenim pristalicama i dodao da su "... izbori bili referendum o europskoj budućnosti Kosova". Nakon prebrojavanja trećine glasačkih listića, Thacijeva socijaldemokratska stranka PDK osovojila je 34% glasova. Desno-orijentirana LDK (bivši koalicijski partner Thacijeve partije), po navodima nevladinih organizacija osvojila je 25% glasova. Neočekivani uspjeh zabilježio je Pokret za samoodređenje, koji se zalaže za ujedinjenje Kosova sa susjednom Albanijom. Ankete su pokazale da je Pokret osvojio 16% glasova.

Izbore je obilježio visok postotak odaziva Srba na birališta te puno pritužbi na nepravilnosti tijekom izbornog procesa. Središnje izborno povjerenstvo za danas je najavilo objavljivanje prvih privremenih rezultata. Obzirom da LDK odbacuje mogućnost povratka u vladajuću koaliciju, kao novi partner bi se Thaciju mogao "ponuditi" upravo Pokret.

Politički analitičar Ramuš Tahiri ocjenjuje da će formiranje postizbornih koalicija ići teško: "Uz najmanje tri stranke Albanaca u koaliciju moraju ući i dvije stranke manjinskih zajednica", kaže Tahiri. On smatra i da će zahvaljujući velikom odazivu na izborima, Srbi uz 10 rezerviranih mjesta u Skupštini Kosova osvojiti još 6 do 8 zastupničkih mjesta. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva Kosova, na izborima je svoj glas dalo 47,8 % birača. Na parlamentarnim izborima je sudjelovalo 29 političkih subjekata, među kojima i osam lista iz srpske zajednice.

Izbori kao test demokracije

PDK i LDK tijekom predizborne kampanje zalagali su se za ulazak Kosova u Europsku uniju i u NATO, za privatizaciju državnih poduzeća i pregovore sa Srbima. Osim toga, najavili su i borbu protiv korupcije. Kosovo je trenutno jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi. Stopa nezaposlenosti iznosi oko 50%. Europska unija u jučerašnjim prvim parlamentarnim izborima nakon proglašenja neovisnosti od Srbije vidi važan test stabilnosti kosovske demokracije. Slobodni i pošteni izbori su preduvjet za dobre odnose, priopćeno je iz Bruxellesa. I Europska unija i Sjedinjene Američke Države izrazili su nadu da bi nakon izbora mogao biti pokrenut dijalog sa susjednom Srbijom.

Priština zagovara opciju o rješavanju međudržavnih problema u pregovorima, a Beograd i dalje službeno zagovara priključivanje nekadašnje pokrajine Srbiji. Neovisnost Kosova do sada je priznalo 70 država, među njima je većina članica EU-a, te SAD, Japan, Kanada i Turska. Kosovo još uvijek nije članica Ujedinjenih naroda.

Dosadašnja koalicija se "raspala" sredinom listopada, nakon što je LDK iznenađujuće objavila da se povlači iz vlade. Povod za tu odluku bila je sudska odluka po kojoj je predsjedniku Kosova i tadašnjem šefu LDK Fatmiru Sejdiuu bilo zabranjeno da istovremeno obnaša predsjedničku dužnost mlade države i istovremeno šefuje strankom koja je članica vladajuće koalicije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

U Srbiji se ni mjesec i pol dana od parlamentarnih izbora ne nazire dogovor parlamentarnih stranaka o novoj vladi, a još se manje zna tko će je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika