Objavljeno u Nacionalu br. 787, 2010-12-14

Autor: Berislav Jelinić

Nekadašnji suigrači Štimac i Šuker ratuju optužbama za veze s kriminalom

Štimac priprema kaznene prijave protiv članova izborne komisije

DAVOR ŠUKER i Igor Štimac zagrljeni u društvu Severine 1998. godineDAVOR ŠUKER i Igor Štimac zagrljeni u društvu Severine 1998. godineIgor Štimac, kandidat za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, počeo je pripremati kaznene prijave protiv članova izborne komisije HNS-a zbog zloporabe položaja i ovlasti. U tu svrhu Štimac je angažirao više odvjetnika, a usporedo sa time provodi i završne pripreme za izbornu skupštinu HNS-a. Štimac vjeruje da su članovi izborne komisije HNS-a zloupotrijebili svoje ovlasti, te da su bez pravne osnove donosili odluke s ciljem da pomognu Vlatku Markoviću kako bi i dalje ostao predsjednik HNS-a. Uspije li pobijediti Markovića i postati novi šef HNS-a, Štimac će se obračunati i s drugim osobama za koje se pokaže da su neprimjereno pomagale Markoviću.

Moguće je da ti Markovićevi suradnici budu doživotno udaljeni od obavljanja bilo kakvih aktivnosti vezanih uz nogomet i HNS. Štimac je uvjeren da uoči izborne skupštine ima podršku najmanje 27 članova skupštine koji bi koncem ovog tjedna trebali glasovati o izboru novog predsjednika HNS-a. Navodno se radi o ljudima koji su svoju podršku Štimcu spremni dati i javno, pa Štimac i njegovi pravni savjetnici čak razmišljaju i o tome da predlože javno glasovanje, ako bi to bilo u skladu s postojećim propisima HNS-a i Zakonom o športu. Štimac je uvjeren da mu na ruku ide i nespretna kampanja Vlatka Markovića. Marković je na predstavljanju svog programa izjavio da je baš to jutro doznao da se uspjelo osigurati 42 milijuna eura za razvoj novih nogometnih centara. Nedugo potom doznalo se da je iza te priče Aleksandar Paulin, bivši direktor nogometnog kluba Rijeka još iz 1990. On je potom u nekoliko kratkih intervjua za dnevne novine potvrdio da su te informacije točne, te da je novac praktično već na računu Barclays banke. Upućeni poslovni izvori tvrde da je u toj priči najvjerojatnije točno jedino to da se novac nalazi na računu banke, jer svaka banka svoj novac ionako drži na svom računu.

Međutim, niti Paulin niti Marković nisu javnosti objasnili koja bi to banka unaprijed dala toliki novac za financiranje projekata za koje se još uopće ne zna niti gdje bi se gradili. U poslovima takve vrste novac se od banaka može očekivati isključivo nakon što je banci predstavljena studija isplativosti takvih projekata. Tek se potom razgovara o načinu financiranja, uvjetima otplate i osiguranja kredita, te o brojnim drugim aspektima tih projekata prije nego što se potpiše ugovor o financiranju. Činjenica da je Marković tu informaciju predstavio gotovo kao glavnu okosnicu svoje kampanje, dodatno svjedoči da on zapravo niti nema programa s kojim se natječe, tvrde u Štimčevu taboru. Do Paulina u ponedjeljak nisu mogli doći ni Markovićevi suradnici. Štimac je razočaran i pokušajima da ga se diskreditira spominjanjem njegovih navodnih ranijih veza sa kriminalnim miljeom.

Zanimljivo je da su stratezi Markovićeve kampanje kao glavnog Markovićeva saveznika istaknuli nekoć poznatog nogometaša Davora Šukera, za kojeg u Štimčevu stožeru ističu da je također ranije imao veze sa kriminalnim miljeom. Tako se navodi da je Šukerov osobni gost na svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. bio je ubijeni mafijaš Zlatko Bagarić, kasnije likvidiran u mafijaškom obračunu, a Šukerov glavni poslovni partner, nogometni menadžer Dino Pokrovac ubijen je prije nekoliko godina pod nerazjašnjenim okolnostima. Uz sve to, Šukera se navodno i u današnje vrijeme u Zagrebu često može vidjeti u društvu jednog muškarca koji je nedavno odslužio dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog razbojništva.

Vezane vijesti

Marković podnio ostavku, Šuker novi predsjednik

Marković podnio ostavku, Šuker novi predsjednik

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković, na sjednici Izvršnog odbora stavio je… Više

Komentari

registracija
30/3/09

radar, 14.12.10. 03:36

sutra na gol.hr chatu u 12.30
gost zdravko mamić

bice vatreno!!!


registracija
27/7/09

columbo, 14.12.10. 04:18

Joj, ova zadnje mi je recenica super - Sukera se navodno i u danasnje vrijeme moze vidjeti...A Stimca ni danas ni jucer kao nije bilo ruku pod ruku s mafijom.
No, mene brine kako se ovaj put novinar nije pobrinuo pa saznao nesto vise o osobi iz Sukerova drustva, onako "od izvora iz vrha", ovaj put MUP-a.


registracija
17/1/10

pitman, 14.12.10. 05:31

meni iskreno je Stimac bolji kandidat jer ima viziju a to je dokazao kad je prosirio ligu a svi su bili protiv,Suker se pokazao u liku statue oa vjerovatno bi takav bio i kao predsjednik,Markovic je Maminjov igrac ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika