14.12.2010. / 13:59

Autor: Deutsche Welle

Sevdah opera u srcu Beča

Britanski kompozitor, bosanska sevdalinka, bečka premijera - opera "Razlike u rušenjima" bila je poseban događaj u bečkom Hofburgu. Za mnoge posjetitelje ona je bila prvi susret s bosanskom sevdalinkom

Nigel Osborne(lijevo); Foto: Deutsche WelleNigel Osborne(lijevo); Foto: Deutsche Welle„Sevdah je, čini se, doista jedinstvena muzika. Dok razmišljate o tekstu i sadržaju jako ste tužni, ali je muzika toliko lijepa da u tom bolu jednostavno uživate", objasnila je nakon izvedbe svoje poimanje sevdaha jedna od posjetiteljica predstave. I doista je bilo dirljivo promatrati kako gosti, većinom diplomatski predstavnici i članovi bečkog Rotary kluba, šetajući Hofburgom i prostorijama britanskog veleposlanstva, gdje je nakon izvedbe upriličen prijem, još do dugo u noć pjevuše motive bosanskohercegovačke sevdalinke.

Duga ljubav prema sevdahu

Britanski kompozitor Nigel Osborne sa svedahom se sreo prije točno 45 godina, a ta „velika ljubav" svoj vrhunac doživjela je u svedah operi „Razlike u rušenjima" za koju je libreto napisao Goran Simić, a čiju režiju potpisuje Lenka Udovički. Izvedbom u Srebrenici prije dva dana, kao i reakcijama publike u Beču, Nigel Osborne je, kaže, više nego zadovoljan. „Sevdah ima neke veze s operom, to je duboko lirska muzika. I sevdah je zapravo klasična glazba, on jest folklor, ali je zapravo klasična glazba. I to je bila naša ideja, da u sevdahu tražimo mogućnosti da napravimo operu", objasnio je skladatelj Nigel Osborne.

Alegorija o Bosni i Hercegovini

Sevdah opera „Razlike u rušenjima" je priča o ratu u Bosni i Hercegovini, o sukobu, porušenoj zemlji, pohlepi i pustoši, ali i o ljubavi i težnjama da se nakon svega ipak uspostave mir i harmonija. Na sceni se tako susrećemo s Hasanom koji čisti ruševine svoga grada i pjevajući sevdah sanjari o nekim prošlim, boljim vremenima. Tu su i tri brata koja se, simbolizirajući tri naroda u BiH, svađaju oko očevog nasljedstva, a upoznajemo i mitološke likove poput sluškinje Sevde koja ih pokušava pomiriti simbolično spajajući pokidani Hasanov šal koji joj je donio vjetar. Ulogu jednog od braće igra Alen Abdagić, dok se bečkoj publici na čelu predstavila Belma Alić.

„Nigel ima ogroman talent za kompoziciju i za instrumentaciju. On je napravio ovaj komad s relativno malim ansamblom, a dobio je zvuk velikog orkestra s puno različitih boja", priča čelistica. U orkestru je samo pet muzičara. Belma Alić misli da je u Bosni materija sevdalinke dosta zloupotrebljena, te da je Osborne jako pazio da je i on ne zloupotrebi. "On je sevdalinku iskoristio na jedan fin način, kao inspiraciju. Motive sevdaha koji se mogu čuti u operi je smjestio u današnje vrijeme a da to nije kič i nije uvreda za sevdalinku", smatra Alić.

Duboko dirnut tragedijom Srebrenice

Kompozitor Nigel Osborne u BiH je dugo vremena radio i s traumatiziranom djecom i pritom glazbenom terapijom pokušavao ublažiti posljedice njihovih traumatskih iskustava. „Jer nerijetko jedino muzika" , kaže Osborne, „ima tu moć popraviti aritmiju srca i duše koju je prouzročio rat". Pri tome su mu, dodaje , posebno važna djeca Srebrenice, tako da nije slučaj što je sevdah opera „Razlike u rušenjima", osim u Beču, izvedena i u Srebrenici. „Tragedija koja se dogodila toj djeci i tom gradu jednostavno ne smije biti zaboravljena", kaže Nigel Osborne.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika