14.12.2010. / 19:03

Autor: Hina

Brammertz: Od Hrvatske sam dobio uvjeravanja da će ispraviti nedosljednosti

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je u utorak u Bruxellesu kako u hrvatskoj suradnji s njegovim uredom smatra pozitivnim nastavak potrage međuresorne radne skupine za vojnim dokumentima iz "Oluje" te izrazio nadu da će sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci dobiti nove podatke o sudbini tih dokumenata.

Serge BrammertzSerge BrammertzGlavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je u utorak u Bruxellesu kako u hrvatskoj suradnji s njegovim uredom smatra pozitivnim nastavak potrage međuresorne radne skupine za vojnim dokumentima iz "Oluje" te izrazio nadu da će sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci dobiti nove podatke o sudbini tih dokumenata.

Brammertz je u utorak na poziv belgijskog predsjedništva EU-a izvijestio ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a o suradnji Hrvatske i Srbije s njegovim uredom. Nakon razgovora s ministrima sastao se i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem.

U izjavi za novinare nakon tih sastanaka Brammertz je rekao da je "o Hrvatskoj bilo manje pitanja".

"Iscrpno sam izvijestio ministre o trenutačnoj suradnji. Radna skupina je nastavila tragati za dokumentima, što je pozitivno. Kao i u izviješću pred Vijećem sigurnosti u New Yorku rekao sam da radna skupina sada istražuje područja koja smo mi prepoznali prije dvije godine, spomenuli smo određene nedosljednosti u provedenim intervjuima, a od hrvatskih vlasti smo dobili uvjeravanja da će razmotriti te nedosljednosti. Jako se nadamo da ćemo u sljedećim tjednima i mjesecima imati nove informacije o tome", rekao je Brammertz.

Glavni haaški tužitelj je dodao da od radne skupine, koju je prošle godine uspostavila premijerka Jadranka Kosor, njegov ured i sudsko vijeće ICTY-ja redovito dobivaju izvješća, a od lipnja su pristigla tri takva izvješća. "Na ta izvješća mi dajemo povratne informacije o tome što mogu biti sljedeći koraci", rekao je Brammertz.

Upitan postoji li politička volja za punom suradnjom u Hrvatskoj, Brammertz je rekao da njegov ured ne procjenjuje političku volju, nego da gleda stanje na terenu. "Mi pratimo što se događa na terenu. Kao što sam rekao, ima pozitivnih elemenata, istražuju se smjerovi koje smo identificirali prije puno vremena, to jest kasno, ali nije prekasno i mislim da se još može učiniti", rekao je Brammertz.

Što se Srbije tiče, Brammertz je upozorio da je najproblematičnije područje suradnje to što nisu uhićena dvojica bjegunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić.

"Najbolji dokaz suradnje bit će uhićenje dvojice bjegunaca i mi ćemo pozorno pratiti što se događa na srpskoj strani. Mislimo da postoji jaz između političkih izjava, t.j. političke volje i onoga što se čini na terenu. Mislim da se može učiniti više. Ne kažem da se ništa ne čini u tom pitanju, ali može i bolje", rekao je Brammertz.

Također je pozvao srbijanske vlasti da javnom mnijenju snažno poruče da "nema ništa herojskog u ubijanju civila što se Mladiću stavlja na teret. Mi poštujemo javno mnijenje u Srbiji, ali je za žaljenje što je većina ljudi protiv Mladićeva uhićenja", rekao je Brammertz.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika