15.12.2010. / 20:07

Autor: Martina Čizmić

Borba za Inu: Mirovinski fondovi u dva dana kupili 17 posto dostupnih dionica?

I dok se promet Ininim dionicama na ZSE broji u stotinama milijuna kuna, MOL optužuje kako su transakcije dionicama Ine "netransparentne, nepoštene, nejasne i neprijateljske"

Inina dionica postala je tražena roba na Zagrebačkoj burziInina dionica postala je tražena roba na Zagrebačkoj burziMOL-ova ponuda od 2800 kuna za dionicu Ine očito je potaknula poveći broj malih dioničara da razmisle o prodaji dionica. No, nakon što je nastavljena redovna trgovina dionicama Ine na Zagrebačkoj buzi, a njena cijena skočila na 2830 kuna, mnogi su odlučili prodati i zaraditi gotovo dvostruko od onog što su za dionicu platili u IPO-u.

Kako javlja HRT, u samo dva dana na Zagrebačkoj je burzi vlasnike promijenilo nešto više od 17 posto dionica Ine dostupnih na burzi. Nagađa se kako je najveći dio dionica na slobodnom tržištu otišao u ruke mirovinskih fondova koji su odlučili spriiječiti MOL da preuzme većinsko vlasništvo nad hrvatskom naftnom kompanijom.

I dok se promet Ininim dionicama na ZSE broji u stotinama milijuna kuna, MOL optužuje kako su transakcije dionicama Ine "netransparentne, nepoštene, nejasne i neprijateljske". Ističu i kako se ne radi o protuponudi već tajnoj špekulaciji i manipulaciji koja nije u interesu energetske stabilnosti Hrvatske.

"Mol neće poslovati s onim tko ih provodi i tko iza njih stoji", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik MOL-a Domokos Szollar.

S druge strane predsjednik Uprave Hanfe, Ante Samodol ističe kako nije bilo špekulacija u trgovanju Ininim dionicama te kako bi se te transakcije mogle smatrati nedopuštenima samo ako se dokaže kako je postojao dogovor o djelovanju na tržištu između mirovinskih fondova ili između mirovinskih fondova i Vlade.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 15.12.10. 20:28

Ovo vrlo lako moze da znaci propast mirovinskog fonda


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika