16.12.2010. / 13:23

Autor: Deutsche Welle

Hrvatsko-bosanske nogometne namještaljke

Skandal oko namještanja nogometnih utakmica poprima nove dimenzije. Nakon sumnje da je bila namještena i jedna utakmica Bundeslige, Hrvat Marijo C. tvrdi da je bila manipulirana čak i kvalifikacijska utakmica za SP 2010.

Još uvijek se raspliće klupko oko "balkanske kladioničarske mafije"Još uvijek se raspliće klupko oko "balkanske kladioničarske mafije"Marijo C. je jedan od glavnih aktera najvećeg skandala u povijesti europskog nogometa. Taj Hrvat je, kako smatraju istražni organi u Njemačkoj, ključni čovjek kladioničarske mafije koja je u nekoliko zemalja Starog kontinenta namještala rezultate utakmica i preko kladionica zarađivala milijune eura. Na suđenju pripadnicima kriminalne skupine u Bochumu, Marijo C. je nastupio kao svjedok. I njegov je iskaz uzdrmao nogometnu nomenklaturu.

Po prvi put pred sudom jedan svjedok je priznao manipulacije i u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici. Marijo C. tvrdi da je sudjelovao u namještaju susreta Lihtenštajn - Finska. Mafija je, tvrdi svjedok, "kupila" bosanskog suca navedenog meča: "Mi smo s Novom Panićem manipulirali taj meč", izjavio je C. u srijedu (15.12.) na suđenju u Bochumu. 35-godišnji C. je, po vlastitim navodima, zajedno s njemačkim Hrvatom Antom Š. "podmazao" Panića.

Početak suđenja protiv Hrvata u 2011.

I Ante Š. se, kao i Marijo C. nalazi u pritvoru, uskoro se očekuje i početak suđenja protiv njih zbog ilegalnih aktivnosti u nogometnom miljeu. Utakmica Lihtenštajn - Finska (odigrana 9. rujna 2009. u Vaduzu) okončana je rezultatom 1:1. Panić je dosudio jedan penal za Fince, a domaćem Büchelu je pokazao crveni karton. Marijo C. pred sudom nije rekao je li utakmica završila (za mafijaše) željenim rezultatom.

Bosanac Panić je trebao manipulirati i ishod kvalifikacijske utakmica za Europsko prvenstvo U21-reprezentacija između Švicarske i Gruzije 18. studenog 2009. - no, u tome nije uspio. Europska nogometna federacija (UEFA) već ranije je suspendirala Panića i doživotno mu zabranila bavljenje sudačkim aktivnostima.

Protiv Marija C. i Ante Š. njemačko se pravosuđe početkom 2011. podignuti optužnicu. Državni odvjetnik Andreas Bachmann smatra ih "ključnim članovima" kladioničarske mafije", odnosno "Champions Leageom" ovog skandala. Samo protiv Marija C. postoji "... 160 prigovora, a 60 slučajeva je prilično konkretno", tvrdi Bachmann.

Marijo C. pred Zemaljskim sudom u Bochumu svjedočio je koncizno i elokventno. Tijekom iskaza izjavio je i da je nekadašnji igrač Bundeslige Thomas Cichon surađivao s mafijašima. "On je želio 100.000 eura", tvrdi C., koji je kao mjesto prebivališta u Njemačkoj naveo Nürnberg. Na nogometne utakmice kladi se već od 1998., a od 2006. bavi se i aktivnim namještanjem rezultata. Osim Cichona, C. je opteretio i Marcela Scuona, bivšeg igrača drugoligaša iz Osnabrücka, te ih je nazvao "potkupljivima".

Cichon, trenutno član kluba Moroka Swallowsa iz Južnoafričke Republike, opovrgao je bilo kakvu vezu s kladioničarskom mafijom. Schuon je već priznao ilegalne aktivnosti i Njemački nogometni savez (DFB) suspendirao ga je u trajanju od 33 mjeseca. DFB je u međuvremenu saslušao Cichona. Nakon iskaza Marija C., ovim će se igračem vrlo vjerojatno intenzivnije pozabaviti i DFB, ali i njemačko pravosuđe.

Neugodnosti iz Bundeslige

DFB mora istražiti i još jedan neugodan slučaj. Tijekom suđenja u Bochumu spomenuto je i da je kladioničarska mafija namjestila čak i jednu utakmicu Bundeslige. Radi se o susretu VfL Bochuma i Energieja iz Cottbusa. Ukoliko se te sumnje potvrde, radi se o prvom slučaju namještanja susreta elitne njemačke nogometne lige.

Šef DFB-a Theo Zwanziger u srijedu (15.12.) najavio je opsežnu istragu sumnjivog slučaja. Bochum je tada pobijedio 3:2, a pobjednilki gol pao je s bijele točke u 79. minuti - nakon sumnjivog jedanaesterca.

Zanimljivo je kako su Nijemci uopće saznali za mogućnost da je utakmica Bochuma i Cottbusa uopće bila namještena. Istraga oko manipulacija u nogometu vodi se u nekoliko europskih zemalja, između ostaloga i u Italiji. Jedan talijanski nogometaš, koji je uhićen zbog sumnje da je surađivao s kladioničarskom mafijom, u telefonskom razgovoru koji su prisluškivali istražitelji, pohvalio se da mu je poznat ishod ove utakmice "već pola sata prije njezinog kraja".

Iz dokumenata Državnog odvjetništvo iz Napulja vidljivo je da su mafijaši preko live-sustava za klađenje na internetu uložili puno novca na susret Bundeslige. Uhićeni igrač priznao je naime: "... u samo 20 minuta zaradili smo 1.200.000 eura".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika