18.12.2010. / 14:09

Autor: Hina

Vekarić: Srbija neće podizati optužnicu protiv Thacija

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je za dnevnik "Blic" od subote da Srbija neće podići optužnicu protiv kosovskog premijera Hashima Thacija zbog navodne trgovine ljudskim organima na Kosovu i sjeveru Albanije, te je izrazio spremnost tužiteljstva na suradnju sa Eulexom i tužiteljstvom Albanije u tom pitanju.

Hashim Thaci (Reuters)Hashim Thaci (Reuters)Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je za dnevnik "Blic" od subote da Srbija neće podići optužnicu protiv kosovskog premijera Hashima Thacija zbog navodne trgovine ljudskim organima na Kosovu i sjeveru Albanije, te je izrazio spremnost tužiteljstva na suradnju sa Eulexom i tužiteljstvom Albanije u tom pitanju.

Vekarić ističe kako u slučaju podizanja optužnice Thaci ne bi bio dostupan srbijanskim organima gonjenja, te da bi to nosilo konotacije "političkog suđenja", što, kako je kazao, Srbija želi izbjeći.

"Ukoliko netko nije dostupan našim organima gonjenja, nije svrsihodno da se takvi procesi započinju jer isuviše sliče na politička suđenja. Osim toga, ako nema optuženog na klupi, bilo bi teško utvrditi pravdu bez odgovora onoga kome se sudi", objasnio je Vekarić.

Srbijansko tužiteljstvo, po njegovim riječima, ima mnogo dokaza o trgovini organima, ali budući da želi da izbjeći miješanje u politiku svoju najznačajniju ulogu vidi u pružanju pomoći Eulexu i tužiteljstvu Albanije u provođenju njihovih istraga, piše taj list.

Suradnja sa Eulexom je, dodaje Vekarić, već uspostavljena, a rezultati su već vidljivi u dva odvojena postupka - za logore na sjeveru Albanije i za kliniku "Medicus" u Prištini, odnosno za trgovinu organima.

Trenutačno, dodaje "Blic", nije izvjesno hoće li Eulex uopće i pokrenuti istragu na kojoj se inzistira u izvještaju izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja, što je, kako se ističe, tom listu potvrdila i glasnogovornica Eulexa Karin Limdal, ponovivši da ta misija "ohrabruje svakoga tko ima konkretne dokaze za navode iznijete u izvještaju da ih preda odgovarajućim vlastima".

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u četvrtak da je istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i sjeveru Albanije u Srbiji odmakla dalje od onoga što je predstavljeno u izvješću Dicka Martyja, te kako bi mogla biti riječ o 500 osoba nestalih s teritorija Kosova.

U odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za ljudska prava i zakonodavstvo u četvrtak je prihvaćen nacrt izvješća Dicka Martyja u kojem se dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužuje da je vodio skupinu nalik na mafiju odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa na Kosovu i sjeveru Albanije, te ga se izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. godine na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
17/12/10

grb, 18.12.10. 14:32

HAHAHAHAHAHAHA Klasična srpska propaganda .Sjetitite se što su nam radili za vrijeme rata Srbi. NIsam znao da smo počeli više vjerovati srpskoj popagandi nego saveznicima Albancima. Nekome u RH pozitivni vjetrovi duvaju preko Dunava. :)


registracija
29/11/09

Ivis, 18.12.10. 14:37

Boje se Srbi istine!!!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 19.12.10. 15:51

dobar komentar, Rabla, Da li je istina to sto su radili na Kosovu, ne znam, ali znam da povijest na ovom brdovitom Balkanu otvara te mogucnosti, jer su svi, ama bas svi na teritorju bivse Juge okrvavili ruke, pa tako mislim da ima istine i u ovome sto pise (gdje ima dima ima i vatre). Netko mudar je napisao "oni koji zaboravljaju povijest, sudeno im je da je ponove," a kao sto se vidi iz danasnjice pamcenje balkancima bas i nije vrlina.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika