20.12.2010. / 18:41

Autor: Hina

Mađarski ministar optimist: Željeli bismo da Hrvatska do lipnja završi pregovore

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u ponedjeljak je još jednom ponovio kako je jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja EU-om završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja sljedeće godine, dodavši da je glede toga optimist.

Janos Martonyi (Foto: NATO)Janos Martonyi (Foto: NATO)Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u ponedjeljak je još jednom ponovio kako je jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja EU-om završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja sljedeće godine, dodavši da je glede toga optimist.

"Mi smo malo smanjili našu ambiciju jer smo prije nekoliko mjeseci htjeli da se za našeg predsjedanja potpiše pristupni ugovor s Hrvaskom, po mogućnosti u Mađarskoj. Sada smo shvatili da to više nije moguće, jer čak i za prijevod pristupnog ugovora treba nešto vremena, tako da smo malo promijenili naš plan i sada želimo dovršiti pregovore do kraja našeg predsjedništva", rekao je Martonyi na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje je predstavio prioritete budućega izmjeničnog predsjedništva EU-a.

Mađarsko je već treće predsjedništvo u nizu koje je isticalo kako želi završiti pregovore s Hrvatskom. Martonyi je rekao da je to složen proces i da ne krivi nikoga što pregovori još nisu završili.

"Ne krivim nikoga, znam da je to složen proces, da to ovisi o Hrvatskoj, o zemljama članicama i o još nekim čimbenicima koje znate. Sa stajališta predsjednštva mogu reći da ćemo pokušati ubrzati proces koliko god možemo. Ja sam optimist i nadam se da ćemo uza suradnju i razumno stajalište svih koji su uključeni u proces moći ostvariti taj prioritet predsjedništva", rekao je mađarski ministar.

Mađarska preuzima izmjenično predsjedništvo 1. siječnja 2011. od Belgije. Za belgijskog predsjedništva Hrvatska je do sada zatvorila pet poglavlja, a u srijedu, na samu kraju sadašnjeg izmjeničnog predsjedništva, Hrvatska bi trebala zatvoriti pregovore u još trima poglavljima.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika