23.12.2010. / 11:49

Autor: Nacional.hr

Svjetski poznata lica koja su nas napustila 2010. godine

S obzirom da je 2010. na izmaku, odlučili smo se prisjetiti koja su nas poznata lica napustila prošle godine

Alexander McQueenAlexander McQueenBlake Edwards
Američki redatelj, producent i scenarist Blake Edwards umro je u 15. prosinca. Poznat je po filmovima o "Pinku Pantheru", "Doručku kod Tiffanyja". Tijekom duge filmske karijere radio je na više od 50 filmova kao redatelj ili scenarist. Godine 2004. Edwards je nagrađen Oscarom za životno djelo.

Irvin Kershner
Američki filmski i televizijski redatelj Irvin Kershner koji je snimio drugi dio Ratova zvijezda "Imperij uzvraća udarac", umro je u studenom u 87. godini nakon teške bolesti. Irvin Kershner je režirao i jedan film o tajnom agentu Jamesu Bondu "Nikad ne reci nikad" sa Seanom Conneryjem 1983.

Dino De Laurentiis
Talijanski producent filmova "Gorka riža", "Ulica" i "Kabirijine noći", umro je studenom u 91. godini u Los Angelesu. Karijeru je počeo sa samo 20 godina, postavši jedan od vodećih producenata kulturne renesanse Italije nakon Drugog svjetskog rata i neorealizma.

Bob Guccione
Čovjek koji je u časopisima za muškarce prvi prikazao potpuno golo žensko tijelo i na uspjehu svog glavnog lista Penthousea izgradio izdavačko carstvo vrijedno milijune dolara, umro je u listopadu u 79. godini. Guccione je umro u svome domu u Teksasu nakon duge borbe s rakom.

Solomon Burke
Američki pjevač Solomon Burke, prozvan "kraljem soula", umro je u listopadu u 70. godini. Zvijezda rhythm'n bluesa i soula posebno je bila poznata po pjesmi "Everybody Needs Somebody to Love" koju su preuzeli Rolling Stonesi i koja je postala naslovna pjesma filma Johna Landisa iz 1980. "Blues Brothers".
Burke je bio otac 21 djeteta, djed 90 unuka i pradjed 19 praunuka. Godine 2001. primljen je u "Dvoranu slavnih rock and rolla", iste godine kad i Michael Jackson i Paul Simon.
Nagrađen je Grammyjem za najbolji blues album 2002. za "Don't give up on me".

Tony Curtis
Legendarni glumac Tony Curtis, pravog imena Bernard Schwartz, koji je snimio više od 140 filmova, preminuo je u rujnu u 85. godini života. Osim filmske karijere, donekle je značajna i televizijska, posebno početkom 1970-ih kao jedan od glavnih glumaca u avanturističkoj seriji 'The Persuaders'. Ženio se šest puta i ima šestero djece, a glumicu Jamie Lee Curtis dobio je u braku s glumicom Janet Leigh.

Arthur Penn
Filmski, kazališni i televizijski redatelj Arthur Penn umro je u rujnu u 88. godini života. Tri puta je bio nominiran za nagradu Oscar za filmove "Bonnie i Clyde" iz 1967. godine, "Alice's Restaurant" iz 1969. i "Čudotvorka" iz 1962. godine.

Gloria Stuart
Gloria Stuart, koja je glumila jednu od preživjelih putnika s Titanica u filmu Jamesa Camerona, umrla je u rujnu dobi od sto godina u svojoj kući u Los Angelesu. Gloria Stuart je pet godina bolovala od karcinoma pluća, a prebolila je i karcinom dojke.

Claude Chabrol
Francuski filmski redatelj Claude Chabrol preminuo je u rujnu u dobi od 80 godina. Bio je jedan od najistaknutijih umjetnika francuskoga Novog vala, grupe redatelja koja je uspjeh postigla na prijelazu iz 50-ih u 60-te.

Glenn Shadix
Glumac široj javnosti najpoznatiji po ulozi Otha u horor komediji 'Bubimir', pronađen je mrtav u rujnu u svom stanu u Birminghamu. Pojavljivao se i u filmovima The Nightmare Before Christmas i Planet of the Apes. Bio je poznat i kao veliki zagovaratelj prava homoseksualaca.

Alain Corneau
Francuski redatelj preminuo je u kolovozu od raka. Alain Corneau je bio producent i redatelj, a nagradu za životno djelo dobio je 2004. u Francuskoj.

Patricia Neal
Dobitnica Oscara glumica Patricia Neal čiji je život bio obilježen velikim tragedijama, umrla je u kolovozu od raka pluća u 84. godini. Glumica promukla glasa dobila je Oscara za naslovnu žensku ulogu u film "Hud" iz 1963., u kojem je glumila s Paulom Newmanom. Nastupala je u velikom broju kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, zajedno s vodećim hollywoodskim muškim zvijezdama, poput Ronalda Reagana, Johna Waynea i Tyronea Powersa.

Dennis Hopper
Hollywoodski glumac i redatelj najpoznatiji po kultnom filmu iz 1969. godine "Goli u sedlu", umro je u svibnju u 75. godini života. U bogatoj karijeri dugoj 50 godina Hopper je, među ostalim, glumio uz Jamesa Deana u filmovima "Buntovnik bez razloga" i "Div" pedesetih godina prošlog stoljeća, te u filmovima kao što su "Apokalipsa danas", "Plavi baršun" i "Brzina".

Christopher Cazenove
Britanski glumac Christopher Cazenove, poznat po ulozi u američkoj televizijskoj seriji "Dinastija", što se prikazivala od 1981. do 1989., umro je u travnju od sepse u 64. godini.

John Forsythe
Američki glumac John Forsythe, najpoznatiji po ulozi Blakea Carringtona u sapunici "Dinastiji", umro je također u travnju u 92. godini od raka.

Doug Fieger
Doug Fieger, vođa 'power pop' sastava The Knack i autor hita iz 1979. "My Sharona", umro je u veljači u dobio od 57 godina.

Alexander McQueen
Četrdesetogodišnji britanski dizajner Alexander McQueen pronađen je mrtav u svom stanu. Slavni dizajner tada je imao samo četrdeset godina. Prije nego si je oduzeo život vješanjem, Britanac je prerezao žile na ručnim zglobovima, a osim toga, istraga je pokazala da je prethodno konzumirao mješavinu kokaina i tableta za smirenje.

Pauly Fuemana
Glazbeni svijet šokirala je vijest da je novozelandski glazbenik Pauly Fuemana, autor najprodavanijeg albuma u povijesti te zemlje "How Bizzare", umro nakon kraće bolesti u 40. godini. Preminuo je kraje siječnja. Fuemana je bio vokal i vođa skupine OMC koja je 1996. objavila album "How Bizzare" koji će s četiri milijuna primjeraka postati najprodavaniji novozelandski album u svijetu.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika