23.12.2010. / 13:12

Autor: Deutsche Welle

Pazite, dolaze žene u ružičastom!

Svake godine 200.000 žena u Indiji su, prema službenim podacima, žrtve nasilja. Vjeruje se da je stvarna brojka još puno veća. Skupina žena odlučila se početi braniti i razbiti zatvoreni krug šutnje i nasilja

Foto: Deutsche WelleFoto: Deutsche Welle"Kada se puno žena udruži i zauzme za prava neke žene, onda ni policija, zločinci, seoski starješine nemaju izbora: onda moraju slušati!", tvrdi Sampat Pal Devi predvodnica "Gulabi-ganga", "ružičaste bande". Gulabi na hindiju znači, naime, ružičasto.

Pripadnice "Gulabi-ganga" nose kričavo ružičaste sarije i u velikim grupama dolaze na policiju ili sudove. Ili pak nenajavljeno kucaju na vrata obitelji zlostavljanih žena. Takva jedna je i obitelj 20-godišnje Kaiser. Ona je živjela u obiteljskom domu dok je muževa majka nije izbacila. Kaiser je bila očajna i nije znala kamo bi sa sobom. Onda je čula za "Gulabi-gang" i Sampat Pal i obratila im se za pomoć. Sampat Pal, sitna energična žena od četrdeset i koju godinu, s Kaiser se zaputila kod svekrve mlade žene kako bi zatražila da je ponovo prime u obiteljski dom.

Žrtve se osjećaju bespomoćno

"Ovakvih slučajeva ima puno. I kada se od mene zatraži pomoć, ja je pokušam pružiti. Ali svaki put saslušam obje strane", priča Sampat Pal. Problemima poput nepravednog tretmana od strane svekrva i svekrova i obiteljskog nasilja izložene su redovito mnoge žene u ruralnim područjima Indije. One većinom ne znaju od koga u takvim situacijama mogu zatražiti pomoć. S obzirom da iza njih ne stoji njihova obitelj, policija im je još i manje spremna pomoći. Sampat Pal osnovala je "Gulabi-gang" 2006. prije svega s ciljem prosvjećivanja žena o njihovim pravima. Od tada njezin pokret kontinuirano raste i razvija se. Organizacija, danas podijeljena u različite grupe, broji ukupno oko 140.000 članova.

S ružičastom batinom u ruci

Pripadnice "Gulabi-ganga" ne mogu se previdjeti, gdje god se pojavile. Ne samo zbog boje njihovog sarija i njihove mnogobrojnosti - a uvijek se pojavljuju u grupama od 20 do 200 žena - već i zato što u rukama, zlu ne trebalo, uvijek imaju ružičaste batine. Važno im je, međutim, da ih se ne smatra nasilničkom grupacijom. One ne žele uzeti zakon u svoje ruke, već upravo suprotno, objašnjava Gulab Chandra, član lokalne vlasti u Chitrakootu: "'Gulabi-gang' dolazi sa svojim slučajevima k nama i mi ih pokušavamo riješiti, tako da zapravo radimo zajedno. Posebno u zabitim krajevima je ljudima često teško pričati o svojim problemima. Ili ne mogu doći do organa vlasti ili ne znaju što bi im uopće točno trebali reći. Pripadnice 'Gulabi-ganga' im služe kao posrednici."

Svi traže broj "Gulabi-ganga"

Simpat Pal Devi u ulozi predvodnice "Gulabi-ganga" prođe često stotine kilometara dnevno. Često čitave dane provodi u džipu vozeći po kaldrmi s mobitelom na uhu. Njezin kalendar je dupkom pun: danas, na primjer, hoće podići prijavu na jednom sudu u okrugu Chitrakoot. Tamo se sudske procedure odvijaju - na otvorenom. Na drvenim klupama sjede odvjetnici koji na pisaćim strojevima tipkaju žalbe svojih klijenata. Sampat Pal sa sobom je dovela 22-godišnju Geetu. Ona ovamo nikada ne bi bila sama došla. Uz podršku Sampat Pal usuđuje se prijaviti muža policiji zbog obiteljskog nasilja. "Sve sam uvijek radila za svog muža, ponekad sam živjela na suhom kruhu i soli, jer nismo imali novca. Ispunjavala sam sve svoje bračne dužnosti, ali on nikada nije svoje. Moj muž me muči - ne da mi odjeću ni hranu i još moram za njega raditi u polju. Sada mi je jednostavno dosta", žali se Geeta.

Sampat Pal Devi je s Geetinom obitelji razgovarala - ali uzalud. Sada objašnjava jednom odvjetniku za što mlada žena tereti svoga muža: "Uvijek prvo pokušavam riješiti stvari bez suda. Ali ako se stranke ne mogu dogovoriti, onda idem na policiju, pa na lokalnu vladu, pa na sud. A ako ni on ne reagira, onda još uvijek imam svoju batinu", objašnjava sa smiješkom hrabra Indijka.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ashton i Clinton osudile pokolj u sirijskom gradu Huli

Ashton i Clinton osudile pokolj u sirijskom gradu Huli

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton i američka državna tajnica Hillary Clinton osudile su nasilje i pokolj 92 osobe u sirijskom gradu Huli,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika