27.12.2010. / 07:17

Autor: Deutsche Welle

Problem na koji se nije računalo: Kad zima stisne, električni automobili stanu

Koliko god mnogi vozači žele pomoći očuvanju okoliša i sjesti za volan automobila na električni pogon, ove hladnoće su pokazale kako je elektroauto još uvijek, tehnički gledano, "u povojima".

Električni automobili mogli bi zatajiti na niskim temperaturamaElektrični automobili mogli bi zatajiti na niskim temperaturamaBaš uoči Božića je portugalski premijer Jose Socrates postao prvi čelnik neke države čija je službena limuzina - barem dok je u Lisabonu - automobil na električni pogon. U Njemačkoj u elektroautu odnedavno sjedi i predsjednik vlade pokrajine Saarland Peter Müller.

Što se cijene elektroautomobila tiče, oni jedva da zaostaju za cijenom veoma solidnog automobila srednje klase. Unatoč tome, kako je ispitao njemački automobilski klub ADAC, sve više građana ozbiljno razmišlja o nabavci automobila na električni pogon i pri tome su spremniji se odlučiti za takav automobil nekog uglednog proizvođača, nego neke nepoznate tvrtke - pa makar taj model bio jeftiniji.

Drva za ogrjev u prtljažniku?

I dok se i svi svjetski proizvođači automobila svim silama bacaju na električni pogon, u ovim hladnim danima se pokazalo da su elektroautomobili još uvijek veoma nepouzdani - i potencijalno opasni. Najveći problem jest da kapacitet baterija rapidno pada kako se spušta živa u termometru: radijus automobila pada za najmanje petinu, a prema nekim ispitivanjima je na primjer Mitsubishijev i-MiEV izdržao jedva pedesetak kilometara.

Dodatni problem je grijanje: ako je u elektroautomobilu i grijanje električno, onda će putnici u takvom automobilu biti u ozbiljnim nevoljama kada - kao što je ovih dana slučaj na gotovo svim autocestama u Njemačkoj - moraju i satima čekati u zastoju na temperaturama daleko ispod nule. Ne pomaže ni navika vozača benzinskih automobila da po ovakvom vremenu odmah "odfrlje" grijanje na najjače čim sjednu u auto, jer bi to moglo izazvati kolaps baterije.

"Low Battery"

To svjedoče i tvrtke koje nude "zajednički elektroauto" svojim mušterijama i koje su već osnovane na primjer u Parizu, Münchenu, Berlinu... Tvrtka "BeMobility" u Berlinu je počela s velikim planovima - i još većim budžetom jer je i vlada odlučila sudjelovati u projektu s nekih 5 milijuna eura, a još toliko su ukupno odvojile velike tvrtke poput Njemačkih željeznica, energetskog koncerna RWE, Bosha...

U BeMobility su za početak odlučili isprobati koncept na petstotinjak korisnika i u floti imaju za sada samo šesnaest elektroautomobila raznih proizvođača, od Toyote preko Citroena do Smarta. Kako je stegnula zima, pokazale su se baš sve slabosti: ne samo da su mnogi od tih automobila pokazali da su osjetljivi na hladnoću pa moraju otići mehaničarima, nego se automobili i brže prazne i sporije pune.

Tajno, tajnije, računalo elektroauta

BeMobility ima velikih planova za Berlinčane: zapravo su već morali imati mnogo više vozila, ali zbog velikog interesa kupaca, najranije početkom proljeća će dobiti još 18 vozila. Ali niti ona neće biti opremljena onako, kako su organizatori zamislili čitav projekt. Naime, željeli su ponuditi korisnicima poseban App u kojem bi vidjeli gdje se nalazi najbliži automobil kojeg bi mogli iznajmiti - i koliko je još energije u njegovoj bateriji.

Što se položaja tiče, tu nema problema, ali kada se povela riječ o informaciji o stanju baterije, voditelj projekta BeMobility Frank Wolter se žali: "Proizvođači vozila su nam rekli: 'don't touch electronic'." Jer u "elektronskom mozgu" automobila se, osim stanja baterija, očito nalaze i podaci koje svaki proizvođač želi sakriti od svojih konkurenata. BeMobile je zapravo već na jesen 2011. trebao svoje usluge ponuditi svima u Berlinu, ali s obzirom na okolnosti se lako može dogoditi da će se s time još pričekati.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika