27.12.2010. / 20:33

Autor: Hina

Europa i SAD osudili proglašenje krivim Hodorkovskog i Lebedeva

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je kako se odluka ruskoga suda "negativno odražava" na ugled Rusije kad se radi o ljudskim pravima. Presuda protiv Hodorkovskog i Lebedeva upućuje na selektivne sudske postupke i "pokazuje da utjecaj politike prevladava nad pravnom državom", stoji u priopćenju američke državne tajnice

Mihail HodorkovskiMihail HodorkovskiEuropska unija i Sjedinjene Američke Države te Njemačka i Francuska osudile su u ponedjeljak odluku moskovskoga suda o proglašenju krivima negdašnjega ruskog naftnog milijardera Mihaila Hodorkovskog i njegova poslovnog suradnika Platona Lebedeva, prenose svjetske agencije.

Visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton podsjetila je u ponedjeljak Rusiju da treba poštovati međunarodno pravo. "EU od Rusije očekuje poštovanje međunarodnih obveza kad je riječ o ljudskim pravima i pravnom aspektu ove odluke", rekla je Ashton, ističući da će EU i dalje "izbliza pratiti" sudski proces protiv bivšega vlasnika Jukosa, osobito konačnu presudu o zatvorskoj kazni koju će sud izreći njemu i njegovu suradniku Lebedevu. "Mogu samo izraziti solidarnost kad je riječ o gospodinu Hodorkovskom i njegovoj obitelj", dodala je.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je kako se odluka ruskoga suda "negativno odražava" na ugled Rusije kad se radi o ljudskim pravima. Presuda protiv Hodorkovskog i Lebedeva upućuje na selektivne sudske postupke i "pokazuje da utjecaj politike prevladava nad pravnom državom", stoji u priopćenju američke državne tajnice. "Taj slučaj i ostali, njemu slični, negativno se odražavaju na ugled Rusije kad je riječ o poštovanju međunarodnih obveza na području ljudskih prava i poboljšanju poslovnog ozračja u zemlji", rekla je Clinton.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ocijenio je da je presuda donesena protiv bivšega ruskog naftnog magnata Hodorkovskog "korak unatrag" za Rusiju. "Način na koji je vođen taj sudski proces iznimno zabrinjava i znači korak unatrag na putu prema modernizaciji zemlje", stoji u priopćenju. "U interesu je naših ruskih partnera da ove primjedbe shvate ozbiljno te da se angažiraju na boljem funkcioniranju pravne države, demokracije i ljudskih pravima."

Modernizacija Rusije ide preko "učvršćenja pravne države", podsjetio je u ponedjeljak službeni Pariz, nakon presude Hodorskovskom i Lebedevu. "Kako je i predsjednik Dmitrij Medvedev istaknuo, jačanje pravne države prijeko je potreban uvjet za uspjeh procesa modernizacije Rusije", rekao je glasnogovornik francuskoga ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero odgovarajući na pitanje novinara o presudi. Francuska je ove godine nekoliko puta kritizirala način na koji teče sudski proces protiv Hodorkovskog.

Negdašnji ruski naftni milijarder Mihail Hodorkovski i njegov suradnik Platon Lebedev proglašeni su u ponedjeljak na sudu u Moskvi krivima za krađu 218 milijuna tona nafte iz kompanije Jukosa. Suđenje je izazvalo veliku pozornost međunarodne javnosti zbog sumnje da je riječ o politički motiviranom procesu. Sud je priopćio da su Hodorkovski i Lebedev bili na čelu organizirane skupine koja je počinila financijski kriminal u naftnom poslovanju preko svoje naftne kompanije Jukosa, javljaju ruski mediji.

Hodorkovski, bivši vlasnik Jukosa, i Lebedev, predsjednik uprave Menatepa, uhićeni su 2003. zbog sumnje na prijevaru i utaju poreza te su osuđeni na osam godina zatvora. Godinu dana prije predviđenog izlaska iz zatvora optuženi su za krađu 218 milijuna tona nafte iz Jukosa te za pranje novca - više od tri milijarde rubalja (97,5 milijuna američkih dolara). Hodorkovski i Lebedev mogli bi dobiti još šest godina zatvora. Obojica tvrde da su nedužni te da su optužbe protiv njih dio političke osvete.

Vezane vijesti

Medvedev naredio reviziju afere Hodorkovski

Medvedev naredio reviziju afere Hodorkovski

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je u ponedjeljak glavnom tužitelju da preispita "utemeljenost" presude u aferi nekadašnjeg naftnog magnata… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 28.12.10. 13:45

Putin zna što radi,za razliku od mnogih političara koji to neznaju, jer znaju isključivo za svoj džep i u tu svrhu prodaju dušu vragu..On je za masone koji se kriju pod plaštom demokracije penicilin.Dao Bog i nama političara poput Putina.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika