28.12.2010. / 14:46

Autor: Nacional.hr

Zdrava hrana: 5 namirnica koje ne smijete izbjegavati

Brokula i češnjak samo su neke od namirnica koje bi se najmanje jedanput tjedno trebale naći na vašem jelovniku

Brokula 'skida' neželjene kilogrameBrokula 'skida' neželjene kilogrameS obzirom na bogatstvo sastojaka koji su neophodni za zdravlje organizma, određene namirnice trebale bi se naći na jelovniku svakoga tjedna. O kojim je namirnicama riječ, saznajte u sljedećih nekoliko redaka!

Brokula
Ovo zeleno povrće sadrži ogromne količine kalcija, vitamina C i betakarotena koji su neophodni za zdravlje organizma. Naime, brokula sprečava rizik od karcinoma.

Zbog ogromnih količina folne kiseline i vitamina B, sastojaka, preporuča se ženama u blaženom stanju, naročito u prvih 12 tjedana. Nedavno provedeno istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je ovo zeleno povrće odličan lijek za artritis. Osim što je odličan izvor vitamina, brokula sagorijeva masne naslage.

Češnjak
Ova namirnica prilično neugodnog mirisa jedan je od najučinkovitijih lijekova za prehladu. Njegovi sastojci ubijaju sve viruse koji napadaju imunološki sustav. Nedavno istraživanje pokazalo je kako je češnjak jedan od najboljih saveznika u borbi protiv visokog tlaka. Znanstvenici preporučaju jedan do dva češnja dnevno.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je izvrsno za cijeli organizam, naročito ekstra djevičansko ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje potpuno očuvan.

Visoki postotak vitamina i nezasićenih masti blagotvorno djeluju na kožu. Osim toga, sprečava srčane bolesti i usporava proces starenja.

Špinat
To je lako probavljiva namirnica niske energetske vrijednosti koja obiluje vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima i vodom. Ova namirnica je neophodna za rad srca, olakšava rad bubrega, smanjuje krvni tlak, a pomaže i pri izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

Mrkva
Mrkva je veliki izvor antioksidansa karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi. Ova biljka poboljšava vid, a smanjuje rizik od raka pluća.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika