28.12.2010. / 17:55

Autor: Deutsche Welle

WikiLeaks, internetski ratovi i zaštita podataka

Informatička revolucija ne posustaje: sve moćnija i brža računala otvaraju nove mogućnosti. Stoga i ne čudi da su se pojedini ratovi i sukobi preselili i na internet.

Internet je ušao u svaku poru društvaInternet je ušao u svaku poru društva"Stuxnet" je pojam koji kao malo koji u sebi utjelovljuje militarizaciju virtualnog prostora. Ovaj štetni program pojavio se usred ljeta i to nakon što je, kako se pretpostavlja, već obavio svoj zadatak: ciljana sabotaža iranskog atomskog programa, točnije suptilno izbacivanje iz pogona postrojenja za obogaćivanje urana. Njegova sposobnost sabotiranja sustava za upravljanje industrijskim postrojenjima još uvijek očarava kompjutorske stručnjake.

Stvarna opasnost

No sustavi koje je napao i sabotirao "Stuxnet" se upotrebljavaju diljem svijeta: u elektranama, rafinerijama i kemijskoj industriji. Dovoljan razlog da se zazvoni na uzbunu. Stefan Ritter iz Državnog ureda za sigurnost informatičkih sustava smatra da je došlo vrijeme za preispitivanje dosadašnjih sustava zaštite od hakerskih napada.

"Sada napokon imamo dokaz. To više nije apstraktna opasnost o kojoj raspravlja par stručnjaka nego stvarna opasnost koja je ovdje. I ta opasnost je vrlo ozbiljna i složena", smatra Ritter.

U međuvremenu je i NATO savez postao svjestan nove opasnosti. Na summitu u Lisabonu sredinom studenoga donesena je strategija koja po prvi put, pored terorističke opasnosti i opasnosti koja prijeti od oružja za masovno ubijanje, spominje i opasnost koja vreba iz virtualnog svijeta.

Bivša ministrica vanjskih poslova SAD-a Madeleine Albright je bila na čelu povjerenstva koje je pripremilo novu strategiju. "Mi smo uočili da je cyberspace jedna od tema s kojima se moramo pozabaviti", rekla je Albright.

"Cyber Command" protiv WikiLeaksa

Američka vojska je već započela s pripremama za rat u virtualnom prostoru. Još u svibnju je osnovan "Cyber Command", stožer za borbu protiv neželjenih pojava na internetu. "Mi pri 'Cyber Commadu' smo zaduženi za nadzor dnevnih operacija i sigurnosti mreža Ministarstva obrane. Mi također, ako za to dođe naredba, vodimo čitav niz vojnih operacija u virtualnom prostoru u cilju osiguranja sposobnosti djelovanja SAD-a i njegovih saveznika u cyberspaceu", kaže general Keith Alexander, koji stoji na čelu "cyber-ratnika".

Što to konkretno znači, pojasnio je dnevnik "Washington Post"nedugo nakon što je general Alexander izrazio želju za napadom na mreže diljem svijeta ukoliko to bude u interesu SAD-a. U slobodnom prijevodu bi to značilo kako bi, da je imao ovlasti, "Cyber Command" učinio sve što je u njegovoj moći da npr. sruši server internetske platforme WikiLeaks i to prije nego što je ova objavila osjetljive podatke o ratu u Afganistanu. Američki vojni vrh je u svakom slučaju bio dovoljno ogorčen zbog WikiLeaksa.

"Objavljivanje ovih dokumenata bi moglo imati posljedice kako za naše postrojbe tako i za postrojbe naših saveznika. Ono bi moglo ugroziti naš ugled i interese u regiji", bijesnio je američki ministar obrane Robert Gates. Utemeljitelj WikliLeaksa Julian Assange pak Washingtonu predbacuje da WikiLekas optužuje za "virtualnu krv" dok su američke postrojbe odgovorne za "stvarno prolijevanje krvi" u Iraku i Afganistanu.

Internet protiv diplomacije

No to je bio tek početak sukoba američkih vlasti i internetskog aktivista Assangea. Prvo su u listopadu objavljeni slični podaci ali u vezi s ratom u Iraku. No vrhunac rata između WikiLeaksa i Washingtona predstavlja objavljivanje četvrt milijuna povjerljivih podataka američke diplomacije. Iskrene i ponekad bolne ocjene američkih diplomata na račun političara diljem svijeta dovele su američku diplomaciju u težak položaj. Rat oko WikliLeaksa još uvijek nije završen, Assange muku muči sa švedskim pravosuđem koje ga optužuje za seksualno zlostavljanje. Američke vlasti su pak u međuvremenu načinile prve korake te su razdijelile mreže pojedinih institucija kako bi otežale pristup povjerljivim podacima.

Street Viewom do manje kila

Pristup povjerljivim podacima bilo je pitanje koje se krajem godine u Njemačkoj razbuktalo nakon aktiviranja Googleovog servisa Street View. Nakon SAD-a, velike Britanije i Francuske, od sredine studenoga moguća je virtualna šetnja i ulicama 20 najvećih njemačkih gradova. To je uzbunilo njemačke službe za zaštitu privatnih podataka.

"Ono zbog čega smo skeptični kad je u pitanju Street View je to da jedna internetska tvtka jednostavno najavi puštanje u promet jednog tako osjetljivog servisa bez da se prije toga posavjetuje s nama. Problem je u tome što je sad prekasno za promjene", kaže šef Njemačkog saveznog ureda za zaštitu podataka Peter Schaar.

I premda su Nijemci "svjetski prvaci" kad je u pitanju korištenje servisa Google Street View, kad je u pitanju vlastita privatnost reagiraju alergično. Mogućnost zamagljivanja fotografija vlastitih nekretnina, a i sebe samih, iskoristilo je više od 250.000 zabrinutih Nijemaca. Pritom pogled na vlastitu sliku na internetu može biti od koristi. Tako je 56-godišnji Britanac Bob Mewse nabasao na svoju sliku na Street Viewu i bio toliko šokiran vlastitom pojavom da je odlučio smršaviti i to čitavih 46 kilograma.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika