29.12.2010. / 08:52

Autor: Deutsche Welle

Slatke brige Kineza: Kako obuzdati gospodarski rast koji premašuje 10 posto?

Dok se u ostatku sveta slavio Božić, Kinezi su bili vrijedni. Centralna banka te zemlje podigla je kamatu, poskupjela kredite - pokušavajući i na taj način usporiti vrtoglavi gospodarski rast, koji je dosegao 10 posto

Novac dolazi tamo gdje su kamate većeNovac dolazi tamo gdje su kamate većeTijekom posljednje dvije godine gospodarski rast u Kini iznosio je deset posto, ali politolog sa bonskog svjeučilišta Gu Sjuevu upozorava: „Rast tijekom posljednje dvije godine zasniva se na velikim investicijama države".

Vlada u Pekingu pomogla je gospodarstvu sa 460 milijardi eura, a banke su na ime kredita odobrile bilijun eura. Sada bi trebalo ograničiti količinu novca u opticaju, pogotovo što je i inflacija veća od pet posto, hrana je poskupjela čak deset posto i to posebno pogađa siromašne. Vlasti strahuju od eventualnih nemira. Najnovijim povećanjem referentne kamatne stope vlasti se nadaju da će staviti pod kontrolu inflaciju, ali Gu sumnja u to i kaže:

„Inflacija je uvozna, jer su na svjetskom tržištu u posljednje vrijeme značajno porasle cijene sirovina, energije i žitarica, a sve to Kina uvozi. Do rasta cijena došlo je nakon što su Amerikanci priopćili da će gospodarstvu osigurati još 600 milijardi dolara".

Vrijednost juana će porasti

Labava monetarna politika Washingtona doprinijela je rastu cijena energije, ali još nešto je za Kinu problem, kaže Gu: „Novac ide tamo gdje su veće kamate, a one su veće u Kini - tu je referentna kamatna stopa pet do šest posto, u SAD je 0,25 posto".

Gu smatra da će zbog najnovijeg povećanja kamate još više takozvanog vrućeg novca stići u Kinu. To će, onda, predstavljati dodatni pritisak za povećanje vrijednosti juana, na čemu već dugo inzistiraju Amerikanci i ne samo oni. Skuplji juan pomogao bi Kinezima u borbi protiv inflacije, ali oni su za postepenu, a ne trenutnu revalvaciju.

„Stvar je u nalaženju ravnoteže između velike revalvacije i zaštite gospodarstva, prije svega izvoza. Mislim da bi čuvanje radnih mjesta trebalo biti najvažnije za Kinu", smatra Jens Ribert iz Deutsche bank u Pekingu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 29.12.10. 17:17

He he kreditni sustav na djelu. Uvozna inflacija - isto kao i u RH. He he, a pokretači su joj oni koji emitiraju beskrajne emisije dolara i eura po smiješno niskoj kamati. Rast cijena kineske robe stvoriti će dvostruki okidač za smanjenje izvoza, a tada dolaze kamate i glavnica na naplatu. Situacije je bila sasvim očekivana jer deficit EU zone od 214 milijardi dolara (2008.) treba hraniti sa sve većim kreditima. Unija čuda - sa čudesnim monetarnim sustavom.


registracija
9/11/09

superhik, 29.12.10. 23:09

Vrlo jednostavno, uvozom par hrvatskih "poduzetnika" koji ce im rasturiti ekonomiju unutar pola godine. Vratiti ce ih u dinastiju Ming...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika