30.12.2010. / 19:28

Autor: Hina

Inzko: EU će u 2011. pojačati djelovanje u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko najavio je u četvrtak kako će Europska unija u 2011. pojačati djelovanje u toj zemlji, no upozorio je i kako provedba nužnih reforma ostaje zadaća za domaće političare i novu vlast koju bi trebalo što prije utemeljiti.

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko najavio je u četvrtak kako će Europska unija u 2011. pojačati djelovanje u toj zemlji, no upozorio je i kako provedba nužnih reforma ostaje zadaća za domaće političare i novu vlast koju bi trebalo što prije utemeljiti.

„Djelovanje EU-a u BiH će jačati u idućoj godini. Međunarodna zajednica pripravna je pomoći na svaki mogući način, no bitne odluke za napredak moraju se donijeti u samoj BiH. Političari i svi oni koji su na bilo kojoj dužnosti u zemlji moraju pokazati i građanima i Europskoj uniji da su sposobni zemlju učiniti djelotvornijom i povesti ju naprijed“, stoji u Inzkovoj novogodišnjoj poruci građanima BiH.

Visoki predstavnik ističe kako je jasno da uspostava nove vlasti ostaje glavna zadaća te dodaje da bi osobno podupro sve napore za uspostavu koalicije koja bi mogla riješiti nagomilane gospodarske i socijalne teškoće i uspostaviti vladavinu zakona.

Novu 2011. Inzko vidi kao priliku da se ubrzaju i prodube reforme koje su nužne radi približavanja Europskoj uniji, to prije što su to obećali svi koji su se natjecali na izborima 3. listopada, a nitko ne želi ponovno vidjeti državu obilježenu blokadama i opstrukcijama kao u protekle četiri godine.

„Političari u BiH trebaju iskoristiti tu priliku, a ne učine li to, samo će oni biti odgovorni za posljedice“, istaknuo je austrijski diplomat.

Ne imenujući nikoga izravno, Inzko je ipak osudio nastojanja da se dovede u pitanje daytonski sporazum te upozorio kako to mora prestati.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika