31.12.2010. / 14:48

Autor: Nacional.hr

Moderno prisluškivanje: Dovoljna su četiri jeftina mobitela i besplatni softver

Nohl je ispričao kako je većina sastavnih dijelova potrebnih za izradu uređaja za prisluškivanje već postojala na tržištu. No, jedan su dio morali sami izraditi, a to je onaj dio koji snima podatke

Prisluškivanje više nije problem (Reuters)Prisluškivanje više nije problem (Reuters)Do prije nekoliko godina prisluškivanje telefonskih razgovora bilo je rezervirano za tajne službe i policiju koji su za to koristili sofisticiranu i prije svega izuzetno skupu opremu. Danas to više nije slučaj.

Karsten Nohl i Sylvain Munaut na praktičnom su primjeru na kongresu u Berlinu pokazali kako je za prisluškivanje bilo kojeg poziva s mobilnog telefona dovoljno tek nekoliko stotina eura. I malo poznavanja tehnike.

Kako javlja BBC, dvojac sigurnosnih stručnjaka iskoristio je ranija saznanja o propustima u GSM tehnologiji što im je na kraju omogućilo da izrade opremu za prisluškivanje.

Nohl je ispričao kako je većina sastavnih dijelova potrebnih za izradu uređaja za prisluškivanje već postojala na tržištu. No, jedan su dio morali sami izraditi, a to je onaj dio koji snima podatke.

Sistem je zapravo veoma jednostavan - potrebno je locirati određeni mobilni telefon, pronaći njegov jedinstveni identifikacijiski broj, a potom u podacima koje razmjenjuju mobilni telefon i bazna stanica pronaći podatke s tim identifikacijskim brojem.

Za dohvaćanje podataka koristili su jeftine Motoroline mobilne telefone čiji su osnovni softver zamijenili alternativnim.

Iako je dvojac cijeli proces i potrebnu opremu predstavio u Berlinu, to ne znači i da će ga učiniti dostupnim javnosti. Ipak, upozoravaju kako bi ga mogao napraviti svaki tehnološki osvješten korisnik. Dovoljno je prosurfati internetom.

Tvrtke koje se bave sigurnošću upozoravaju kako bi takvo prisluškivanje moglo izmaknuti kontroli jer bi pojedinci mogli prisluškivati druge iz čiste zabave, ali i za vlastitu korist.

Vezane vijesti

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

'Tajne službe nisu špiunirale Holy'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je da tajne službe sigurno nisu špijunirale bivšu ministricu zaštite okoliša i prirode Mirelu Holy, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika