05.01.2011. / 15:24

Autor: Nacional.hr

Miklenić i Glas Koncila protiv Vlade: 'Ne vjerujemo da žele stvarni gospodarski oporavak'

Vlada, prema uredniku Glasa Koncila, dosad nije pokazala da radi na postavljanju Hrvatske na vlastite gospodarske noge, već je prihvaćala različite kompromise sa snažnim interesnim grupama koje su zapravo i glavni razlog zašto hrvatsko gospodarstvo ne ozdravlja

Ivan MiklenićIvan MiklenićŽeli li vlada stvarno oporavak gospodarstva u svom komentaru u novom broju Glasa Koncila pita se urednik tog crkvenog glasila Ivan Miklenić.

Usprkos rekonstrukciji vlade i najavljenoj provedbi oporavka gospodarstva, Miklenić piše kako uočava više razloga koji ne dopuštaju da se tome povjeruje tek na riječ.

Vlada, prema uredniku Glasa Koncila, dosad nije pokazala da radi na postavljanju Hrvatske na vlastite gospodarske noge, već je prihvaćala različite kompromise sa snažnim interesnim grupama koje su zapravo i glavni razlog zašto hrvatsko gospodarstvo ne ozdravlja.

Miklenić piše da, kao što ističe više ekonomskih analitičara, Hrvatska uopće nema gospodarske strategije.

"Toliko je puta javno rečeno da bi Hrvatska po svojim zemljišnim potencijalima mogla hraniti barem 20 milijuna ljudi, a sada je u situaciji da golema sredstva ulaže u uvoz da bi prehranila nešto više od 4 milijuna stanovnika. To stanje očito je dokaz da je politika išla naruku uvoznom lobiju, određenim tvrtkama i pojedincima, a na izričitu štetu domaće proizvodnje, domaćeg gospodarstva - u konačnici na štetu vlastitoga naroda. Ova vlada hitno mora prekinuti višegodišnje političke igre s poljoprivrednom proizvodnjom i nemogućnošću plasmana, nevjerojatne igre sa sudbinom brodogradilišta, sa sudbinom vrijednih tvrtka i zemljišta, nečuvene igre s cijenom energenata - u konačnici igre sa sudbinom hrvatskih građana i same Hrvatske", stoji između ostaloga u komentaru.

Na Miklenićev komentar Glas Koncila se nadovezao i razgovorom s ekonomistom i predsjednikom Vijeća članica Hrvatske udruge poslodavaca Ivanom Miloložom koji je naglasio kako uvoznički lobi diktira razvoj gospodarstva, odnosno da Hrvatska ne štiti svoje interese.

"Kad se uvozi, nisu potrebni ljudi za zapošljavanje, ne trebaju nova radna mjesta. Lakše bi i nama u tvornici bilo uvoziti akumulatore nego ih proizvoditi. Tako je i s onim osnovnim proizvodima na selu, počevši od rajčice pa nadalje, za što sve treba truda i rada. Uvozni lobi pretvorio je cijelu privredu i gospodarstvo u uvozno. Oni diktiraju razvoj hrvatske proizvodnje i strategiju hrvatske privrede", kaže Miloloža u razgovoru za Glas Koncila.

Vezane vijesti

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je nevjerojatno kako se u hrvatskoj javnosti olako, od buha stvaraju slonovi i upravo je… Više

Komentari

registracija
3/12/10

gordanMM, 05.01.11. 16:05

Kad je crkva tako zabrinuta za ekonomski oporavak, neka se odrekne proračunskih novaca, "vrijednih zemljišta" i "političkih igara" sa lopovima iz HDZ-a. Za početak mogu radnicama Kamenskog pokloniti poslovni prostor za butik u onoj zgradurini koju su gradili sa osuđenim ratnim profiterom Zagorcem a koju je sud nekim "nevjerovatnom" slučajnošću zaboravio oduzeti Zagorcu.


registracija
30/6/10

petrus7, 05.01.11. 16:09

Sad će zvonko "vjernik" biti tužan što crkva pljuje po dragom mu HDZu


registracija
1/12/10

kibidabi, 05.01.11. 16:28

Kd god Miklenić otvori usta, ja istog trena napravim hrk pljuc!!!


registracija
1/12/10

liberty, 05.01.11. 17:44

ajd da napokon doživim da čujem da i crkva u hrvata u nešto NE vjeruje... dosad su 20godišnje silovanje zdravog razuma vrlo zdušno podržavali i pljeskali... a možda je to zato što im već ove godine vlada bude opičila PDV na usluge ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika