Objavljeno u Nacionalu br. 791, 2011-01-11

Autor: Maroje Mihovilović

LJEPOTICE KRAJ TERENA NA METI NOGOMETAŠA

Skandali i tajne seksepilnih sportskih reporterki

Sve više atraktivnih reporterki sa sportskih terena našlo se u središtu seksualnih afera s vrhunskim igračima

INÉS SAINZ GALLO,
sportska reporterka meksičke TV Azteca, u svlačionici New York Jetsa umjesto intervjua
doživjela je verbalno seksualno zlostavljanje nogometašaINÉS SAINZ GALLO, sportska reporterka meksičke TV Azteca, u svlačionici New York Jetsa umjesto intervjua doživjela je verbalno seksualno zlostavljanje nogometašaBrett Favre jedan je od najboljih igrača američkog nogometa svih vremena. Igra na najvažnijem mjestu u momčadi, quarterback je, središnji igrač koji organizira igru i o kojem najviše ovisi uspjeh. Jedan je od najboljih quarterbackova svih vremena, srušio je sve najvažnije sportske rekorde. Jedini je quarterback u američkoj povijesti koji je postigao više od 400 touchdowna, bacio više od 10.000 passova, a jedan je od rijetkih koji je vodio svoju momčad u pobjede nad svim drugim klubovima profesionalne lige NFL.

Tri je puta, dok je igrao za Green Bay Packerse, proglašen najboljim igračem prvenstva, jednom je tu momčad vodio do pobjede u finalnoj utakmici, Super Bowlu. Ima 41 godinu, već je djed, ali igra i ove sezone (to mu je 20.), sad za Minnesota Vikingse. Po svemu sudeći, bit če mu i posljednja, najavio je da odlazi u mirovinu. Po sudu američkih sportskih komentatora, na to je prisiljen jer su ga pogodile brojne teške ozljede, zbog kojih je ove sezone prvi put morao propustiti neke utakmice. No ima i mišljenja da odlazi zbog neugodne seksualne afere koja mu je upropastila ugled. Razlog je jedna nova pojava u američkom sportu.


FAVRE JE 2008. IGRAO za New York Jetse. Na utakmicama američkoga nogometa uz liniju igrališta uvijek je mnogo ljudi, rezervnih igrača, glavnih i pomoćnih trenera, sudaca i njihovih pomagača, raznih dužnosnika, reportera koji u čestim prekidima izvještavaju s ruba terena, intervjuiraju trenere i igrače koji trenutačno nisu u igri. Budući da njihov posao nije osobito zahtjevan, među njima je sve više mladih ljudi, pa i djevojaka, i to vrlo privlačnih, što je postao trend na televizijama i u drugim medijima. New York Jets ima i vlastite reportere koji u stankama obavještavaju gledatelje na stadionu, a te godine kad je Favre igrao za New York Jetse među njima je bila i 25-godišnja reporterka Jenn Sterger, lijepa crnka bujnoga poprsja, popularna među navijačima New York Jetsa. Ta djevojka s Floride, koja je tek započinjala reportersku karijeru, prije je bila fotomodel, slikala se gola za Playboy i druge erotske magazine, promovirala se na internetu. Počela je 2008. primati lascivne mejlove, slične poruke na telefonskoj sekretarici, pozive na sastanak. Isprva nije znala tko joj ih šalje, a onda je otkrila da je to Favre. Poslao joj je i posrednike u pokušaju da s njom ugovori sastanak, a kad je ona i to odbila, dobila je u svoj mobitel fotografije penisa, za koje se tvrdilo da je Favreov.

ONA JE PRESTALA RADITI za New York Jetse, on je otišao u Minnesota Vikingse. Činilo se da će ta epizoda ostati među njima. No jesenas je ona doprla u javnost preko interneta i Favre se našao usred skandala, jer je NFL počeo istragu protiv njega zbog vulgarnog ponašanja. Priznao je da je kontaktirao s Jenn Sterger, ali je poricao da joj je slao lascivne slike. Odbio je surađivati s istražiteljima i zaprijetila mu je suspenzija. Afera se vukla tjednima, otežavala njegov privatni život i profesionalnu karijeru, a bilo je očito da je dekoncentriran u igri, pa su i rezultati njegove momčadi ove godine bile loši, nije uspjela ući u play-off. Favre je kažnjen visokom globom. Sportski komentatori tvrde da za aferu nije kriv samo Favre, nego i organizatori natjecanja, sponzori i mediji koji mijenjaju sportski ambijent uvodeći sve više seksualiziranih sadržaja u sport, pri čemu su upravo mlade djevojke kao sportske reporterke uz liniju igrališta postale glavni seksualni simbol. Jenn Sterger samo je jedna od sve brojnijih ljepotica koje televizije i drugi mediji sve češće šalju na zadatke sa sportskih igrališta. Zbog svog ponašanja i izgleda često upadnu u situacije koje prerastaju u nevolje, možda slučajno, a možda i namjerno.

Reporterka ESPN-a Erin Andrews za
muški časopis GQ pozirala je blatnjava u sportskoj svlačionici uz članove nogometne momčadiReporterka ESPN-a Erin Andrews za muški časopis GQ pozirala je blatnjava u sportskoj svlačionici uz članove nogometne momčadiInés Sainz Gallo, 33-godišnja sportska reporterka meksičke TV Azteca, prati najatraktivnije sportske događaje u SAD-u. Visokoobrazovana je majka troje djece, pravnica, otac joj je odvjetnik, magistrirala je na pitanjima poreza. Svojom se pak strukom nikad nije bavila. U mladosti je postala manekenka, nastupala je na natjecanjima ljepote u Meksiku i Španjolskoj i bavila se sportskim reporterstvom. Udala se za meksičkog televizijskog producenta Héctora Péreza Rojana i s njim osnovala producentsku kuću. Zajedno su proizvoditi sportske televizijske materijale, ona kao reporterka, on kao producent. Specijalizirala se za intervjue sa sportskim zvijezdama, osobito s onima latinskoameričkog podrijetla. Na intervjue je uvijek odlazila seksepilno odjevena, s dubokim dekolteom, u uskim trapericama ili mini-suknjama. Zapazili su ju i u SAD-u, fotografije su joj se počele pojavljivati u sportskim i erotskim časopisima. Angažirale su ju i razne američke televizije. U rujnu 2010. na stadionu New York Jetsa uz rub igrališta intervjuirala je igrače vrlo seksi odjevena. Igrači su ju zadirkivali i pri zagrijavanju bacali lopte prema njoj. Nakon utakmice ušla je u svlačionicu New York Jetsa da intervjuira sadašnjega quarterbacka Marka Sancheza. Dok ga je čekala, igrači su joj vulgarno dobacivali i to se pretvorilo u verbalno seksualno nasilje.

Nakon intervjua nije se požalila, ali su to prijavili drugi reporteri, svjedoci. Vlasnik momčadi Woody Johnson ispričao joj se, ali je NFL ipak pokrenuo istragu. Ženske udruge osudile su ponašanje igrača, ali je bilo i komentara da je sama djelomice kriva za ono što joj se dogodilo, jer se promovira erotičnošću, smatraju da bi ju malo tko bio zaposlio da nije tako privlačna.

SLIČNO OPTUŽUJU i druge američke reporterke koje se bave sličnim poslom. Dok se nije pojavila Inés Sainz, najtraktivnijom reporterkom na sporstkim borilištima smatrali su 32-godišnju Erin Andrews s Floride, iz novinarske obitelji, koja je završila studij novinarstva. Radila je kao reporterka za lokalne televizije, a od 2004. za vodeći američki 24-satni sportski televizijski kanal ESPN. Pratila je razne sportove, od hokeja na ledu do baseballa, i stekla popriličnu reputaciju, i zbog lijepog izgleda i zbog znalačkog reporterskog rada. Bila je u središtu afere zbog pomahnitalog obožavatelja koji ju je pratio i potajno snimao, nekoliko puta snimio ju je golu kroz ključanicu vrata hotelske sobe i snimke stavio na internet. Uhićen je i osuđen na 30 mjeseci zatvora.

TA SE POJAVA u sportskom novinarstvu proširila i u druge zemlje. Britanska sportska televizija Sky Sports ima među svojim reporterkama ljepoticu koju je američki magazin za muškarce FHM uvrstio među pet najljepših sportskih novinarki na svijetu, 33-godišnju Georgie Thompson, koja prati automobilizam, jedrenje i još neke manje popularne sportove, ali je već zapažena zbog ljepote i dubokoga glasa. Na listama najljepših sportskih reporterki je i 36-godišnja Rumunjka Simona Patruleasa koja radi za TV mrežu Antena 1. Najpoznatija europska sportska novinarka koja izvještava s ruba igrališta 26-godišnja je Španjolka Sara Carbonero iz Toleda, koja je studij novinarstva u Madridu prekinula na trećoj godini jer je dobila posao na radiju. Prešla je na televiziju i počela raditi kao sportska izvjestiteljica za informativne emisije mreže Sexta. Potom je prešla na mrežu Telecinco, gdje se specijaliziranl za nogomet, pa je posljednjih godina izvještavala i o utakmicama španjolske nogometne reprezentacije. S jednim španjolskim reprezentativcem, vratarom madridskog Reala Ikerom Casillasom, u ljeto 2009. upustila se u romantičnu vezu.

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi mediji su pomno pratili ljubavnu priču reporterke Sare
Carbonero i španjolskog golmana Ikera CasillasaNa Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi mediji su pomno pratili ljubavnu priču reporterke Sare Carbonero i španjolskog golmana Ikera CasillasaPRATILA JE 2010. španjolsku reprezentaciju i na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Prvu utakmicu Španjolska je igrala protiv Švicarske 16. lipnja 2010. u Durbanu. Iako je bila uvjerljiv favorit, izgubila je s 0:1, golom švicarskog igrača Fernándeza u 62. minuti. Bio je to nespretno primljen gol, kakav bi golman Casillasove reputacije morao moći spriječiti. Španjolski navijači tvrdili su da za gol nije kriv Casillas, nego Sara Carbonero, koja je bila iza Casillasova gola, snimala i ometala mu koncentraciju, pa je prekasno istrčao iz gola. U Španjolskoj je bilo i zahtjeva da ona bude povučena iz Južnoafričke Republike. Bilo je i komentara da je neprimjereno to što je nakon utakmica intervjuirala Casillasa. Sljedeće utakmice španjolska je reprezentacija igrala izvrsno, sve pobjeđivala i na kraju u finalu prvenstva nakon produžetaka porazila Nizozemsku s 1:0 i postala svjetskim prvakom. Casillas je igrao izvrsno, na cijelom prvenstvu primio je samo dva gola. Nakon finalne utakmice opet ga je pred kamerama intervjuirala Sara Carbonero. On joj je – s medaljom oko vrata – uzbuđeno rekao da je sretan, zahvaljuje svima koji su ga bodrili, roditeljima, bratu, prijateljima. Potom je zastao, zašutio, zagrlio ju, poljubio, okrenuo se i otišao. Ona je zbunjena ostala pred kamerama.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika