04.02.2011. / 17:31

Autor: Hina

Suša u Amazoni utječe na globalno zagrijavanje

Prošlogodišnja suša u Amazoni bila je još izraženija od suše koja je 2005. pogodila tu golemu južnoameričku regiju i mogla bi imati veći negativan učinak na globalno zagrijavanje od utjecaja SAD-a tijekom jedne godine, objavili su britanski i brazilski znanstvenici.

Suša u Amazoni utječe na razinu ugljičnog dioksida u atmosferiSuša u Amazoni utječe na razinu ugljičnog dioksida u atmosferiProšlogodišnja suša u Amazoni bila je još izraženija od suše koja je 2005. pogodila tu golemu južnoameričku regiju i mogla bi imati veći negativan učinak na globalno zagrijavanje od utjecaja SAD-a tijekom jedne godine, objavili su britanski i brazilski znanstvenici.

Moguće češće ponavljanje suša poput ovih iz 2005. i 2010. moglo bi najveću svjetsku prašumu pretvoriti u izvor emisija stakleničkih plinova čime bi se moglo ubrzati globalno zagrijavanje, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak.

Biljke u šumama diljem svijeta pomažu u hlađenju planeta jer troše ugljikov dioksid, plin odgovoran za globalno zatopljenje. Međutim, kako se biljke suše i počinju truliti, one oslobađaju taj plin.

Amazonska prašuma smatra se "plućima planeta" i svake godine apsorbira goleme količine ugljikova dioksida iz atmosfere.

"Ako se događaji poput ovih budu češće ponavljali, amazonska prašuma će doći do točke u kojoj će umjesto vrijednog resursa za smanjivanje koncentracije ugljika postati glavni izvor stakleničkih plinova koji bi mogao ubrzati klimatske promjene", rekao je ekolog sa Sveučilišta Leeds Simon Lewis, jedan od autora studije.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature navodi se da je zbog suše prošle godine zabilježen manjak oborina na području amazonske prašume površine tri milijuna četvornih kilometara. Tijekom suše 2005. bilo je pogođeno 1,9 milijuna četvornih kilometara prašume.

Zbog suše amazonska prašuma će apsorbirati 1,5 milijarda tona ugljikova dioksida manje iz atmosfere 2010. i 2011. godine, a mrtva i umiruća vegetacija će tijekom godina osloboditi dodatnih pet milijarda tona ugljikova dioksida. To čini ukupno 8 milijarda tona, što je znatno više 5,4 milijarda tona koliko je 2009. godine ispušteno u atmosferu prilikom izgaranja fosilnih goriva u SAD-u.

Vezane vijesti

Utjecaj klimatskih promjena na biljke je potcijenjen

Utjecaj klimatskih promjena na biljke je potcijenjen

Simulacijski pokusi o utjecaju globalnog zagrijavanja na biljke uvelike potcjenjuju ono što se doista događa u prirodi, pokazuju rezultati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika