Objavljeno u Nacionalu br. 323, 2002-01-22

Autor: Željko Rogošić

Visoki predstavnik protiv Ustavnog suda BiH

BiH političari jednoglasno protiv Petrića

Prijedlogom ustavnih amandmana na Ustav Republike Srpske Wolfgang Petritsch navukao je na sebe bijes be-ha javnosti

Prijedlogom ustavnih amandmana na Ustav Republike Srpske kojima se u Narodnoj skupštini ne previđa postojanje Doma naroda, visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch navukao je na sebe bijes bosanskohercegovačke javnosti, zapravo građana, političara, javnosti koji žive u Federaciji BiH. Svi vođe političkih stranaka u RS, od nacionalističkih do socijalističkih, prijedlozima OHR-a više su nego zadovoljni. Još veći politički i diplomatski gaf Petritsch je napravio kad je u intervjuu za jedne sarajevske novine, kritizirajući pisanje Nacionala i zabrinutost Mate Granića za provedbu Odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti svih triju naroda na području cijele BiH, izrazio očekivanja da će se i u Republici Hrvatskoj uvesti Dom naroda. Polovičnim Petritschevim rješenjima, po kojima bi se za ravnopravnost i konstitutivnost Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj brinula samo Komisija za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, Wolfgang Petritsch je doveo u pitanje provedbu Odluke Ustavnog suda i mogućnost da Bosna i Hercegovina napokon počne funkcionirati kao uređena, demokratska država triju ravnopravnih i konstitutivnih naroda. “To što nije nametnuo primjenu Odluke Ustavnog suda BiH, po kojoj se u dva entiteta treba uspostaviti Dom naroda, svakako je najveća Petritscheva slabost”, rekao je za Nacional predsjednik Republikanske stranke BiH i dugogodišnji novinar Stjepan Kljujić. No to svakako nije jedini loš potez visokog predstavnika za BiH tijekom njegova mandata.
Više puta Haris Silajdžić upozoravao je da Petritscheva politika nezamjeranja Srbima proizlazi iz toga što je “međunarodna zajednica priznala posljedice genocida počinjenog na prostoru Republike Srpske i da je politika međunarodne zajednice danas svedena na očuvanje statusa quo”.
“Rezultat svih mandata visokih predstavnika, od Bildta do Petritscha, jest to da danas od projekta multinacionalne i multikulturalne BiH nije ostalo ništa. Sve je etnički podijeljeno. Mi imamo tri ekonomska prostora, tri privrede, tri vojske, tri etnički podijeljena pravna sustava, tri televizije i dva entiteta, kako su Srbi i htjeli”, upozoravao je Silajdžić, koji se povukao iz politike i s čela Stranke za BiH, ali je i dalje nezaobilazan politički autoritet u BiH. “Nema nikakve dvojbe da je Wolfgang Petirtsch za vrijeme svoga mandata bitno utjecao na promjenu političkih prilika u BiH i dao veliki doprinos jačanju institucija BiH. Ali nema nikakve dvojbe niti da je visoki predstavnik imao neujednačene kriterije i da je tolerirao slabosti institucija i odgovornih pojedinaca Republike Srpske”, ističe Stjepan Kljujić. “Posebno kad je u pitanju aneks 7. Daytonskog sporazuma, koji govori o povratku izbjeglica na područje RS. Godinama su Srbi naočigled Petritscha onemogućavali i opstruirali povratak Hrvata i Bošnjaka. Petritsch nije uspio mnogo učiniti na zaštiti privatne imovine, a nije imao snage suprotstaviti se Srbima ni u nacionalističkim incidenatima u Trebinju, Višegradu i Banjoj Luci. Treba se sjetiti da su naočigled SFOR-a Srbi spriječili svečanosti obnove džamija u Banjoj Luci i Trebinju, a ostali su nekažnjeni i zbog napada na bošnjačke općinske vijećnike u Višegradu”, napominje Kljuić. “Nema nikavih razloga da budemo nezadovoljni gospodinom Petritschem. On je vrlo korektno radio i nije donosio odluke koje bi pogodovale Srbima. Dosta je više sterotipa po kojima su jedine žrtve Bošnjaci””, rekao je za Nacional Milorad Dodik, bivši premjer RS-a, sada predsjednik Nezavisnih socijaldemokrata RS-a.
Međutim, mnogi bosanskohercegovački političari smatraju da je Petritsch najodgovorniji za to što je propustio narediti primjenu Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih triju naroda. Nakon odlučnog srpskog protivljenja uvođenju Doma naroda u Narodnu skupštinu RS-a i Petritschevih prijedloga nakon kojih je jasno da se ne želi založiti za simetrična rješenja u Federaciji i RS-u, postavlja se ozbiljno pitanje može li se Odluka uopće i primijeniti.
Ako u iduća dva mjeseca, kako optimistički planira Petritsch, završe rasprave o ustavnim amandmanima u oba entiteta, primjena Odluke Ustavnog suda BiH bila bi iskorak prema stvaranju doista zajedničke države, a ne cementiranju podjele BiH na dva entiteta. Provede li se Odluka Ustavnog suda u BiH, izgledno je ukidanje dvaju entiteta, pa i RS-a. Iz perspektive trenutačnog srpskog raspoloženja, Srbi bi u tom slučaju bili najveći gubitnici, Bošnjaci ostaju u igri, a za Hrvate u BiH to je jedino prava opcija očuvanja konstitutivnosti i ravnopravnosti s ostalim dvama narodima. “Dom naroda ne smije biti korak prema ukidanju RS-a, kojem se stalno neosnovano osporava legitimitet. Umjesto Doma naroda mi predlažemo Skupštinsku komisiju u kojoj će manjinski narodi imati pravo veta”, ističe Dodik. Ako Petritsch ipak odluči primijeniti Odluku Ustavnog suda, temelji Daytonskog sprazuma dobrano će se zatresti i bit će otvoren put refederalizaciji BiH. Kako okviri Daytonskog sporazuma ne mogu izdržati provedbu Odluke Ustavnog suda BiH, sam Dayton dolazi u pitanje. Je li to ono što međunarodna zajednica uopće želi i može prihvatiti?
“Odluka Ustavnog suda će se provesti”, rezolutan je Krešimir Zubak, predsjednik NHI. “Mi, političari u BiH, moramo je provesti. Ako to ne učinimo, Wolfgang Petritsch sigurno će nametnuti to rješenje. U Federaciji, ne samo među hrvatskim strankama, postoji visok stupanj suglasnosti o zadržavanju Doma naroda. Nije važno hoće li se u RS-u to zvati Dom naroda ili Ustavno vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, ako to Vijeće bude konstituirano na principu Doma naroda. Dakle, da Hrvati biraju Hrvate, Bošnjaci Bošnjake, Srbi Srbe. I tu vidim izlaz i nastale situacije. Vjerujem da su Petritschevi prijedlozi amandmana na Ustav RS-a samo početna, ali ne i konačna Petritscheva rješenja”, blagonaklono je istaknuo Zubak. “Mi smo za funkcionalnu BiH, u kojoj su tri konstitutivna naroda i dva entiteta između kojih će postojati funkcionalna veza. Oni koji stalno osporavaju RS, osporit će na kraju i BiH. Plašim se da će BiH doći u sličnu situaciju kao i bivša Jugoslavija”, ističe Dodik.
Međutim, zasad je malo izgleda da se Odluka Ustavnog suda provede u djelo. “Odluka Ustavnog suda, koja je donesena zahvaljujući prevazi stranih sudaca, uz zaustavljanje rata, ostaje svjetli trenutak međunarodne zajednice na području BiH”, napominjao je Haris Silajdžić. “Međutim, do danas se ta Odluka devalvira na razne načine, ponajviše protokom vremena i povlađivanjem velikosrpskoj ideologiji. RS može ustrajati na ovakvim ustavnim rješenjima samo uz pomoć Beograda i Koštunice. Isto su prije činili Milošević i Ćosić. Tu se ništa nije promjenilo. Da je međunarodna zajednica htjela provesti Odluku Ustavnog suda, Wolfgang Petritsch sigurno bi je već proveo u djelo. Međutim, zanimljivo je da su međunarodna zajednica i visoki predstavnik i danas spremni razgovarati o ustupcima s Kalinićevim SDS-om, jer žele nametnuti asimetrična rješenja. Duboko sam uvjeren da političke snage među Bošnjacima i Hrvatima to nikada neće prihvatiti”, istaknuo je nedavno Silajdžić.
Ne bude li primijenjena Odluka Ustavnog suda, svako simetrično ili asimetrično rješenje za BiH može biti vrlo pogubno. “Ako Wolfgang Petritsch ne osigura primjenu Odluke Ustavnog suda, RS ostaje najveća prepreka nastajanju demokratske, multinacionalne, multikulturne i cjelovite BiH”, kaže Ante Jelavić, predsjednik HDZ-a BiH. “Ne bude li provedena Odluka Ustavnog suda i ne nađu se simetrična rješenja, i ovakva Federacija BiH postaje velika prepreka ostvarivanju suverene i jednakopravne pozicije hrvatskog naroda u njoj. Hrvati su trenutačno u diskriminativnom položaju unutar Federacije. Hrvati ne smiju dopustiti da budu pretvoreni u nacionalnu manjinu”, energičan je Ante Jelavić.
Odustajanje od primjene Odluke Ustavnog suda otvorit će pitanje održivosti bošnjačko-hrvatske Federacije. Drugim rječima, asimetrična rješenja i neprihvatljiva ustavna rješenja u RS-u otvorit će u Federaciji političku krizu i dovesti do političkih zahtjeva Hrvata za trećim entitetom. “Oko Doma naroda u Republici Srpskoj vode se velike međunarodne političke igre”, kaže Krešimir Zubak. “Bit će velikih problema da se Odluka Ustavnog suda prihvati. Pa i SAD je Odluku odlučio prihvatiti tek pune četiri godine nakon Daytona.”
Kreće li se Wolfgang Petritsch u granicama mogućega? “Moglo bi se tako reći. Ne očekujem da će Petritsch zastupati politički nekorektna stajališta, ali je očito da on nije spreman “ratovati” sa Srbima, kao što to nije radio ni Carl Bildt. Još 1996. zacrtan je entitetski koncept BiH koji je, vidljivo je, uništio Dayton”, isticao je dr. Haris Silajdžić. “Stranka za BiH pet je godina inzistirala na Daytonu, da bi shvatila kako je on napušten i da međunarodnu zajednicu zanima samo status quo. SDS i Beograd još bi tri godine razgovarali o kvotama, amandamnima i ispravcima, dok svi prognanici i izbjeglice ne odustanu od povratka u RS. U tome je slabost Petritscheve politike u BiH. U RS neće se moći vratiti ni 6 posto prognanih Bošnjaka i Hrvata. Sjetimo se da je za Karadžića bio prihvatljiv povratak 10 posto izbjeglica”, podsjetio je Silajdžić.

Vezane vijesti

Karađorđevo 2: Lov na vampire iz prošlosti?

Karađorđevo 2: Lov na vampire iz prošlosti?

Sastanak je inicirao turski predsjednik Abdulah Gul kako bi se unaprijedio tripartitni proces započet u Istanbulu 24. travnja prošle godine.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika