16.02.2011. / 14:56

Autor: Nacional.hr

Europska komisija tuži Sloveniju: Kršite europsku pravnu stečevinu

Komisija je zbog istog problema Sloveniju upozorila već dva puta, no ona nije regairala promjenom svojih pravnih propisa

Europska komisija već je upozoravala SlovenijuEuropska komisija već je upozoravala SlovenijuEuropska komisija podići će tužbu protiv Slovenije na Sudu Europske unije zbog ograničavanja prava izbora potrošača i sprečavanja zdrave konkurencije. Naime, EK smatra da slovenski propisi o dopunskom zdravstvenom osiguranju nisu u skladu s europskom pravnom stečevinom. Ističu kako zbog njih strane osiguravajuće tvrtke ne mogu konkurirati na tržištu te Slovenija tako ograničava izbor svojim građanima.

U Bruxellesu ističu kako takvi propisi krše europske direktive o neživotnom osiguranju, slobodnom toku kapitala i slobodnom pružanju usluga. Naime, EU se zalaže da na području cijele EU tvrtke mogu slobodno pružati svoje usluge kako bi se ojačala konkurentnost i poboljšala zaštita potrošača.

U Komisiji ističu kao Slovenija od stranih osiguravatelja zahtjeva imenovanje predstavnika u Sloveniji koji će ih zastupati pred slovenskim sudovima. Također, zahtjeva i da o svojim uvjetima osiguranja obavijeste slovensku agenciju za nadzor, koja može reagirati i sakncijama ukoliko smatra da osiguravatelj neopravdano povećava premije.

Inače, Komisija je zbog istog problema Sloveniju upozorila već dva puta, no ona nije regairala promjenom svojih pravnih propisa.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika