Objavljeno u Nacionalu br. 347, 2002-07-10

Autor: Mladen Pleše

SKANDALOZNI PAKT ČELNIKA HSLS-a I PAŠALIĆEVIH LJUDI

Đurđa Adlešić i Ivan Čehok – glavni krivci za rasulo HSLS-a

Njihova umreženost s rigidnim političarima iz HDZ-a izravno je utjecala na političke odluke koje su izazvale krizu Račanovoj vladi

Budiši je raskid s koalicijskim partnerima došao prerano. Namjeravao je još nekoliko mjeseci igrati dvostruku igru: ostati u koalicijskoj vladi, ali se ponašati kao da je HSLS u opozicijiBudiši je raskid s koalicijskim partnerima došao prerano. Namjeravao je još nekoliko mjeseci igrati dvostruku igru: ostati u koalicijskoj vladi, ali se ponašati kao da je HSLS u opoziciji“Potpredsjednici stranke i članovi Malog vijeća HSLS-a Đurđa Adlešić i Ivan Čehok snose golemu odgovornost za kaos i rasulo u stranci. Zbog repova iz nedavne prošlosti, oni su taoci političkih sponzora koji ne dolaze iz redova HSLS-a, nego pripadaju najrigidnijim političkim grupacijama u državi. Đurđa Adlešić i Čehok bliski su s pojedincima iz bivše vlasti i hadezeovske nomenklature. Cijeli Varaždin zna za Čehokovu interesnu povezanost s Hrvojem Vojvodom, inače udarnom pesnicom Ivića Pašalića s kojim već godinama skladno vlada Varaždinom. Đurđa Adlešić na sličan je način umrežena s pojedincima iz starih hadezeovskih struktura u Bjelovaru, također bliskih Pašliću. Oni zbog toga nisu slobodni pri donošenju političkih odluka, i to objašnjava njihovu političku prevrtljivost koja je onemogućila jasnu liberalnu profilaciju HSLS-a. Đurđa Adlešić i Čehok bitno su pridonijeli posrtanju stranke: svakodnevno su mijenjali mišljenja, u svim sporovima priklanjali su se čas jednoj čas drugoj političkoj opciji čime su zbunjivali članstvo i javnost. Uz to Đurđa Adlešić i Ivan Čehok pokazali su svoje pravo lice neprincipijelnim lobiranjem za šefa vojne obavještajne službe i uvođenjem hadezeovaca u varaždinsko gradsko poglavarstvo”, na šokantan je način jedan od vodećih političara HSLS-a u subotu, 6. srpnja, u izjavi za Nacional označio saborske zastupnike Đurđu Adlešić i Ivana Čehoka kao glavne krivce za dramatično stanje u stranci.
Teške optužbe istog je dana na neizravan način potvrdio u intervju Vjesniku ministar obrane i član Malog vijeća Jozo Radoš. On je, naime, ustvrdio da su Đurđa Adlešić i Čehok “vodili politiku koja se nije mogla razumjeti”.
Zbog starih veza s pojedincima iz HDZ-ove vlasti Đurđa Adlešić i Ivan Čehok postali su taoci svojih političkih sponzora: to objašnjava kako njihovu političku prevrtljivost tako i njihovu ulogu u skretanju HSLS-a prema tvrdoj desnici i HIP-u Miroslava Tuđmana Nacionalov sugovornik međutim tvrdi da se samo starim hadezeovskim vezama Đurđe Adlešić i Čehoka može objasniti to što su oni u svakom sukobu najprije zastupali umjerene i liberalne političke stavove, kako bi se dodvoravali javnosti i stranačkom članstvu, potom su zauzimali kvazineutralna stajališta, a na kraju bi se uvijek priklonili tvrdoj stranačkoj desnici.
“Tako su se ponašali i za posljednje krize. Najprije su se zgražali pitajući što to Budiša opet radi, tražili su da ga se spriječi u razbijanju koalicije, a kada je došlo do loma, stali su na njegovu stranu, čak i podržali izbacivanje kolega iz stranke. Tako zajedno s Joškom Kontićem, Željkom Glavanom, Ivanom Grabovcem i Mariom Kovačem, Đurđa Adlešić i Čehok sustavno guraju HSLS prema desnici. Kada se još zna da su Kontić, Kovač i ostali puno bliži Pašaliću nego Ivi Sanaderu i njegovu HDZ-u, jasno je da ništa od onoga što se posljednjih dana događalo u HSLS-u nije bilo slučajno”, zaključio je Nacionalov sugovornik.
Uz Radoša, još se jedan dužnosnik HSLS-a složio s ocjenama stranačkog kolege o ulozi Đurđe Adlešić i Čehoka u najnovijim zbivanjima, zamjerajući i Vilimu Hermanu da nema snage jasno se odrediti prema transformaciji HSLS-a u desničarsku stranku.
“Budiši je raskid s koalicijskim partnerima došao prerano. Namjeravao je još nekoliko mjeseci igrati dvostruku igru: ostati u koalicijskoj vladi, ali se ponašati kao da je HSLS u opoziciji. Neočekivana odluka Ivice Račana da onemogući sjedenje na dva stolca Budišu je zatekla nespremnog: kako nije imao dovoljno vremena da stavi stranku pod punu kontrolu, došlo je do prevelikog loma koji ne može kontrolirati. Morat će izbaciti iz HSLS-a najmanje stotinjak istaknutih stranačkih vođa, što nijedna stranka ne bi lako podnijela. Međutim stranačkim radikalima predvođenim Kontićem, Glavanom, Grabovcem i Kovačem bilo je važnije da sudjeluju u širokoj desničarskoj destabilizaciji političkih prilika i promjeni odnosa snaga u Hrvatskoj, nego da štite interese stranke. Stoga su tjerali Budišu da što prije isprovocira sukobe u koaliciji nadajući se da će srušiti Vladu i izazvati prijevremene izbore, iako to nikako ne odgovara uzdrmanom HSLS-u. Doveli su HSLS u bezizlaznu situaciju, a da stvar bude gora u tomu im asistiraju Đurđa Adlešić i Ivan Čehok te još neki od vodećih HSLS-ovaca, među kojima je i Vilim Herman, koji nisu ni svjesni u koje ih se svrhe koristi”, istaknuo je jedan od članova Središnjeg odbora stranke.
Posljednjih dana više članova Vlade i saborskih zastupnika iz redova HSLS-a, koji se nisu svrstali iza Račana i nisu glasovali u Saboru za potporu Vladi, izrazili su u razgovorima za Nacional zabrinutost za vlastitu političku budućnost, odnose među liberalima i Budišino ponašanje. Svjesni su opasnosti što se nadvila nad njihovim političkim sudbinama, različita su samo viđenja uzroka sukoba te procjene što će se događati.
U četvrtak, 4. srpnja, jedan od 27 članova Vlade iz redova HSLS-a zdvajao je nad političkom sudbinom koja je zadesila mlađe članove HSLS-a. Objasnio je da je prva zadaća spriječiti širu čistku liberalnijih i umjerenih političara te stvoriti uvjete za samozaštitu u stranci.
“Moramo se izboriti za legalizaciju frakcija jer je to jedini način da se zaštitimo od političkog ekstremizma stranačkih talibana. Razumni članovi HSLS-a postali su taoci političke samovolje i iracionalnosti koja već dugo izjeda našu stranku. Predstavnici mlađe i srednje generacije HSLS-a dovedeni su u nemoguću situaciju, praktički nemaju izlaza. Kakva je politička perspektiva ostati u stranci kojom će komandirati Glavan, Kontić, Dorica Nikolić, Kovač i ostali ruralni radikali. HSLS-ovi desničari mnogo su bliži HIP-u Miroslava Tuđmana i Pašaliću, a ne Sanaderu i njegovu HDZ-u. Ivo Škrabalo za njih je govorio da su vanjski članovi HDZ-a, no nakon posljednjih sukoba u toj stranci oni su postali vanjski članovi HIP-a. Stoga je s tim ljudima nemoguće politički djelovati i surađivati. Još je gore otići iz stranke: iskustvo pokazuje da ni jedan disident nije uspio nakon što je napustio matičnu stranku. Preostaje jedino tražiti legalizaciju frakcija, čekati da se odnos snaga u stranci ipak promijeni te da se nakon neizbježnog kraha na sljedećim izborima HSLS vrati izvornim načelima liberalizma i socijalnog nauka. Najveća je nesreća što je Budiša promijenio odluku da će se povući iz politike. Bio je to iskreno odlučio, no Kontić, Kovač, Glavan i ostali nagovorili su ga da se vrati kako bi ga iskoristili za svoje ciljeve. Svi smo mi u stranci do sada slijedili Budišu, a oni su mu zajahali na vrat, ne daju mu disati i na kraju će ga upropastiti”, zaključio je visoki dužnosnik HSLS-a i Vlade.

Vezane vijesti

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Odluka o optužnici protiv Čehoka u svibnju

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda nastavit će početkom svibnja razmatrati optužnicu protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika