19.10.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

SUDSTVO

GREDELJ PROTIV VOJNOVIĆEVOG IMENOVANJA ZA SUCA

GREDELJ PROTIV VOJNOVIĆEVOG IMENOVANJA ZA SUCA
Nisam siguran da će se Miloš Vojnović, ako bude imenovan za suca Županijskog suda u Vukovaru, držati Ustava i zakona, suditi nepristrano, te štititi cjelovitost, suverenost i državno ustrojstvo RH, rekao je u petak predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj.
Njegova izjava je reakcija na pismo koje je u četvrtak DSV-u poslala koordinacija udruga Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Oni su se žalili jer postoji mogućnost da Vojnović postane sudac Vukovarskog županijskog suda a u vrijeme srpske agresije je obnašao važne dužnosti u tzv. SAO Krajini”. Vojnovića je svojedobno Županijski sud u Osijeku zbog pobune protiv RH osudio na 12 godina zatvora, ali je odlukom Vlade kasnije aboliran.
‘’Povjerenje u pravni sustav je uvjet bez kojeg on ne može funkcionirati te zbog toga DSV ne smije imenovati Miloša Vojnovića sucem bez obzira na to koliko on stručan bio, jer nas dio njegova životopisa upućuje na nevjerodostojnost i nedostojnost obnašanja sudačke dužnosti u Hrvatskoj”, rekao je Gredelj.
‘’Abolirani možemo biti od kaznene odgovornosti, ali za svoje postupke moralno odgovaramo dok smo živi. Ne može ga se abolirati od njegove moralne odgovornosti spram hrvatskog naroda, a osobito žrtava Domovinskog rata’’, zaključio je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Gredelj.
Vojnović je do 1991. bio sudac vukovarskog Općinskog suda, a u doba srpske okupacije, u rujnu 1992. tzv. vlada tzv. SAO Krajine imenovala ga je predsjednikom vrhovnog suda, te predsjednikom izbornih komisija na više izbora što su se za okupacije održavali u tzv. Krajini.

Vezane vijesti

HDZ laže

HDZ laže

USKOK je danas opovrgnuto tvrdnju branitelja HDZ-a Vladimira Gredelja da mu je onemogućio uvid u dokumente i preuzimanje ostatka spisa. "Nije točno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika