28.03.2011. / 17:22

Autor: Hina

Ustavni sud FBiH 30. ožujka odlučuje o zakonitosti izbora nove vlasti

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine žurno će se očitovati o prigovorima na ustavnost i zakonitost izbora nove izvršne vlasti u tom entitetu, priopćeno je u ponedjeljak iz tog suda nakon što je nalogom Visokog predstavnika Valentina Inzka suspendirana odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kojom je izbor predsjednika i dopredsjednika tog entiteta proglašen protuzakonitim.

Valentin InzkoValentin InzkoUstavni sud Federacije Bosne i Hercegovine žurno će se očitovati o prigovorima na ustavnost i zakonitost izbora nove izvršne vlasti u tom entitetu, priopćeno je u ponedjeljak iz tog suda nakon što je nalogom Visokog predstavnika Valentina Inzka suspendirana odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kojom je izbor predsjednika i dopredsjednika tog entiteta proglašen protuzakonitim.

Ustavni je sud za srijedu zakazao zatvorenu sjednicu na kojoj će razmatrati prigovore bivše predsjednice FBiH Borjane Krišto i dosadašnjeg zamjenika entitetskog premijera Vjekoslava Bevande upućene 18. ožujka, dan nakon što je federalni parlament izabrao Živka Budimira iz Hrvatske stranke prava (HSP) za predsjednika a Svetozara Pudarića iz SDP-a i Mirsada Kebu iz Stranke demokratske akcije (SDA) za dopredsjednike Federacije.

Taj je izbor SIP 24. ožujka poništio, no Visoki je predstavnik odluku tog tijela u ponedjeljak suspendirao uz ocjenu kako je jedino Ustavni sud FBiH ovlašten ocjenjivati ustavnost i zakonitost izbora entitetskih čelnika.

"Ovaj nalog znači da su tijela vlasti u FBiH ona navedena u Službenim novinama FBiH od 21. ožujka osim ako ustavni sud ne odluči drugačije", izjavio je u Sarajevu glasnogovornik Inzkova ureda (OHR) Oleg Milišić pozvavši sve da pričekaju očitovanje ustavnog suda.

Političke stranke koje čine vladajuću koaliciju u Federaciji Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su pozdravile nalog Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka kojim su suspendirane odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) što se odnose na zakonitost izbora izvršne vlasti u tom entitetu.

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se priopćenjem u kojemu stoji kako je važno to da će Inzkov nalog "onemogućiti provođenje nezakonite ili u najmanju ruku prijeporne odluke SIP-a" kojom je poništen izbor predsjednika i dva dopredsjednika FBiH obavljen 17. ožujka.

"To će omogućiti ovlaštenom tijelu, Ustavnom sudu FBiH, da se očituje o pitanju zakonitosti uspostave vlasti u FBiH", stoji u priopćenju.

"Mi čekamo ustavni sud i njegovu ćemo odluku poštovati", izjavio je dopredsjednik federalne vlade Jerko Ivanković-Lijanović.

Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar kazao je pak kako se Inzkovim nalogom derogira pravni sustav u BiH.

"Time se neće doprinijeti političkom dijalogu u ovoj zemlji", kazao je Vegar.

Inzkovu odluku da iskoristi svoje ovlasti i suspendira provedbu odluka SIP-a pozdravila je Hrvatska seljačka stranka-Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI) koja nije članica vladajuće koalicije, no podupire ju. HSS-NHI cijeni kako bi valjalo posebice ispitati rad predsjednice SIP-a Irene Hadžiabdić za koju navode kako je sada prekršila ustav FBiH a ranije je svojim postupcima omogućila potpunu marginalizaciju Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Čelnici stranaka iz Republike Srpske posljednju intervenciju Valentina Inzka smatraju pak nedopustivom i drže kako bi ona mogla doprinijeti produbljenju krize u BiH.

"To će imati dalekosežne posljedice po budućnost BiH", izjavio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Vezane vijesti

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini još nije završen i ona se mora nastaviti angažirati kako bi se osiguralo poštivanje Daytonskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika