Objavljeno u Nacionalu br. 804, 2011-04-12

Autor: Dean Sinovčić

USPJEŠNA SIMBIOZA SPORTA I BIZNISA

Tedeschijev klub iz Botinca na vrhu europske košarke

Košarkaški klub Cedevita nastupit će na Eurocup Final Fouru dvadeset godina nakon što je skupina amatera osnovala taj klub u zagrebačkom predgrađu

SPORTSKI DIREKTOR
Cedevite Matej Manić
s glasnogovornikom
kluba Igorom Jagićem
i košarkašima Braceyjem Wrightom
i Dontayeom DraperomSPORTSKI DIREKTOR Cedevite Matej Manić s glasnogovornikom kluba Igorom Jagićem i košarkašima Braceyjem Wrightom i Dontayeom DraperomIako će košarkaški klub Cedevita sljedećeg vikenda nastupiti na Eurocup Final Four turniru u Trevisu, što je podjednako polufinalu nogometnog Kupa UEFA-e, iako je Aleksandar Petrović izabran za najboljeg trenera ovogodišnjeg Eurocup natjecanja, a Dontaye Draper za najkorisnijeg košarkaša istog natjecanja, KK Cedevita se još uvijek u javnosti tretira kao umjetni klub. Ta poruga kreće od toga što je Emil Tedeschi, predsjednik uspješne kompanije Atlantic Grupa, investirao novac u mali košarkaški klub i pomoću milijun kuna stvorio respektabilan klub.

“To kažu oni koji su ljubomorni jer Atlantic Grupa ne ulaže u Cibonu nego u Cedevitu. Mi trajemo 20 godina, a šesta je sezona kako klub radi kao Cedevita. Mi nismo klub u koji je došao sponzor s 20 milijuna eura, pokupovao sve što se moglo na tržištu košarkaša i ne ponašamo se kao pijani milijunaši”, prilično ljutito odgovorio je Igor Jagić, nekadašnji sportski novinar Radio Cibone i RTL Televizije koji radi kao klupski šef odnosa s javnošću od trenutka kada je 2005. Tedeschi investirao novac u klub koji se do tada zvao Hiron iz Botinca, malog zagrebačkog predgrađa.


TAJ KLUB JE OSNOVALA 1991., pod imenom Botinec, skupina entuzijasta koja je bila okupljena oko KK Zagreb, među kojima su bili i neki košarkaši poput Tonija Ozmeca i Rolanda Jankovića. Oni su se razišli s KK Zagrebom i osnovali svoj klub u Botincu gdje su počeli igrati amaterski, na vanjskim terenima. Nešto kasnije doveli su Jakšu Vulića, bivšeg košarkaša Zagreba, koji je kod njih odigrao posljednju košarkašku sezonu te je ostao raditi u klubu kao trener. Tri godine nakon osnivanja, u klub je ušao Ninoslav Brčić, vlasnik tvrtke za trgovinu medicinskim proizvodima Hiron, koja postaje sponzor kluba. Brčić je postao predsjednik kluba, Roland Janković, bivši košarkaš, postao je direktor, a Damir Brčić, Ninoslavov brat, bio je pomoćni trener. Relativno brzo, 2000. godine, Hiron ulazi u drugu hrvatsku ligu, kada klub počinje s ozbiljnim radom, te 2003. Hiron ulazi u prvu ligu, kada je, senzacionalno, osvojio peto mjesto. I tada je profunkcioniralo staro prijateljstvo Brčića i Tedeschija.

“NINOSLAV BRČIĆ JE s Emilom Tedeschijem išao u srednju školu. Tedeschi je 2003. financijski pomagao veslače, braću Skelin, i odbojkaše Mladosti, što ne začuđuje jer je nekada bio talentirani odbojkaš. Atlantic Grupa je već tada bila renomirana tvrtka te su odlučili ući u jedan sportski klub a Mladen Veber, potpredsjednik Atlantic Grupe, inzistirao je na košarkaškom klubu”, prisjeća se Jagić početaka suradnje. Ninoslav Brčić je saznavši za Tedeschijeve planove ponudio ulazak u svoj klub. U tom trenutku Hiron je bio klub s godišnjim proračunom od oko 100 tisuća eura, najbolji igrač imao je godišnji ugovor na 20 tisuća eura, a Tedeschi je na Brčićevu ponudu zatražio reviziju poslovanja. U to vrijeme je predsjednik nadzornog odbora u Hironu bio Ante Caratan, tada ujedno direktor tvrtke Instalotehna koju je kasnije kupio Pevec. ”Revizija je pokazala da je Hiron financijski čist i bez dugovanja, a da bi Tedeschi pokazao koliko su njegove namjere ozbiljne, potpisao je ne jednogodišnji, već četverogodišnji ugovor i klub se od 2005. zove Cedevita”, kaže Jagić. Prema tom ugovoru, Atlantic Grupa godišnje bi sponzorirala klub s 200 tisuća eura a s postojećih 100 tisuća to je značilo 300 tisuća eura godišnjeg proračuna.

UJEDNO JE DOŠLO DO promjene u vodstvu kluba pa je dogovoreno da od pet članova Šef Cedevite Emil
Tedeschi (u sredini),
lijevo od njega je
predsjednik uprave
kluba Mladen Veber
Šef Cedevite Emil Tedeschi (u sredini), lijevo od njega je predsjednik uprave kluba Mladen Veber upravnog odbora tri budu iz Atlantic Grupe - tako je Mladen Veber postao dopredsjednik kluba, Davor Užbinec i Branko Jurkovac su postali članovi a iz stare uprave ostali su Brčić kao predsjednik kluba i Janković. Veber i Užbinac nisu bili samo kolege s posla, oni su nekada zajedno igrali košarku u Medveščaku. U Nadzornom odboru predstavnik Atlantic Grupe postao je Marko Smetiško a ostala dva člana bili su Ante Caratan i Damir Brčić. Zanimljivo, ali kasnije su i Užbinec i Smetiško napustili svoje položaje u Atlantic Grupi i otišli u druge kompanije. Užbinec je postao direktor logističke kompanije La log u vlasništvu Dukata, a Smetiško predsjednik Uprave Genere, ali su i dalje članovi Uprave, odnosno Nadzornog odbora Cedevite. ”Već prve sezone Cedevita je u prvoj hrvatskoj ligi igrala u Ligi za prvaka a istovremeno, kako Hiron nije imao ozbiljan omladinski pogon, Užbinec je pokrenuo organizaciju škole košarke za mlade i to je njegova zasluga”, prisjetio se tih dana Matej Mamić, bivši reprezentativac Hrvatske, koji je od 2008. sportski direktor Cedevite. Jagić kaže kako su u toj prvoj sezoni Brčić i Janković vodili klub, a Veber je lovio konce vođenja kluba; u drugoj sezoni Veber se u potpunosti posvetio Cedeviti. “Ujedno, odlučeno je da se Atlantic Grupa neće financijski ograničiti na iznos iz sponzorskog ugovora nego će davati koliko bude potrebno, s time da su se istovremeno počeli povećavati iznosi za rashod”, tvrdi Jagić. Iako je prva godina Cedevite bila uspješna, te se druge sezone povećao sponzorski ugovor, druga sezona nije bila uspješna i došlo je do promjena u klubu a Tedeschi se odlučio više angažirati. “Tedeschi je u nekim situacijama odigrao ključnu ulogu, osobito kada se poneki igrač kolebao hoće li potpisati za Cedevitu. Tada bi tog igrača pozvali na sastanak s Tedeschijem, a on bi mu objasnio koji su ciljevi kluba. Ujedno, Tedeschi bi mu garantirao da će biti plaćen jer u to vrijeme već su postojali problemi s plaćanjem igrača u Ciboni i Zadru. Slaven Rimac je u ljeto 2007. potpisao za Cedevitu a zapravo nikada ne bi došao u Cedevitu da Tedeschi nije razgovarao s njim i rekao mu kako je Cedevita zdrav klub koji će mu isplatiti novac po ugovoru”, kaže Jagić.

KLJUČNI DOGAĐAJI ZA Cedevitu zbili su se ljeti i nakon ljeta 2008. godine. Prvo je za sportskog direktora angažiran Matej Mamić koji je u to vrijeme još uvijek planirao postati košarkaški trener, prije svega u berlinskoj Albi, gdje je završio karijeru nakon teške ozljede kralježnice zbog koje je gotovo ostao paraliziran. “Jedne večeri u ljeto 2008. nazvao me Tomislav Zebić, prijatelj Vebera i Tedeschija koji igra s njima u veteranskoj momčadi Cedevite i koji je nekada davno s juniorima Cibone bio prvak Jugoslavije. Objasnio mi je ambicije kluba te mi je rekao da Cedeviti nužno treba operativac jer su do tada operativne poslove kluba vodili pomalo svi članovi uprave i trener. Razgovarao sam s Užbincem i Zebićem, nakon toga s Tedeschijem i Veberom, i dogovorio sam ulazak u klub. Kada sam ušao u klub, shvatio sam da Cedevita uopće ne troši onoliko novca koliko se smatralo, te da klub nema ogroman proračun. Primjerice, Cibona i Zadar su tada imali deset puta veći proračun”, prisjeća se Mamić. Mamić je postao ključna osoba za dovođenje igrača, posao kojim se do tada bavilo nekoliko osoba, što je još uvijek pokazivalo manjak profesionalizma u klubu. “Mamiću je bio olakšan posao jer se u vrijeme njegova dolaska već znalo da Cedevita redovito plaća igrače”, kazao je Jagić a Mamić dodao: ”Tih godina stvoreni su nerealni proračuni Cibone i Zadra koji su kasnije došli na naplatu. Oni su plaćali igrače dvostruko više od njihove realne tržišne vrijednosti. Plaćanjem na papiru, ali samo na papiru, i s političkom pozadinom, oni su bili jači od Cedevite.”

OSIM TOGA, Mladen Veber postao je 1. listopada 2008. predsjednik kluba a Ninoslav Brčić postao je dopredsjednik. U to vrijeme Atlantic Grupa je već ulagala toliko novca da je njihov predstavnik u klubu morao postati predsjednik, ali tu je smjenu pratio još jedan događaj. Dva mjeseca kasnije Ninoslav Brčić osuđen je na godinu i pol dana zatvora jer je s glavnom medicinskom sestrom Zdenkom Hlebec Dom zdravlja u Krapini od 1997. do 2000. oštetio za 881.141 kunu. Ona je osuđena na tri i pol godine zatvora jer je od Hirona preko Brčića naručivala sanitetski materijal i lijekove koji nisu isporučeni, a Dom zdravlja ih je platio. Brčić je ispostavljao lažne račune i otpremnice koje je Hlebec prihvaćala kao vjerodostojne. Iako je Brčić obećao nadoknaditi štetu, godinu dana kasnije žalba na presudu je odbijena jer je nadoknadio samo 200 tisuća kuna štete. Bez obzira na tu presudu, Brčić nije smijenjen s mjesta dopredsjednika kluba. Kada smo pitali kakav je odnos Vebera i Tedeschija, Mamić je rekao: “Veber uživa potpuno povjerenje Emila Tedeschija. Svaka naša ideja stavi se na papir, to se proslijedi Veberu i on to odobrava u dogovoru s Tedeschijem. Iskreno, otkako sam u klubu ni jedna moja ideja nije odbačena.”

TRENER CEDEVITE Aleksandar Petrović
izabran je za najboljeg trenera ovogodišnjeg
Eurocup natjecanja, a krilo Damjan Rudež je
jedan od najboljih igrača klubaTRENER CEDEVITE Aleksandar Petrović izabran je za najboljeg trenera ovogodišnjeg Eurocup natjecanja, a krilo Damjan Rudež je jedan od najboljih igrača klubaKADROVSKI OJAČANI, ni Tedeschi ni Veber nisu željeli krenuti u suludu financijsku utrku s Cibonom, nerealno trošiti na kupnje novih igrača, nego su se koncentrirali na širenje omladinskog pogona. Prva generacija koju odgaja Cedevita je generacija košarkaša rođenih 1994. godine. Kada sam im rekao da KK Zagreb ipak ima dvojicu najboljih mladih hrvatskih košarkaša Darija Šarića i Marija Hezonju, Mamić je odgovorio: “Da, ali naša su sljedeća četiri. Filip Bundović, Nikola Urli i Karlo Lebo igrali su prošle godine za reprezentaciju do 16 godina koja je osvojila europsko prvenstvo. Igrao bi i Dominik Herendić da se nije ozlijedio.” U sezoni 2008.-2009. Cedevita je bila šesta u hrvatskom prvenstvu, bolje rečeno tek šesta, te su odlučili kupiti pozivnicu za regionalnu NLB ligu. Čelništvo lige je tada napravilo iznimku jer se do tada samo sportskim rezultatom moglo ući u ligu, a kako Cedevita nije mogla ući među tri najbolje hrvatske momčadi, tako je pozivnica kupljena. Nakon te kupnje u klubu su shvatili da klub koji igra NLB ligu ne može igrati u dvorani Sutinska vrela u Podsusedu, predgrađu Zagreba, te su odlučili iskoristiti financijsku krizu u Ciboni. Tedeschi je želio preuzeti Cibonu, njezinu dvoranu i njezino igranje u Euroligi. Cedevita bi u tom slučaju bila klub koji bi igrao NLB ligu s mladim igračima, ali taj plan je propao jer je Grad Zagreb odbio preuzimanje Cibone. “Ja tu ideju o dva kluba, koliko god bila fenomenalna, nisam podržavao jer sam shvatio da je nemoguće imati dva kluba s obzirom na to koliko treba novca za održavanje kluba u regionalnoj ligi. Naravno, uz golema ulaganja to je moguće i to bi bilo idealno, ali s obzirom na proračune klubova to bi bilo nemoguće. Cedevita kao NLB ligaš bi nam oduzimao previše sredstava od Cibone koja bi igrala Euroligu”, smatrao je Mamić.

DANAS, KAŽE MAMIĆ, Cedevita je i dalje treći klub po proračunu u Hrvatskoj jer su Zagreb i Cibona ispred njih. Ne računajući trenere, imaju samo šest zaposlenih, i kaže kako funkcioniraju drugačije od ostalih hrvatskih klubova. ”Mladen Veber je propustio samo jednu utakmici Cedevite. Zamislite, igrali smo utakmicu u Kragujevcu protiv Radničkog u 19 sati, a on nas je nazvao u 15 sati i rekao da je upravo završio s poslom i kreće za Kragujevac, a takve stvari znače jako puno cijelom timu.” Nastavili su s kadroviranjem te su doveli bivšeg reprezentativca i kapetana Cibone Matu Skelina za klupskog menadžera a klupska organiziranost dovela je do toga da su prošle godine kupili Dontayea Drapera, najkorisnijeg igrača Eurocupa.

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika