23.04.2011. / 16:08

Autor: Hina

Zloglasni pastor Jones nakratko završio u zatvoru

Američki evangelistički pastor Terry Jones, koji je u ožujku u jednoj crkvi na Floridi organizirao paljenje Kurana, u petak je nakratko priveden i zadržan u zatvoru u Michiganu, jer je bez dopuštenja želio prosvjedovati ispred džamije.

Pastor Terry JonesPastor Terry JonesAmerički evangelistički pastor Terry Jones, koji je u ožujku u jednoj crkvi na Floridi organizirao paljenje Kurana, u petak je nakratko priveden i zadržan u zatvoru u Michiganu, jer je bez dopuštenja želio prosvjedovati ispred džamije.

Mjesni sudac je pastoru Jonesu i njegovu pomoćniku Wayneu Sappu zabranio prosvjed, ocijenivši kako bi on mogao narušiti javni red i mir.

Jones je rekao kako "Kuran promiče terorističke aktivnosti diljem svijeta" i pozivao se na svoje pravo na protest protiv islama i muslimana, što mu jamči 1. amandman američkog ustava.

Jones i Sapp trebali su platiti novčanu kaznu u iznosu od jednog dolara po osobi, no s obzirom na to da su odbili, završili su u pritvoru na sat vremena, a potom su ipak promijenili mišljenje.

Svjetska javnost upoznala je Jonesa u rujnu prošle godine, kad je uoči godišnjice napada 11. rujna zaprijetio da će spaliti Kuran, ali je na kraju ipak odustao, nakon žestoke osude predsjednika Baracka Obame, državne tajnice Hillary Clinton i međunarodne zajednice. No "obred" spaljivanja realizirao je u ožujku. Taj njegov čin je pokrenuo niz prosvjeda početkom travnja u Afganistanu, 1. travnja u Mazar i Šarifu prosvjednici su napali sjedište UN-a i pritom ubili sedam stranih njegovih djelatnika. Poginulo je i pet prosvjednika.

Vezane vijesti

U Afganistanu novi prosvjedi zbog spaljivanja Kurana

U Afganistanu novi prosvjedi zbog spaljivanja Kurana

Stotine Afganistanaca u srijedu su opet silovito prosvjedovale u Kabulu i u Džalalabadu, na istoku zemlje, uz povike "Smrt Americi", bijesni zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika