03.05.2011. / 13:14

Autor: Nacional.hr

WikiLeaks - Zatočenici Guantanama dali ključne informacije za pronalazak bin Ladena

Khalid Sheikh Mohammed, jedan od vođa Al- Qaede, nakon ispitivanja u Guantanamu, koje je uključivalo i neke radikalne metode, poput "waterboardinga", odao je ime bin Ladenovog kurira koji je doveo do njegovog skrovišta u Pakistanu

ReutersReutersWikiLeaks otkriva da su dvojica zatočenika u Guantanamu, visokopozicionirani članovi Al-Qaede, dali su navodno ključne informacije koje su pomogle u otkrivanju bin Ladenovog skrovišta, prenosi The Telegfraph.

Khalid Sheikh Mohammed, jedan od vođa Al-Qaede, nakon ispitivanja u Guantanamu, koje je uključivalo i neke radikalne metode, poput "waterboardinga", odao je ime bin Ladenovog kurira koji je doveo do njegovog skrovišta u Pakistanu. Bin Laden se sakrio neposredno nakon napada 11.9. i Bijeloj kući je trebalo 10 godina da ga pronađe. Tijekom tog vremena bin Laden je sa ostatkom svijeta komunicirao preko povjerljivih kurira. Korištenje interneta i telefona bilo je preriskantno, jer ih je moguće nadzirati. CIA je mnoge bin Ladenove kurire pratila godinama, a jedan koji im je posebno privukao pozornost, kasnije je identificiran kao štićenik Khalid Sheikha Mohammeda i još jednog visokorangiranog terorista, Abu Faraj al-Libia. CIA je kurirovo ime saznala prije četiri godine, no tek prošle godine u kolovozu doveo ih je do skrovišta u Abbotabadu.

U pronalasku bin Ladenovog skrovišta pomogao je i jedan od voditelja terorističkih operacija Al-Qaede, Abu Faraj al-Libi, također zatočen u Guantanamu. Tajni dokumenti iz Guantanama sadrže otkriće da je al-Libi imao nekoliko susreta sa jednim bin Ladenovim kurirom, koji bi mogao biti taj koji je konačno doveo do bin Ladenovog skrovišta. AL-Libi se je 2003. sa obitelji preselio u Abbottabad, gdje je bilo i bin Ladenovo skrovište. No, ime kurira se ne spominje u ovim dokumentima.

Iako su informacije dvojice zatvorenika navodno dovele do bin Ladena, metode kojima su zatočenici podvrgnuti kako bi se iz njih izvukle informacije, zasigurno će pokrenuti debate o tome dali je mučenje legitimna tehnika ispitivanja zatvorenika. Amnesty International je već upozorio na to da se ubojstvo bin Ladena ne smije koristiti kao izgovor da je mučenje kao metoda ispitivanja opravdano.

Vezane vijesti

Bush pohvalio likvidaciju Bin Ladena kao "dobar potez"

Bush pohvalio likvidaciju Bin Ladena kao "dobar potez"

U svom prvom neformalnom komentaru nakon smrti Osame bin Ladena, bivši američki predsjednik George W. Bush rekao u petak da nije bio "presretan" na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika