05.05.2011. / 18:20

Autor: Hina

Kontaktna skupina za Libiju osniva poseban fond za pomoć

Kontaktna skupina za Libiju na svojoj je konferenciji u četvrtak u Rimu odlučila osnovati "specijalni fond" za pomoć pobunjenicima, a Sjedinjene Države drže da se u taj fond trebaju slijevati i blokirana sredstva pripadnika režima Moamera Gadafija koja je zamrznuta u Sjedinjenim Državama i europskim zemljama.

Hillary Clinton i Alain Juppe (Reuters)Hillary Clinton i Alain Juppe (Reuters)Kontaktna skupina za Libiju na svojoj je konferenciji u četvrtak u Rimu odlučila osnovati "specijalni fond" za pomoć pobunjenicima, a Sjedinjene Države drže da se u taj fond trebaju slijevati i blokirana sredstva pripadnika režima Moamera Gadafija koja je zamrznuta u Sjedinjenim Državama i europskim zemljama.

Dosad je u fondu prikupljeno 250 milijuna dolara namijenjenih humanitarnoj pomoći za Libiju, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini zahvalivši "plemenitosti više zemalja" koje su donirale sredstva.

Frattini je na otvorenju sastanka rekao kako je Libiji "potrebna gospodarska pomoć". Sudionici konferencije dogovorili su osnivanje posebnog fonda kao privremenog financijskog mehanizma uz pomoć kojeg će se transparentno i učinkovito prebacivati sredstva Nacionalnom prijelaznom vijeću (CNT), političkom organu pobunjenika.

Američka državna tajnica Hillary Clinton zauzela se i za to da se za fond koriste i zamrznuta sredstva pripadnika Gadafijeva režima koja, kako je naglasila, trebaju "pomoći libijskom narodu".

U Sjedinjenim Državama je blokirano više od 30 milijardi dolara, a podjednaki iznos je blokiran i u Europskoj uniji.

"Taj novac pripada libijskom narodu i Italija i Francuska su već tražile nadležne organe Europske unije da pronađu rješenje", rekao je Frattini.

Katar, jedna od tri zemlje koje su priznale Prijelazno vijeće libijskih pobunjenika uz Francusku i Italiju te zajedno s njima supredsjeda rimskom konferencijom, predložio je da pobunjenici koriste izvore nafte koje kontroliraju.

Na rimskom sastanku kontaktne skupine za Libiju, osnovane u ožujku Londonu, prisutni su predstavnici 22 zemlje, šest međunarodnih institucija, među kojima su EU, NATO i Organizacija islamske konferencije te šest promatrača, među kojima Afrička unija i i Svjetska banka.

Osim uspostave mehanizma pomoći pobunjeničkom Prijelaznom vijeću razgovaralo se i o sukobu u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi prema podacima pobunjenika i o načinima najbržeg postizanja prekida vatre.

Američka državna tajnica istaknula je kako bi bilo najbolje za Gadafija da prekine nasilje i odstupi s vlasti. Ona je naglasila da SAD namjerava djelovati samo u sklopu UN-ove rezolucije.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague zauzeo se za intenziviranje vojne akcije protiv Gadafija uz istodobno povećanje gospodarskog pritiska na njegov režim.

"Tempo vojne akcije treba i dalje pojačavati kao što se pojačavalo proteklih dana", rekao je Hague, ali je istaknuo da to ne uključuje i naoružavanje pobunjenika.

"Dogovorili smo da ćemo zajedno istražiti načine kako da povećamo gospodarski pritisak na Gadafijev režim i spriječimo ga u izvozu sirove nafte i uvozu prerađenih naftnih derivata", kazao je Hague.

Talijanski ministar Frattini najavio je da će se sljedeći sastanak kontaktne skupine za Libiju održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali nije rekao kada. Prošli sastanak održan je glavnom gradu Katara, Dohi.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika