Objavljeno u Nacionalu br. 470, 2004-11-15

Autor: Marina Biluš

LETIČINI MUTNI POSLOVI

Revizija HTS-a potvrdila Letičine malverzacije

Bianco mjenice koje je Slaven Letica kao tadašnji predsjednik Hrvatskog teniskog saveza kolovozu 2001. bez znanja Upravnog odbora ustupio Zagrebačkom velesajmu kao jamstvo podmirenja duga dokazuju da je saborski zastupnik i predsjednički kandidat oštetio Savez za 5,4 mil.

Radimira Čačića Letica je optužio da je na njega pokrenuo hajku.Radimira Čačića Letica je optužio da je na njega pokrenuo hajku.Revizija poslovanja Hrvatskog teniskog saveza u 2002. godini, kad je njime ravnao Slaven Letica, saborski zastupnik i aktualni predsjednički kandidat, potvrdila je da je Letica doista bio umiješan u mutne poslove kojima je HTS oštećen za 5,4 milijuna kuna. Izvješće revizije u HTS-u, kojim raspolaže Nacional, jasno pokazuje da je Letica na tu sportsku organizaciju bezrazložno i samovoljno svalio dugovanja privatne tvrtke Aplan Tours prema Zagrebačkom velesajmu. To dokazuju i bianco mjenice koje je 17. kolovoza 2001. Letica, bez znanja Upravnog odbora HTS-a, potpisao i ustupio Zagrebačkom velesajmu kao jamstvo podmirenja duga od 5.454.744 kune. Nadalje, revizija poslovanja HTS-a pokazala je da Slaven Letica nije imao odobrenje Upravnog odbora za potpisivanje ugovora kojim na savez kojim je predsjedao prebacuje dug od 5,4 milijuna kuna i obvezuje ga da ga plati u 180 mjesečnih rata uvećanih za iznos PDV-a.

U IME HRVATSKOG TENISKOG SAVEZA Letica se obvezao platiti dug u 180 mjesečnih rata uvećanih za iznos PDV-a HIP-ov VIJEĆNIK U ZAGREBU Aladar Metzinger vlasnik je Aplan Toursa, tvrtke koja je Zagrebačkom velesajmu ostala dužna 5,4 milijuna kuna INTELEKTUALAC SLAVEN LETICA Sunjivo je i to što je Savez na intelektualne usluge potrošio oko 1,5 mil. kuna REKLAMNI PROSTOR I ČASOPIS TENIS Revizija je pokušala utvrditi i kamo je odlazio novac od prodaje časopisa Tenis te prihodi od reklamnih oglasaSkandal o Letičinoj samovolji i financijskim malverzacijama u HTS-u buknuo je i prije njegove ostavke na mjesto predsjednika teniskog saveza u listopadu 2002. Sumnje u zakonitost radnji koje je profesor Medicinskog fakulteta provodio u Savezu bile su povod za istragu koju je policija pokrenula na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva. Pa iako su sporni ugovori već tada pokazali da je sveprisutni intelektualac bio umiješan u nezakonito poslovanje, a Letica bio pozivan i na informativne razgovore, istraga protiv njega očito je zaustavljena jer Letica do danas pred zakonom nije odgovarao zbog sumnjivih aranžmana kojima je nanio štetu Hrvatskom teniskom savezu. A cijela priča počela je kad je bivši direktor Zagrebačkog velesajma Jurica Pavelić u listopadu 1996. prostor 6. i 36. paviljona iznajmio tvrtki Aplan Tours, čiji je vlasnik Aladar Metzinger, vijećnik u zagrebačkoj Skupštini. Najamninu za velesajamske prostore Metzinger je prve godine najma trebao platiti 90.000 DEM, a za svaku slijedeću 218.571 DEM. Tako je i bilo, ali samo prve dvije godine, nakon čega je Aplan Tours prestao ispunjavati ugovorene obveze. Aladar Metzinger, doduše, 12. studenoga 1998. u Hrvatskoj poštanskoj banci podiže kredit od čak 2, 1 milijuna DEM, ali ništa od tog novca ne troši na podmirivanje duga Zagrebačkom velesajmu. No Metzinger nije trebao dugo razbijati glavu zbog svog golemog dugovanja. Miran san osigurao mu je upravo Slaven Letica koji je u ime, ali bez znanja HTS-a od HIP-ova vijećnika preuzeo dugovanje Aplan Toursa. Taj neobjašnjivi aranžman potvrđen je 10. kolovoza 2001. Ugovorom o pristupanju dugu, kojim HTS na sebe preuzima povrat Metzingerova dugovanja Zagrebačkom velesajmu i obvezuje se da će dug, koji je u međuvremenu zbog kamata s 2, 7 milijuna narastao na 5, 4 milijuna kuna, vratiti u 180 mjesečnih rata i kamatu od 9 posto.

Kad se pročulo za taj bizarni aranžman, protiv Letice su pokrenute predistražne radnje koje su trebale pokazati koji su interesi njegova deala s Aladarom Metzingerom, skupštinskim zastupnikom s liste HIP-a, stranke Miroslava Tuđmana. Skandal je bio povod i za detaljnu reviziju poslovanja HTS-a za 2002. godinu, kojom je naknadno potvrđeno da je u mutne poslove Letica ulazio bez znanja i odobrenja kolega iz Teniskog saveza. No, očito, jedino što je uslijedilo bila je Letičina ostavka. Osim preuzimanja golemog dugovanja, postale su sumnjive još neke pojedinosti poslovanja HTS-a za vrijeme Letičina predsjedanja. Naime, više nego sumnjivo izgledao je podatak da je Savez u “Letičino doba” za intelektualne usluge potrošio između jedan i jedan i pol milijun kuna. U izvješću revizije koje je, nakon ostavke Slavena Letice, proveo HTS stoji kako zbog vremenskog ograničenja nije bilo moguće pregledati isplate naknada za intelektualne usluge. No izvješće napominje kako bi to svakako trebalo učiniti s obzirom na golem iznos tih isplata. Nakon ostavke Slavena Letice, HTS revizijom, također zbog vremenskog ograničenja, nije uspio utvrditi koliko je prihoda od objavljivanja oglasa u biltenima i revijama HTS-a izostalo, odnosno je li kome naknada za to isplaćena. Tim segmentom poslovanja HTS se planirao pozabaviti kad se pročulo da, uz ostalo, policijska istraga pokušava otkriti detalje o štampanju i distribuciji HTS-ova dvomjesečnika Tenis. Naime, spomenuti dvomjesečnik izrađivala je tvrtka SIP kojoj se HTS obavezao godišnje isplatiti 240 tisuća kuna. No zanimljivo je da u HTS-u nitko nije znao koliko je primjeraka prodano i kamo je uopće odlazio novac od prodaje dvomjesečnika. Evidencija prihoda HTS-a nije sadržavala ni podatke o prihodima koje je HTS kroz Tenis trebao primiti zbog prodanog reklamnog prostora. A prihoda je zacijelo bilo, jer su se u Tenisu oglašavale vrlo uspješne tvrtke.

Sve ove nejasnoće trebala je provjeriti spomenuta istraga. Kad je vijest o njezinu pokretanju stigla i do Letice, aktualni predsjednički kandidat iskoristio je gostovanje u emisiji jednog zagrebačkog radija da se tko zna koji put potuži kako se protiv njega kuje urota. Letica je tada izjavio da je hajku na njega pokrenuo tadašnji ministar Radimir Čačić, koji je nakon Letičine ostavke bio jedini kandidat za vodećeg čovjeka HTS-a. U radijskom eteru Letica je Čačića nazvao varalicom i pljačkašem, a njegov HNS strankom opasnih namjera. Za radijske napade poslije se, navodno , telefonski ispričao Radimiru Čačiću koji je poslije postao predsjednik HTS-a. Upravo je Čačić, o čemu su u siječnju ove godine pisali hrvatski mediji, riješio probleme Hrvatskog teniskog saveza sa Zagrebačkim velesajmom. Čačić i kolege iz HTS-a navodno su pokrenuli brojne akcije radi saniranja problema u koje je HTS upao famoznim Letičinim ugovorom o preuzimanju duga. Akcije su na koncu rezultirale sporazumom u kojem stoji kako je HTS izmirio sav dug prema ZV-u te da su međusobna potraživanja i obveze između HTS-a i ZV-a svedena na nulu.

Pa iako Hrvatskom teniskom savezu više ne prijeti propast zbog duga od 5,4 milijuna kuna i bianco mjenica kojima je Zagrebački velesajam u bilo kojem trenutku taj dug mogao naplatiti, ostaje pitanje hoće li i zašto Slaven Letica proći nekažnjeno unatoč malverzacijama u koje je očito bio umiješan.

Vezane vijesti

Recesijski paraziti: Slaven Letica za tisuću kuna prodaje titule heroja...

Recesijski paraziti: Slaven Letica za tisuću kuna prodaje titule heroja recesije

Nakon što je Slaven Letica nedavno predstavio internetsku stranicu na kojoj hrvatske tvrtke dijeli u različite kategorije: žrtva, pravednik, profiter… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika