27.07.2011. / 12:50

Autor: Nacional.hr

Što jesti kako biste postigli što bolje rezultate vježbanjem?

Osim što je bitno što se jede prije vježbanja, bitno je i što se jede nakon vježbanja. Preporuča se obrok što prije nakon vježbanja, jer su se ugljikohidrati uneseni prije vježbanja vjerojatno potrošili i potrebno je obnoviti njihove zalihe, kao i zalihe proteina

IlustracijaIlustracijaAko želite da rezultati vježbanja budu što bolji, pozornost treba obratiti i na prehranu, jer prehrana u velikoj mjeri utječe na rezultate fizičke aktivnosti, prenosi My Health News Daily.

Stručnjaci tvrde da se maksimalni rezultati zbog kojih se bavite nekom fizičkom aktivnošću, ne mogu postići samo vježbanjem, bez odgovarajuće prehrane. No nije potreban nikakav poseban režim prehrane, već je bitno da se hranite zdravo i bitna je veličina porcija.

Najbolje je nekoliko sati prije vježbanja pojesti veliki obrok koji se sastoji od krtog mesa i dosta ugljikohidrata. Sat vremena prije vježbanja preporuča se manji obrok sastavljen od ugljikohidrata ili sportsko, energetsko piće. Ovo je posebno važno ako se radi o nekom dugotrajnom aerobnom treningu, poput maratona. Ugljikohidrati se brzo probavljaju i apsorbiraju pa ih je idealno konzumirati neposredno prije ili tijekom vježbanja, kako bi se osiguralo dovoljno energije za vježbanje. Proteini i masnoće se ne preporučuju prije vježbanja jer im treba duže da se probave. Ovo može loše utjecati na cirkulaciju u probavnom sustavu i uzrokovati grčeve u trbuhu.

Osim što je bitno što se jede prije vježbanja, bitno je i što se jede nakon vježbanja. Preporuča se obrok što prije nakon vježbanja, jer su se ugljikohidrati uneseni prije vježbanja vjerojatno potrošili i potrebno je obnoviti njihove zalihe, kao i zalihe proteina. Količina hrane koja se jede nakon obroka ovisi o težini i visini osobe, ciljevima koji se vježbanjem žele postići i učestalošću vježbanja. Bitno je uzeti dovoljnu količinu hrane kakao bi se obnovila energija i izgradili mišići, no ne preveliku kako ne bi došlo do debljanja.

Nakon vježbanja smo obično umorni da bi odmah jeli pa se svi uglavnom odlučuju za neku tekućinu, poput soka, no sokovi obično ne sadrže prirodne proteine pa se umjesto toga preporučuju proteinski napitci u prahu. No ni ovi napitci nisu zamjena za pravi obrok i treba paziti da se s njima ne pretjera kako ne bi došlo do debljanja.

Vezane vijesti

Kružnim treningom do linije iz snova

Kružnim treningom do linije iz snova

Proljeće je i niste zadovoljne svojom linijom? Naša je preporuka da, osim da pripazite na prehranu, svakako počnete i vježbati. Stručnjaci iz Health… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika