01.09.2011. / 10:05

Autor: Hina

U Sotinu pronađeno 15 ranoželjeznodobnih paljevinskih grobova

"Pronađeni su ranoželjeznodobni grobovi veličine dva puta dva metra u kojima se nalazio brojni bakreni i željezni nakit, a u svakom grobu i pet do 12 keramičkih posuda, od urni, preko kantharosa (manjih posuda za piće) do 80 centimetara velikih posuda"

IlustracijaIlustracijaTijekom probnih arheoloških istraživanja na lokalitetu Vašarište u Sotinu kod Vukovara arheolozi su pronašli 15 paljevinskih grobova datiranih u početak željeznoga doba (8. stoljeće prije Krista), tri rimska paljevinska i kosturna groba te ostatke rimske ceste i objekata iz avaro-slavenskoga razdoblja, doznaje se od voditeljice arheološkog istraživanja Darije Ložnjak Dizdar sa zagrebačkoga Instituta za arheologiju i Mirele Hutinec iz Gradskog muzeja Vukovar.

Voditeljica istraživanja kazala je da je ove godine istražena površina od 1000 četvornih metara.

"Pronađeni su ranoželjeznodobni grobovi veličine dva puta dva metra u kojima se nalazio brojni bakreni i željezni nakit, a u svakom grobu i pet do 12 keramičkih posuda, od urni, preko kantharosa (manjih posuda za piće) do 80 centimetara velikih posuda", kazala je arheologinja Ložnjak Dizdar te dodala da su keramičke posude sadržavale piće i hranu kao popudbinu pokojniku za drugi svijet.

Arheološko istraživanje u Sotinu već četvrtu godinu zajednički provode Institut za arheologiju i Gradski muzej Vukovar u okviru projekta "Razvoj i mobilnost protopovijesnih zajednica naseljenih na tlu kontinentalne Hrvatske" koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Ovogodišnja istraživanja traju 14 dana i završavaju krajem ovoga tjedna. Svi nalazi naći će mjesto u Gradskom muzeju Vukovar, a neki su već određeni da budu dio stalnoga arheološkog postava koji će se formirati po završetku obnove vukovarskog muzeja.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika