02.09.2011. / 13:48

Autor: Hina

Tuska zaoštrava odnose s Izraelom nakon UN-ova izvješća

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u petak da se izraelsku diplomatsku prisutnost u Turskoj smanjuje na razinu drugog tajnika, što znači da se izraelski veleposlanik povlači iz Ankare, čime je turska vlada reagirala na izvješće UN-a o upadu izraelskih komandosa na humanitarni brod za Gazu u kojem je poginulo osam Turaka.

Ahmet DavutogluAhmet DavutogluTurski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u petak da se izraelsku diplomatsku prisutnost u Turskoj smanjuje na razinu drugog tajnika, što znači da se izraelski veleposlanik povlači iz Ankare, čime je turska vlada reagirala na izvješće UN-a o upadu izraelskih komandosa na humanitarni brod za Gazu u kojem je poginulo osam Turaka.

U dugoočekivanom izvješću o tome incidentu, koje je objavljeno u četvrtak, navodi se da je izraelska blokada Pojasa Gaze zakonita, ali da je Izrael upotrijebio prekomjernu silu.

Davutoglu je rekao da su neki navodi iz izvješća, koje je The New York Times objavio na svojim internetskim stranicama, neprihvatljivi.

U najnovijem zaoštravanju odnosa s Izraelom, turska vlada odlučila je u petak i suspendirati sve vojne sporazume s tom državom, kao i dodatno smanjiti svoju diplomatsku nazočnost u Izraelu. Turska je povukla svoga veleposlanika iz Izraela odmah nakon napada na humanitarnu flotu prošle godine.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 02.09.11. 14:40

"izraelska blokada Pojasa Gaze zakonita" - samo pokazuje koliko je izraelski lobi jak u zapadnim centrima moći. I samo razotkriva humanitarnost i demokraciju zapada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika