11.09.2011. / 19:45

Autor: Hina

Lagumdžija kritizirao Lajčaka

Predsjednici dvije najutjecajnije stranke u BiH, SNSD-a Milorad Dodik i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija posve suprotno su u nedjelju komentirali misiju Petera Sorenssena kao posebnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR) pri čemu se Lagumdžija neočekivano okomio na bivšeg Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Zlatko LagumdžijaZlatko LagumdžijaPredsjednici dvije najutjecajnije stranke u BiH, SNSD-a Milorad Dodik i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija posve suprotno su u nedjelju komentirali misiju Petera Sorenssena kao posebnog predstavnika Europske unije u BiH (EUSR) pri čemu se Lagumdžija neočekivano okomio na bivšeg Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

"Ukoliko Sorenssen bude zrcalo Miroslava Lajčaka, onda se ne piše dobro ni njemu, ni nama, ali ukoliko bude odraz jedne ozbiljnije europske politike, koja nije toliko 'lajčakoidna', onda ćemo sigurno imati većih izgleda za uspjeh", rekao je čelnik SDP-a BiH u izjavi za medije.

Pri tome je dodao da danski diplomat može pomoći BiH što ovisi od domaćih političara i njihove spremnosti da okupe politički blok proeuropski orijentiranih stranaka za korjenite promjene.

Istodobno Dodik je u izjavi novinarima prije sjednice Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata u nedjelju u Banjoj Luci izrazio potporu dolasku novoga šefa EUSR-a.

"Pozdravljamo dolazak Sorenssena u BiH i podržavamo ovu situaciju u svezi angažmana međunarodne zajednice u BiH", rekao je Dodik. Predsjednik SNSD-a i RS-a je pri tome dodao da će Republika Srpska podržavati reforme, no da nije spremna trgovati s autonomijom ovoga entiteta.

Danski diplomat kojega je na mjesto posebnog predstavnika Europske unije imenovala visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton praktično je u petak započeo svoj mandat predajući vjerodajnice Predsjedništvu BiH a on njega se očekuje da ubrza put ove zemlje prema europskim integracijama.

Vezane vijesti

Lajčak u Beogradu: EU očekuje brzo formiranje proeuropske vlade

Lajčak u Beogradu: EU očekuje brzo formiranje proeuropske vlade

Slovački potpredsjednik vlade i šef diplomacije Miroslav Lajčak u četvrtak je, nakon sastanka sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika