16.09.2011. / 16:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Norac uskoro na slobodi

Ubojica bez savjesti u milosti sistema

Podsjećaju da Norac nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu

ArhivaArhivaDocumenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava danas su priopćenjem prosvjedovali zbog odluke povjerenstva za uvjetni otpust ministarstva pravosuđa o uvjetnom puštanju na slobodu bivšeg generala Mirka Norca pošto je odslužio više od dvije trećine 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin.

Tri nevladine udruge smatraju da je pogrešno primjenjivati dvotrećinsku klauzulu u slučajevima ratnih zločina.

Ubojica lišen pijeteta

Drže da bi se mjerodavni trebali posebice zamisliti nad rečenicom iz obrazloženja presude prvostupanjskog suda za zločine u Medačkom džepu u kojoj se kaže da je "izostao izraz pijeteta prema poginulima i suosjećanja s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje".

Podsjećaju da Norac nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu.

Ubojica bez kajanja

"Nije se pokajao ni zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu", stoji u priopćenju triju udruga koje podsjećaju i da dodatna istraga i suđenje za zločine u Medačkom džepu trebaju otkriti tko su drugi odgovorni zapovjednici i izravni počinitelji zločina, kao što su namjerna paljenja kuća, ubijanja, mučenja, zlostavljanja i ponižavanja civila i zarobljenika.

Individualizirati odgovornost

Udruge smatraju da bi državno odvjetništvo trebalo provesti istragu o izravnim počiniteljima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti te istražiti odgovornost izaslanika Glavnog stožera HV-a, individualizirati odgovornost za zločine počinjene u području djelovanja specijalne policije te utvrditi stupanj zapovjedne odgovornosti u svezi s tim zločinima.

Povjerenstvo za uvjetni otpust ministarstva pravosuđa jučer je odlučilo uvjetno pustiti na slobodu Norca, a njegov odvjetnik Vlatko Nuić očekuje da će Norac iz kaznionice u Lipovici, u kojoj je proveo nekoliko zadnjih godina, biti pušten potkraj studenog ove godine. Norac će ostatak kazne od nešto manje od pet godina odslužiti na slobodi.

Izvanredno ublažavanje kazne

Norac je u zatvoru od ožujka 2001. Najprije je osuđen za ratne zločine na gospićkom području na 12 godina, a potom za zločine u Medačkom džepu na šest godina. Kad je i druga presuda postala pravomoćna, Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina. Zahtjev da bude pušteni na slobodu podnio je u početku svibnja, a prije toga je zatražio i izvanredno ublaženje kazne, o čemu vrhovni sud još nije odlučio.

Predsjednik i vrhovni vojni zapovjednik Ivo Josipović Norcu je u rujnu prošle godine oduzeo generalski čin, zajedno s Branimirom Glavašom i Vladimirom Zagorcem koji su također pravomoćno osuđeni.

Vezane vijesti

Korporativni arhipelag gulag

Korporativni arhipelag gulag

Suradnici alternativnog online magazina TomDispatch Steve Fraser i Joshua B. Freeman donose povijesni pregled zatvoreničkog rada u Americi, koji je… Više

Komentari

registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 16.09.11. 17:00

Generale sretan izlazak i nedaj se isprovocirati od ovakvih gore gnjida.
Stvarni Hrvati po krvi i duši su uz tebe.


registracija
30/9/09

davor12345, 16.09.11. 17:10

Svi smo mi Norci!


registracija
3/12/10

Yoda, 16.09.11. 17:34

@MarioBosnjak - na tebe i tebi slične ne vrijedi trošiti papir i olovku. Tvoj post dovoljno govori o tebi...


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.09.11. 17:51

Kad sam pročitao naslov "Ubojica bez savjesti u milosti sistema" mislio sam da će isti pratiti slika, ne znam, npr. Josipa Broza Tita, ili Boljkovca, manolića možda, pa zašto ne i Sime Dubajića ili Josipa Perkovića, kad ono Mirko Norac.

No, kako sam ipak na portalu Nacionala, onda se nasmijah i rekoh sam sebi: Da je drugačije vjerojatno bi to značilo da smo preživjeli smak svijeta. Ali nije.

Čovjek je odslužio kaznu zatvora, treba biti pušten na slobodu i biti slobodan građanin, kao i svatko od nas. Nas ipak treba više zabrinjavati politika nekih jačih pojedinaca koji se ne srame braniti zločince za puno gore zločine nego su se stavljali Norcu na leđa.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 16.09.11. 17:59

ono gore malo Yada napisa;
"@MarioBosnjak - na tebe i tebi slične ne vrijedi trošiti papir i olovku. Tvoj post dovoljno govori o tebi..."

Također.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.09.11. 18:19

@Nino Raspudiću
pišeš Zvonkec :
"....Kad sam pročitao naslov "Ubojica bez savjesti u milosti sistema" mislio sam da će isti pratiti slika, ne znam, npr. Josipa Broza Tita, ili Boljkovca, manolića možda, pa zašto ne i Sime Dubajića ili Josipa Perkovića, kad ono Mirko Norac...."
Lijepo si nabrojao zločince
a drugi put dodaj i Antu Pavelića, Francetića, Bobana, Šuška, Tuđmana, Miloševića, Babića, Andriju Hebranga starijeg, Bakarića, Glavaša, Milku Planinc, Naletilića Tutu, Stanimirovića, Izetbegovića, Clintona,
Hitlera, Staljina, Gadafija, Pol Pota, Bušića, Crvenkapicu i sedam patuljaka.
Mirko Norac je, jer je odležal za strašne zločine, napokon nevin, kaj ne? Pošten, pametan i čovjekoljubac kak i Nino Raspudić!


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 16.09.11. 18:34

@vinogradar
Izgleda da ga ti više piješ nego gradiš, a onda mu ni kvaliteta ne može biti bogznašto što se vidi po baljezgijama koje pišeš.
Ove mi dole ne uzimaj više u svoja prljava pijana usta
Antu Pavelića, Francetića, Bobana, Šuška, Tuđmana
jer ću te prijaviti Amnestiju zbog izostatka pijeteta prema umrlima, a onda i manjka suosjećanja sa svima nama. A kad ti Čičak dođe buš ga nejebal.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.09.11. 18:52

@Mario Bošnjaku,
duhovit si kak Banac
ali ipak zaboravil si da su mrtvi
i
Hebrang stariji, Bakarić, Milka Planinc, Pol Pot, Hitler, Staljin, Izetbegović, Milošević, a niti Crvenkapica kao ni 7 patuljaka milostive gospodične Snjegulice ne izgledaju najzdravije. Trebali bi se učlaniti u HDZ da im se popravi ten i financije!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.09.11. 18:56

P.S.
ove godine vino bu prvoklasno, mošt već pleše u bačvama,
ali
za Raspudiće i Bosnjake
"vino ni zraslo kak ni seno za guske".


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.09.11. 18:59

P.S.
Mudra hrvatska poslovica glasi :
"Vino ni zraslo za bedake kak ni seno za guske"


registracija
25/10/10

cuma, 16.09.11. 19:14

Odslužio kaznu do kraja ili ne, ostaje ratni zločinac i bešćutni ubojica do smrti, taj pečat nosit će dok je živ,,,,,,kakav to čovjek mora biti kad brani notornog krvoloka,,što će biti kad na slobodi ponovi sličan zločin!?


registracija
9/6/11

navigare, 16.09.11. 20:55

Vrlo interesantno da Documenta nije protestirala kada su abolirani cetnicki vodje Stanimirovic i Gajica osudjeni na po 20 godina zatvora!
Da li su to dvostruka mjerila ove dicne ustanove?


registracija
17/8/11

foringas, 16.09.11. 21:02

nek ti Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava prate kako se drže na sudu zločinci koji su ovaj rat i počeli, nek gledaju kako se drže oni, koji upravo sada započinju novi sukob na Kosovo, kako se drže zločinci koji su se upisali za zločin u Srebrenici a pustite čovjeka, koji je odsjedio svoju kaznu a ne krivite ga za krivnju jednog naroda kao što to činite hrvatskoj za zločin ustaša iako je krivnja četnika isto tako strašna i oni su krivi za prošle ratove na prostopru ex-yu i sad gledajte njih a ne nas.


registracija
28/12/09

crojoe, 16.09.11. 21:15

Posto radim na odlaganju odpada,za sigurno vam mogu garantirat da; ovo nacionalovo smece nebi prihvatilo niti jedno odlagaliste smeca u hrvatskoj.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.09.11. 22:00

zeljela bi jasno poruciti svim pickicama koje brane Norca. Norac je u zatvoru profitirao vise nego sto ste svi profitirali u isto vrijeme, i vjerovatno svi na ovaj ili onaj nacin zivite na drzavnom proracunu. Branite lazne heroje i svoj HDZ a oni se bogate na vas racun, a vama ce vrlo skoro MMF i EU stegnuti omcu oko vrata. Za 10 godina ce MMF i EU reci nema novaca za braniteljske mirovine, branitleji kopajte po kontejnerima, i nama se jebe za vase borbe. Norac i Sanader i slicne kukavicke pickice koji su opljackali Hrvatsku ce sjediti u hladu gledajuci kako vama EU i MMF stezu omcu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.09.11. 22:02

kukavica Norac je u zatvoru izgradio kucu koji ne moze izgraditi 4 lijecnika zajedno sa svojim placama. ove pickice koje ga brane zive od braniteljskih mirovina od 3500 do 5000 kuna.


registracija
17/9/11

kit, 17.09.11. 00:36

Sta si se ti raskokodakala ankice..ja sam dragovoljac od 91 i nisam u nikakvoj mirovini i radim svoj posao i drago mi je da izlazi vani na slobodu.. i moj komsija ima vecu kucu od mene,a on za vrijeme rata bio u njemackoj. sta bih ga ja sad trebao pljuvati! bili branitelji u mirovini ili ne svi mi mislimo kao JEDAN i jako dobro znamo ko nam je bio neprijatelj i protiv koga smo se borili..ziv bio generale i nek ti je sa srecom..podrzavam sve sto je mario bosnjak rekao..poz svim hrv braniteljima


registracija
25/6/10

vidra, 17.09.11. 04:58

Nema građanina u Hrvatskoj koji nezna tko nam je bio neprijatelj i koji nije dao svoj doprinos u stvaranju države, ali svatko na svoj način i prema svojim mogučnostima. Izuzev onih građana, kojima nije bilo stalo do slobodne Hrvatske nego do neke druge Hrvatske. Sreča pa su u manjini.
Međutim, nismo svi naplatili ljubav prema domovini i svoj doprinos u stvaranju slobodne države, nego u pravilu samo oni , koji su bili dobri trgovci i koji su spoznali kako tu ljubav naplatiti. (A zna se tko naplačuje ljubav).
Zato sada imamo zadovoljne velike domoljube (velike Hrvate) koji se busaju u svoja junačka prsa i koji ne skidaju ruku sa svog hrvatskog srca i nezadovoljne ( male Hrvate) koji "nisu domoljubi" a okvalificirani su kao nostalgičari, patizani, izdajnici, veleizdajnici i još mnogo drugih pridjeva nose, koje su im prišili veliki Hrvati.
Norac je u skupini velikih Hrvata i on neće morati brinuti za svakidašnji kruh. Njegova domovina brine o tome. Svejedno se ne bih mjenjao s njim, iako od svojih velikih Hrvata dobiva ovacije i hvalospjeve- "svi smo mi Norac".Ja nisam Norac ( ne daj Bože), hoću imati svoj miran san pa makar i gladan i u svakodnevnoj borbi za preživljavanje Norac ga sigurno ne će imati, ako ima i malo savjesti.
Sad na kraju pitam, zar smo takvu državu željeli, državu, koja ima VELIKE i male Hrvate?


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 17.09.11. 07:54

To su ti tzv domoljubi,koji su ubijali djecu,žene,starce...i dobili čin generala.A po profesiji konobari s 4 razreda osnovne....pas majku...


registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.09.11. 08:26

kolko ja razumijem tekst, Norac još nije odslužio kaznu. I kad bi se mene pitalo, morao bi je odslužiti do kraja. Takvi kao on, zajedno s Tuđmanom, doslovce su nas odveli u Hag i osramotili i Hrvatsku i Domovinski rat. A čitajući komentare Zvonka, BOSANÐEROSA, itd, uvjeren sam da bi se to opet desilo.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 17.09.11. 10:35

Ankica-Švabica inače poznata kao livoguza zapjenila se od bijesa što ona nema što mi imamo.Ja sam već časno izjavio da je krajnja svrha države služiti nekim svojim građanima.Nesporazum nastaje kad si neki umisle da su i oni dio tih nekih izabranih. E niste i što prije shvatite da niste jeste bolje za vas. Srce će vam biti mirnije i opasnost da obolite od žući, čira dvanesterca,želuca i sl. opada za 90%, a o gojaznosti i opasnosti iste da i ne govorimo.

Najvećeg ratnog zločinca u Hrvata ne samo da ljevičarska govnarija slavi nego ga se s ponosom i dalje sjećaju otvarajući mu spomen domove, nazivajući trgove,aleje gradova po njemu i sl.I to od svih tisuća i tisuća koje pobi najviše svojih pobi.
Zato mi vi ljevičarska govnarijo možete svi odreda popušiti.


registracija
4/6/09

Alarik, 17.09.11. 15:19

Fala bogu da je uskoro na slobodi! Pozdrav iz Zagreba generale! :D :D


registracija
25/6/10

vidra, 17.09.11. 17:37

Nema napretka ni materijalnog ni duhovnog ni moralnog u našoj domovini, sve dok se mulj ne slegne poslije ovih ratnih zbivanja. U tom mulju podiglo se svašta i sada kolo vode u državi. Što dulje mulj na površini, to njima bolje, jer se u mulju lakše skriti i mutiti. Samo do kada?
Zato MarioBošnjak lijepo kaže svima nama ,( ne samo Ankici -Švabici) da nisu svi odabrani, i da nemogu imati svi kao on i njegovi odabrani kompanjoni, što zajedno plivaju u mulju ( kakva uporedba , kao odabrani božji narod).
Pa to je i normalno, jer tko bi pametan i častan plivao u mulju? On nije svjestan da i mulj ima ograničeno vrijeme trajanja. Jednostavno je to, fizika i kemija , prirodni zakoni su na djelu i već su uzeli maha.


registracija
28/4/10

Zvonko, 17.09.11. 20:58

Vidim da ima dosta ljudi koji osuđuju Norca, a uvjeren sam da pojma nemaju za šta je optužen i na temelju čega! Bitno je sudjelovati u hajci koju raspiruju isti oni mediji i isti oni pravdoljupci koji relativiziraju zločine svojih otaca i djedova nad hrvatskim narodom poslije WWII.

Koliko su naši mediji bolesni i neobjektivni te licemjerni pokazuje i činjenica da po izlazu informacije o crnom HDZ-ovom fondu Čičak nudi informaciju o tajnom crnom fondu, računu SDP-a u Grazu, o kojem jednostavno nema interesa za istraživanje! Jer bi time dokazali da su i SDP i HDZ isti i ugrozili tako priželjkivanu pobjedu SDP-a. OK! Ali onda budite govna do kraja i recite: Mrzimo HDZ-ove lopove a volimo SDP-ove lopove.

Nisu kod nas političke stranke nešto najgore. mediji su puno gori od stranaka. Imajući u vidu kako su privatizirani, krajnje su nelegitimni pisati o bilo čijem kriminalu!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 17.09.11. 22:26

@Zvonko
Raspudiću,
sereš, sereš
i zagađuješ okolinu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika