05.05.2012. / 10:04

Autor: Diana Robaš

Naličje ideologije slobodnog tržišta

Industrija utamničenja

Nacional.hr donosi vam prvi u nizu od nekoliko tekstova posvećenih jednom od najstravičnijih nusprodukata neoliberalizma - privatnim zatvorima - koji od Ronalda Reagana pa naovamo u Americi i nekim zapadnoeuropskim zemljama nezaustavljivo šire specifičnu aromu distopije, pretvarajući ciničnu metaforu za kapitalizam - što više zatvorenika, to veća zarada! - u sumornu realnost. Hrvatska je, doduše, još daleko od takvog zatvorskog sustava. Kukuriku koalicija tek je prije tri mjeseca najavila mogućnost ulaska privatnog kapitala u izgradnju novih zatvorskih objekata i održavanje hladnog pogona, nikako kontrolu zatvorenika...

Novinarka i istražiteljica Dina Rasor, osnivačica neprofitne organizacije POGO za nadgledanje vladine vojne potrošnje, piše o privatizaciji američkog zatvorskog sustava za nezavisni portal Truthout.

SAD po broju stanovnika zauzima 5% ukupne svjetske populacije, ali ima 25% ukupne svjetske populacije zatvorenika. Apsolutni je svjetski prvak po broju zatvorenika, nadmašujući čak i zloglasnu Kinu. Svaki stoti građanin SAD-a nalazi se u zatvoru. Logičan odgovor na to bila bi reforma zakonodavstva, sudstva i zatvorskog sustava, no umjesto toga dolazi do sve raširenije privatizacije zatvora, navodno radi uštede novca i rješavanja problema pretrpanosti. Rasorova uspon privatnih zatvorskih kompanija uspoređuje s privatizacijom ratovanja: kao što „privatne industrije ratnih usluga lobiraju za žestoki rat ili dugu okupaciju kako bi održale svoj biznis na životu", sada i zatvorska industrija vrši utjecaj na zakonodavce ne bi li broj zatvorenika ostao što veći.

Poboljšanje društva - prijetnja biznisu

Dvije najveće zatvorske korporacije u SAD-u su GEO Group, nekadašnji Wackenhut, i Američka kazneno-popravna korporacija (CCA). Rasor se u ovom članku bavi prvom od njih, a započinje citatom iz njihova prošlogodišnjeg izvješća iz kojeg je očito da je „poboljšanje društva i smanjenje broja zatvorenika u našoj zemlji ... prijetnja biznisu zatvorske industrije". Izvještaj GEO Groupa izričito navodi da bi bilo kakvo ublažavanje zakona poput dekriminalizacije droga ili reforme zakona o imigrantima dovelo do smanjenog broja uhićenja, suđenja i zatvorskih presuda, čime bi se izvršio negativan utjecaj na njihovo poslovanje. Što više kriminala, što dulje zatvorske kazne, to bolje za zatvorsku industriju, zaključuje Rasor. GEO Group i njihovi kolege „plaćaju milijune dolara lobistima, federalnim i državnim zakonodavstvima i guvernerima" kako bi osigurali nastavak masovnih uhićenja i deportacija ilegalnih imigranata, uzaludnog rata protiv droga i drakonskih zakona poput kalifornijskoga koji za treći prijestup određuje doživotni zatvor.

Bankarska korporacija vodi posao

Da bi dekriminalizacija droga nanijela veliku materijalnu štetu industriji dokazuju i statistički podaci prema kojima je 2007. godine u 47.5% slučajeva uhićenja povezanih s drogama bila riječ o marihuani, a gotovo 60% zatvorenika osuđenih zbog prekršaja povezanih s drogama nije u prošlosti počinilo nikakav teži zločin. Prošlogodišnji izvještaj Instituta za pravosudnu politiku ustanovio je da se broj zatvorenika u državnim i federalnim zatvorima od 1970. do 1990. godine povećao za 722%. GEO Group je 2010. godine imao ugovore s 13 saveznih država, Federalnim uredom za zatvore, Uredom saveznih šerifa i Agencijom za imigraciju i carinu. GEO-ov godišnji prihod iznosio je tada 1.27 milijardi dolara, od toga 66% od ugovora s američkim kaznionicama.

Bankarska korporacija Wells Fargo jedan je od najvećih ulagača u zatvorsku industriju. GEO Group druga je po veličini privatna zatvorska kompanija u SAD-u, a Wells Fargo njezin je drugi najveći investitor, čiji je ulog u ožujku 2012. iznosio 4.4 milijuna dionica vrijednih 86.7 milijuna dolara. GEO ima sjedište na Floridi, gdje je sa svojim istomišljenicima utrošio gomile novca na lobiranje u svrhu daljnje privatizacije tamošnjih zatvora: za floridske predizborne kampanje 2010. zajedno s još četiri srodne kompanije donirao je ukupno gotovo milijun dolara. Od toga je Republikanska stranka dobila 783,494 dolara, a Demokratska samo 143,000 dolara.

Unosni maloljetnici

GEO je dobro povezana i s teksaškim zakonodavcima, kao što su 2009. otkrili neki njihovi kolege koji su pokušali spriječiti daljnju privatizaciju državnih zatvora. 19 kaznionica u Teksasu pod upravom je GEO-a, a otkriveno je da su jedna senatorica i jedan zastupnik Predstavničkog doma u bliskim obiteljsko-poslovnim vezama s kompanijom. Privatna zatvorska industrija i dalje je prisutna u Teksasu.

Zagovornici privatiziranih zatvora tvrde da su oni jeftiniji i učinkovitiji od državnih, ali činjenice govore drugačije. GEO je nedavno najavio povlačenje iz države Mississippi mjesec dana nakon odluke federalnog suda o poboljšanju uvjeta u maloljetničkom zatvoru pod GEO-vom upravom. Zatvor Walnut Grove ima kapacitet od 1450 ležaja, a zatočenici su uglavnom malodobnici između 13 i 22 godine kojima je suđeno kao odraslima. Izvješće Ministarstva pravosuđa dalo je porazan prikaz zatvorskih uvjeta: osoblje redovito fizički i seksualno zlostavlja zatvorenike, a čuvari su ili ravnodušni prema sukobima bandi ili ih izravno potpomažu, dopuštajući zatvorenicima posjedovanje improviziranog oružja i međusobne obračune. Kao obrazloženje svog povlačenja iz države GEO je naveo financijske gubitke.

Antiimigracijski zakoni donose novac

Ni GEO-ovi poslovi u inozemstvu nisu uvijek bili uspješni. 2003. godine kompanija je izgubila ugovor s Australijom nakon otkrića o zlostavljanju pritvorene imigrantske djece. Rasor se pita tko ima najviše koristi of širenja GEO-va poslovanja i kao odgovor nudi još jedan podatak iz izvještaja Instituta za pravosudnu politiku: direktorica Ureda saveznih šerifa Stacia Hylton, koju je imenovao predsjednik Obama, bila je prije dolaska na tu dužnost savjetnica GEO Groupa. Ured kojim danas upravlja također ima unosan ugovor s GEO-om i zaslužan je za 19% njegovih godišnjih prihoda, a Hylton ima moć utjecanja na „vladine ugovore s privatnim zatvorima". Također, član Obamina izbornog stožera Broderick Johnson bivši je lobist GEO Groupa, a mnogi članovi GEO-ove uprave nekadašnji su zaposlenici federalne vlade koji svoje goleme plaće imaju zahvaliti upravo unosnim ugovorima s državnim i federalnim vlastima.

Smanjenje stope kriminala i broja zatvorenika danas osobito zabrinjava privatnu zatvorsku industriju. Savezne države nastoje se zbog besparice izboriti s kriminalom drugim sredstvima poput slanja prijestupnika na društveno korisni rad, savjetovanje ili rehabilitaciju. Industrija pokušava spriječiti gubitke, među ostalim, i zalaganjem za strože antiimigracijske mjere - primjerice, zadržavanje imigranata u zatvoru u Arizoni do deportacije, „što može potrajati godinama, u međuvremenu osiguravajući popunjenost ležajeva".

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.05.12. 11:23

Statistika kaze da u Svijetu lezi oko 30% NEVINIH u Zatvorima.,,,,,pa ti onda vjeruj Systemu......


registracija
9/3/10

nostradurus, 05.05.12. 14:03

Najsmješnija stvar je da je privatizacija zatvora posljedica korištenja privatnog kreditnog novca banaka, koju su tu vlasnici zatvora!?


registracija
27/8/09

Lujo1, 05.05.12. 17:43

Kak sam već puno put rekel - USA je zločudni tumor na ovoj civilizaciji i pitanje je samo dana kad bu ju uništil.
Jedini bi izlaz za ozdravljenje bil - uništiti USA!


registracija
18/1/12

piton, 05.05.12. 22:35

Metastaze su ti Lujo , pred vratima.
A šta mislišda radi naš sustav.
UKINULI SU ZAMJENU ZATVORSKE KAZNE OD 3 DANA ( 900 kn - prekršaj za "nepropisnu kacigu " na motorčiću koji nemože razvit brzinu od 40 km, jer je tako tehnički ograničen.
Vode starije maloljetnike, dicu od 20 godina u zatvore.
Ne daju in da 3 dana odrade dobro djelo u bolnicama.
A u bolnicama nema ko radit, jer su uveli robovlasništvo !!!
Koliko se ja sićan, drugačije je bilo dok je bija mrak !!!
Smrt fašizmu, sloboda hrvatskom narodu !
Ja najvolin Vladimira Nazora !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika